ÚVOD » Turecko » Istanbul

Letecký zájazd do Istanbulu

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Letecký zájazd do Istanbulu - 1 Letecký zájazd do Istanbulu - 2 Letecký zájazd do Istanbulu - 3 Letecký zájazd do Istanbulu - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
termínpočet dnídopravaletiskácena od
11.5. 2024 - 14.5. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
18.5. 2024 - 21.5. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
15.6. 2024 - 18.6. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
22.6. 2024 - 25.6. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
14.9. 2024 - 17.9. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
28.9. 2024 - 1.10. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
19.10. 2024 - 22.10. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
26.10. 2024 - 30.10. 20245 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
1.11. 2024 - 4.11. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
13.3. 2025 - 16.3. 20254 dníleteckáz Viedne609,- €Rezervovať
3.4. 2025 - 6.4. 20254 dníleteckáz Viedne609,- €Rezervovať
10.4. 2025 - 13.4. 20254 dníleteckáz Viedne609,- €Rezervovať

O destinácii

Istanbul, najväčšie a najmodernejšie mesto Turecka a štvrté najväčšie mesto na svete, je jediným mestom sveta, ktoré sa rozkladá ako na európskom, tak aj na ázijskom kontinente a preto sa mu hovorí aj "Brána Orientu". V Istanbule sa svet Západu prelína so svetom Orientu, kde vedľa minaretov sa týčia moderné sklenené výškové budovy. Je to kozmopolitné mesto, ktoré Vás prekvapí na jednej strane svojou vyspelosťou, ohromnými modernými nákupnými centrami, s ktorými sa tie naše ani v najmenšom nemôžu rovnať, a na druhej strane svoju orientálnou atmosférou určitých častí mesta. Dnes je Istanbul predovšetkým rušná metropola spájajúca kontinenty, rôznorodé kultúry, náboženstvá a je jednou z najväčších obchodných a kultúrnych centier, v ktorom žije približne 11 miliónov obyvateľov a veľmi obľúbenou turistickou metropolou. Európsku časť, kde leží centrum mesta aj väčšina historických pamiatok, oddeľuje od tej ázijskej 32 km dlhá Bosporská úžina, ktorá okrem Istanbulu spája aj Čierne more s Marmarským morom. Istanbul sa skladá z troch častí: zo severojužnej Bosporskej úžiny (Istanbul Bogazi) - deliaca línia medzi Európou a Áziou, z ústia Golden Horn (zátoka Halič), ktoré delí západnú časť mesta, a Murmarského mora (Marmara Deniz), ktoré tvorí južnú hranicu. Najväčšia koncentrácia pamiatok je v starom meste na polostrove Sultanahmet, na západ od Bosporu medzi Golden Horn a morom. Naproti Horn smerom na sever sú Galata, Beyoglu a Taksim, srdce moderného Istanbulu, zatiaľ čo Üsküdar je hlavnou štvrťou relatívne menej navštevovanej Anatolskej strane mesta.

Vzdialenosť od letiska

Letisko je vzdialené 24 km (Atatürk International Airport Instanbul). Transfer z letiska trvá približne 1 hodinu.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 520 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Istanbul: 1:40 hod.
Košice - Istanbul: 1:25 hod.
Poprad - Istanbul: 1:30 hod.
Sliač - Istanbul: 1:35 hod.
Viedeň - Istanbul: 1:45 hod.

Dĺžka letov je len pribižná a informatívna. Pri lete do Turecka treba rátať s 1-hodinovým časovým posunom. 

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 16 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená. 

Počasie

Počasie je v tomto nádhernom meste rôzne. V januári je chladno a teploty dosahujú 7°C, vo februári 8°C. V marci sa o čosi oteplí - na 12°C a v apríli až na 18°C. Od mája začnú teploty výrazne stúpať a dosiahnú 22°C, v júni až 27°C. V júli a auguste sa teploty udržujú na 30°C. September je už o trošku chladnejší, ale aj tak je to príjemná letná teplota 25°C. V ďalších mesiacoch už teploty výraznejšie klesajú, v októbri je 20°C, v novembri 15°C a v decembri 10°C.

Pláž

Pobrežie Istanbulu je lemované plážami, ktoré sú vhodné pre mladých ale niektoré aj pre rodiny s deťmi. 

MARMARA BEACH

Pláž má pomenovanie podľa Marmarského mora, ktoré obmýva pobrežie Istanbulu. Je neďaleko Istanbulu, na ostrove Marmara Island. Je pokojnou plážou, kde nenájdete veľa turistov. Je tvorená malými kamienkami a má pozvoľný vstup do priezračného mora.


(Zdroj: flickr//cc/Marmara)

GOLDEN BEACH

Táto pláž je typická tým, že sa nachádza na mieste, kde sa Marmarské more spája s Čiernym morom. Pláž je často navštevovaná, nájdete na nej bary, reštaurácie a obchodíky. K dispozícii sú taktiež vodné športy, volejbalové ihrisko, mini golf a mnohé iné.


