ÚVOD » Turecko » Efez

Za Pannou Máriou a svätým Jánom do Efezu - pútnický zájazd

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Za Pannou Máriou a svätým Jánom do Efezu - pútnický zájazd - 1 Za Pannou Máriou a svätým Jánom do Efezu - pútnický zájazd - 2 Za Pannou Máriou a svätým Jánom do Efezu - pútnický zájazd - 3 Za Pannou Máriou a svätým Jánom do Efezu - pútnický zájazd - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Efez je staroveké grécke mesto, ktoré leží na území Turecka, 50 km od mesta Izmir. Efez sa považuje za najvýznamnejšiu archeologickú lokalitu v Turecku ale aj vo svete. Je veľmi významným historickým miestom a práve tu bolo napísané Evanjelium podľa Jána. Efez je taktiež rodiskom mnohých významných osobností, napríklad básnik Homér alebo filozof Herakleitos. Hneď po Istanbule je toto mesto najnavštevovanejším mestom v Turecku.

Vzdialenosť od letiska

Mesto Efez je od letiska vzdialené len 3,2 km. Transfer z letiska trvá približne 10 minút.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 863 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Efez: 2:00 hod.
Košice - Efez: 1:50 hod.
Poprad - Efez: 1:55 hod.
Sliač - Efez: 1:55 hod.
Viedeň - Efez: 2:00 hod.

Dĺžka letov z jednotlivých letísk je len približná a informatívna. 

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 23 hodín, vedie viacerými krajinami, je čiastočne spoplatnená a zahŕňa aj prepravu trajektom.

Počasie

V januári a februári je v stredisku Efez príjemných 16°C. Pre marec sú typické teploty okolo 18°C a v apríli sa začne príjemne otepľovať na 20°C. Od mája sa tu začína leto a je približne 24°C, v júni 30°C, v júli a auguste až 32°C. V septembri sa teploty pohybujú okolo 29°C a od októbra sa začne už ochladzovať na 23°C. V novembri a decembri sa teploty pohybujú okolo 16°C.

Mapa

Efez a jeho pamiatky patria k najvýznamnejším v Rímskej ríši. Ak chcete vidieť a zažiť kúsok histórie určite navštívte toto unikátne miesto s množstvom pamiatok.

ARTEMIDIN CHRÁM

Táto veľmi populárna stavba pôvodne patrila medzi sedem divov sveta práve vďaka unikátnym stĺpom v iónskom štýle, ktorých bolo 26. Neskôr boli bohužiaľ zničené, ale ostali po nich nejaké pozostatky, ktoré sú napriek tomu unikátne. Chrám bol zasvätený bohyni Aremis.


(Zdroj: flickr//cc/Temple of Artemis)

HADRIÁNOV CHRÁM

Ďalším veľmi často navštevovaným chrámom je chrám Hadriána, ktorý patrí k najfotogenickejším stavbám v Efeze. Jeho počiatky siahajú až do roku 123 nášho letopočtu.


(Zdroj: flickr//cc/Temple of Hadrian)

CELUSOVA KNIŽNICA

Unikátna knižnica bola postavaná v roku 135 na počesť rímskeho konzula Celsa. Táto knižnica slúžila jeden čas aj ako hrobka. Aj napriek veľmi silnému zemetraseniu sa zachovala vo veľmi dobrom stave.


(Zdroj: flickr//cc/Ephesus)

DOM PANNY MÁRIE

Mesto Efez je tiež veľmi významné miesto kresťanských pútnikov. Nachádza sa tu niekoľko významných kostolov a história mesta je spojená s apoštolom Pavlom, ktorý z tohto miesta písal list Efezanom. Veľmi zaujímavou budovou je malý domček, kde na sklonku života žila Panna Mária.


(Zdroj: flickr//cc/Ephesus)

ANTICKÉ DIVADLO

Amfiteáter s kapacitou 25 000 divákov slúžil nie len na divadelné predstavenia ale aj pre gladiátorské zápasy, ktoré boli veľmi populárne. 


(Zdroj: flickr//cc/Ephesos)

MEŠITA ISA BEY

Mešita Isa Bey je v krásnej záhrade, kde sa nachádza fontána na opláchnutie tváre, rúk a nôh. Pre túto mešitu je známa unikátna architektúra, ktorá sa podoba architektúre mešity Damasku.


(Zdroj: flickr//cc/Isa Bey)