(Zdroj: flickr//cc/Istanbul)

FLORYA BEACH

Približne 30 mminút od Istanbulu sa nachádza jedna z najväčších pláží v tejto oblasti. Florya beach má svetlý a jemný piesok a kryštálovo čistú vodu. Je veľmi čistou plážou a k dispozícii sú slnečníky a ležadlá. Nájdete tu taktiež niekoľko reštaurácií a barov s miestnymi špecialitami a nápojmi.


(Zdroj: flickr//cc/Istanbul)

TRUE BLUE BEACH

Táto pláž je najlepšou plážou v Istanbule vďaka jej bohatej ponuke. Je veľmi často navštevovaná nie len turistami, ale aj domácimi. Je to piesková pláž, kde sa pravidelne konajú živé nočné vystúpenia tanca a hudby. Nachádzajú sa na nej aj reštaurácie, bary a obchodíky.


(Zdroj: flickr//cc/Istanbul)

SOLAR BEACH

Solar beach je súkromnou plážou, kde je potrebné zaplatiť si vstupné. Je však veľmi rušnou plážou, pretože je na nej možnosť rôznych vodných športov, taktiež sa na nej uskutočňujú vystúpenia a koncerty. Je vhodná aj pre rodiny s deťmi a k dispozícií sú detské ihriská a kútiky.


(Zdroj: flickr//cc/stanbul)

BURC BEACH

Takmer 2 kilometre dlhá pláž s jemným pieskom patrí taktiež k najkrajším v Istanbule. Nájdete na nej miesto pre dokonalý oddych, ale aj miesto, kde je trocha rušno. Je na nej možnosť vodných športov - windsurfing, vodné skútre a bicykle, ale aj možnosť hrať plážový volejbal a futbal. V noci sú na nej otvorené bary a reštaurácie so živou hudbou. 


(Zdroj: flickr//cc/Istanbul)

SUMA BEACH

Suma beach je vzdialená od mesta približne 20 minút a ponúka čisté more a jemný piesok. V blízkosti sú malé stánky s občerstvením a na pláži bar, kde hrá hudba a ponúkajú sa miestne nápoje.


(Zdroj: flickr//cc/Istanbl)

SAKLIKOY BEACH

Ďalšia piesočnatá a čistá pláž, na ktorej nájdete pokoj, pretože je len málo navštevovaná turistami.


(Zdroj: flickr//cc/Istanbul)

SILE BEACH

V dedinke Sile, trošku vzdialenejšej od rušného mesta nájdete krásnu, čistú pláž s bielym pieskom. Keďže je trošku vzdialenejšia tak na nej nájdete pokoj a oddýchnete si. Je vhodná pre rodiny s deťmi. 


(Zdroj: flickr//cc/Sile beach)

HEYBELIADA BEACH

Neďaleko Istanbulu na nachádza ďalší ostrovček, ktorý ponúka tiež dokonalé miesto pre oddych. Heybeliada beach je piesková pláž s kryštálovo čistým morom. Pláž je lemovaná borovicovým lesom, po ktorom sa môžete poprechádzať, buď peši alebo na bicykloch.


(Zdroj: flickr//cc/Heybeliada)

CADDEBOSTAN BEACH

Krásna piesočnatá pláž, ktorá ponúka návštevníkom slnečníky a ležadlá. V blízkosti sa nachádzajú aj bary a reštaurácie a niekoľko malých obchodov so suvenírmi. 


(Zdroj: flickr//cc/Caddebostan)

DALIA BEACH

Pláž sa nachádza v zátoke, kde nájdete pokoj. Je obklopená prírodou, nájdete tam niekoľko barov a reštaurácií a možnosť vodných športov. Je vhodná pre rodiny s deťmi. 


(Zdroj: flickr//cc/Istanbul)

BUYUKADA BEACH

Ďalší ostrovček pri Istanbule, ktorý má krásne a čisté pláže. Pláže na tomto ostrove sú veľmi často navštevované, nájdete tam množstvo reštaurácií, barov a obchodov. 


(Zdroj: flickr//cc/Bayukada)

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.

More

More je príjemné, nie však vhodné na kúpanie počas celého roka. 

Teplota mora

Január - 10°C, Február - 9°C, Marec - 10°C, Apríl - 12°C, Máj - 16°C, Jún - 21°C, Júl - 23°C, August - 24°C, September - 23°C, Október - 18°C, November - 16°C, December - 12°C.

Deti

Pre deti sú na rôznych miestach detské kútiky a ihriská, taktiež môžete deti vziať do prírody, požičať si bicykle a podobne.

Šport

Na mnohých plážach je možnosť vodných športov - windsurfing, vodné skútre, vodné bicykle; taktiež možnosť hrať plážové športy - futbal, volejbal alebo tenis. 

Zábava

Ak hľadáte pri návšteve Istanbulu zábavu, tak navštívte niektorý z miestnych barov, kde si môžete vychutnať živú hudbu a tradičný turecký tanec. 

Mapa

Video

Istanbul je turisticky významným miestom, kde môžete vidieť ukážky tureckej architektúry, kutlúrny a histórie.

HAGIA SOFIA

Takzvaný Chrám svätej múdrosti je unikátnym chrámom v Istanbule a tento veľkolepý monumentálny priestor komentoval hneď po dokončení cisár Justinián slovami ,,Šalamún, konečne som ťa prekonal".


(Zdroj: flickr//cc/Hagia Sofia)

MODRÁ MEŠITA (Sultan Ahmet Camii)

Zaradzuje sa medzi najväčšie mešity na svete a za svoje meno vďačí 21.000 dlaždičiek, ktoré sfarbujú vnútorný priestor do modrej farby. Bola postavená v roku 1617.


(Zdroj: flickr//cc/The Blue Mosque)

TOPKAPI PALÁC

Po dlhé stáročia bol tento palác sídlom sultánov osmanského impéria. Dodnes ponúka svojim návštevníkom možnosť prehliadky tajuplných priestorov háremu.


(Zdroj: flickr//cc/Topkapi)

CISTERNA YERABATAN SARAYA

Jedinečnú a romantickú atmosféru tejto podzemné zásobárne vody ešte podčiarkujú zvuky hudby a farebné osvetlenie, najväčšia a najkrajšia byzantská zásobáreň podzemnej a dažďovej vody.


(Zdroj: flickr//cc/Basilika Cistern)

PALÁC DOLMABAHCE

Palác bol postavený na znak demonštrácie osmanského bohatstva a moci. Má bohatú históriu a jedinečnú architektúru. 


(Zdroj: flickr//cc/Dolmabahce)

GALATSKÁ VEŽA

Má jedinečný výhľad pri západe slnka na celé okolie. Veža bola postavená v 14. storočí ako súčasť mestskej pevnosti janovských kolonistova má 62 metrov.


(Zdroj: flickr//cc/Galata Kulesi)

HIPODRÓM

Miesto, kde sa od roku 200 n.l. odohrávali konské dostihy, preteky, rôzne ceremónie a slávnosti, demonštrácie, ale aj povstania.


(Zdroj: flickr//cc/Hippodrome)

BEYLERBEYI PALÁC

Ďalší z krásnych palácov v tureckom Istanbule. Aj tento palác je ukážkou tureckej architektúry a kultúry. Palác bol postavený v devätnástom storočí ako letné sídlo sultána.


(Zdroj: flickr//cc/Beylerbeyi palace)

SULEYMANOVA MEŠITA

Mešita je vystavaná na kopci, ktorý sa týči nad mestom. Bola postavaná v 16. storočí a je typická najväčšou kupolou na svete, ktorá má až 53 metrov.


(Zdroj: flickr//cc/Suleyman Mosque)

VEĽKÝ BAZÁR (Kapali Carsi)

Takmer 4 000 obchodíkov na jednom mieste predstavuje tzv. Kapali Carsi v Istanbule. Jeden deň Vám na prezretie tohto bazáru stačiť nebude, pretože okrem obchodíkov sa tam nachádzajú stánky s občerstvením, bufety a bary.


(Zdroj: flickr//cc/Grand bazaar)

EGYPTSKÝ BAZÁR (Misir Carsi)

Ďalší z bazárov v Istanbule je známy Misir Carsi, kde nájdete veľké množstvo korenia, sladkostí, syrov, ale aj chovateľské potreby či suveníry.


(Zdroj: flickr//cc/Egyptian bazaar)

Eyüp

Je veľmi známa, najposvätnejšia a najzbožnejšia štvrť v Istanbule. Predstavuje duchovné centrum mesta a zároveň štvrté najposvätnejšie miesto islamu.


(Zdroj: flickr//cc/Eyup)

YEDIKULE

V pôvabnej starobylej štvrti nazývanej Yedikule nájdeme veľa kostolov a to hlavne preto, že tu sídli silná grécka komunita, nachádza sa tu aj najzaujímavejšia sekcia hradieb pevnosti Yedikule ("Sedemväžatá").


(Zdroj: flickr//cc/Yedikule)

VALENTOV AKVADUKT

Akvadukt bol dokončený za vlády cisára Valenta, ale jeho práce začali už za vlády cisára Konštantína I. Akvadukt bol súčasťou siete zahŕňajúcej rezervoáre vody z belehradského lesa a mnohých ďalších cisterien.


(Zdroj: flickr//cc/Valens Aqueduct)

PRINCOVE OSTROVY

Známe súostrovie celkom 9-tich ostrovov, ktoré ležia v Marmarskom mori cca 14 km juhovýchodne od Istanbulu.


(Zdroj: flickr//cc/Prince Islands)

ARCHEOLOGICKÉ MÚZEUM

Múzeum v Istanbule má vzácne zbierky a ukážky tureckých a helenistických sarkofágov. Múzeum je tvorené archeologickým múzeom, múzeom starovekého orientu a múzeom islamského umenia. 


(Zdroj: flickr//cc/Archeological museum)

BOSPOR

Vo večerných hodinách máte možnosť plavby po Bospore na luxusnej lodi, kde sa môžete dobre najesť a vychutnať si romantiku. 

Viac výletov nájdete na TripAdvisor alebo na Turistickom sprievodcovi Google.