Nájdite si svoju dovolenku
Vybrať kriteriá

Záruka najnižšej ceny
Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

Široká ponuka zájazdov
Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

Zájazdy

Destinácie

Všeobecné informácie

1 2 3 4 5 6 7 8 9 »

Všeobecné informácie

Zemepisná poloha
Seychely ležia v Indickom oceáne severovýchodne od Madagaskaru.


Členenie
Zvláštnosťou seychelských ostrovov je ich nesmierne rozloženie v Indickom oceáne, pretože ležia na ploche až 1 milión kilometrov štvorcových, hoci ich samotná rozloha je len 455 kilometrov štvorcových. Najväčšie zo seychelských ostrovov sú ostrovy Mahé, Praslin, La Digue a Silhouette.


Rozloha
455 kilometrov štvorcových.


Počet obyvateľov
75 tisíc obyvateľov. Približne 90 % obyvateľov žije na ostrove Mahé.


Zloženie obyvateľstva
Náboženská príslušnosť: prevažná väčšina sa hlási k rímskym katolíkom. Zloženie: Prevažuje pôvodné obyvateľstvo seychelských ostrovov, t.j. seychelskí kreoli, ale časť obyvateľstva pochádza z Indie, z Číny a Británie.


Hlavné mesto
Hlavné mesto Seychell je Victoria (leží na ostrove Mahé).


Mena
Seychelská rupia (SR). 1 seychelská rupia = 100 centov


História
Seychely boli objavené Portugalcami až začiatkom 16. storočia. Obdobie pokoja panovalo až do r. 1756, kedy Francúzsko pripojilo Seychely k Mauríciu. Neskoršie ovládla Seychely Británia. Od r. 1976 sú však Seychely nezávislým štátom.

Turistické informácie

Víza
Od 13. augusta 2003 sú potrebné. Pri vstupe do krajiny je nutné zakúpiť si tzv. visitor pass. Aktuálnu situáciu je možné zistiť na stránke Ministerstva zahraničných vecí.


Očkovanie
Pred odchodom na Seychely je vhodné konzultovať potrebné očkovania s lekárom.


Vzdialenosť
Letecky cca 14 hodín.


Bezpečnosť
Turistické centrá pri pobreží sú pomerne bezpečné. V niektorých oblastiach je vhodné zachovávať zvýšenú opatrnosť. Týka sa to hlavne vidieku a okrajových častí hlavného mesta. No faktom je, že voči turistom sú domorodci veľmi zdvorilí, pretože príjem z cestovného ruchu je pre nich nesmierne dôležitý.


Zdravotníctvo
Doporučujeme zdravotné pripoistenie. Zároveň doporučujeme konzultovať zásobu liekov so svojím lekárom, nakoľko zdravotná starostlivosť nie je na dostatočnej úrovni na všetkých ostrovoch.


Turistická sezóna
Seychely sú turistickým rajom. Sú skutočne nádherné, teplotne stále a s prírodou, ktorá očarí každého návštevníka. Preto sú navštevované po celý rok.


Obchody, banky, zmenárne
Obchody sú spravidla otvorené od rána do večera počas pracovných dní, ale obchodná sieť nie je veľmi rozvinutá. Banky sú spravidla otvorené počas pracovných dní medzi 8:30 až 14:30 a v sobotu od 8:30 do 11:00. Výmenu valút doporučujeme realizovať v bankách. Spomedzi kreditných kariet je najvhodnejšie použiť American Express alebo Visa.

Pošta vo Victorii je otvorená od 8:00 do 14:00 počas pracovných dní a v sobotu od 8:00 do 12:00. Známky je možné zakúpiť vo väčšine hotelov.


Jazyk
Úradným jazykom bola francúzština a angličtina až do r. 1981, dnes je to kreolčina.


Počasie a podnebie
Seychely majú typické oceánske podnebie. Priemerné teploty sú počas celého roka vysoké. Najtepletjšie je tu od februára do mája. Priemerná teplota vzduchu sa pohybuje od 29 do 30 stupňov Celzia. V ostatných mesiacoch je však iba o 1 alebo 2 stupne nižšia. Voda je spravidla o stupeň chladnejšia. Na Seychelách je dostatok zrážok, čo vytvára dobré podmienky pre tropickú vegetáciu. Najdaždivejšie mesiace sú november až január.

Pamiatky a atrakcie

  • Na seychelských ostrovoch rastú zvláštne orechy coco-de-mer
  • Endemické rastliny ako orchidee, z nich je najznámejšia tzv. tropická vtáčia orchidea
  • Gigantické korytnačky
  • Chameleóny
  • Ostrov Mahé - najväčší seychelský ostrov je známy svojimi bielymi plážami a nádhernými skalnými útvarmi, ktoré sú vetrom a vodou obrúsené do bizarných tvarov.
  • Botanická záhrada so sto ročnou tradíciou, kde sa dajú vidieť nielen typické stromy coco-de-mer, ale aj orchidee a gigantické korytnačky
  • Victoria - hlavné mesto, významnou atrakciou je veža s hodinami (Clock Tower - podobná veža ako Big Ben v Londýne) a Národné múzeum
  • MorneSeychellois - majestátne hory dosahujúce výšku 905 metrov nad morom
  • Ostrov Praslin - druhý najväčší ostrov seychelských ostrovov je od ostrova Mahé vzdialený približne 3 hodiny loďou alebo 15 minút lietadlom. Dodnes vyzerá ako rajská záhrada. Nachádza sa tu mnoho romantických pláží a zátok. Vďaka koralovému útesu je tu neuveriteľné množstvo podmorských živočíchov, ktoré lákajú potápačov.
  • Vallee de Mai - ojedinelé údolie na zemi, kde možno nájsť originálny strom coco-de-mer. Toto miesto je zapísané v zozname UNESCO. Žije tu aj čierny papagáj, národný symbol, ktorého je vidieť len málo kedy.
  • Ostrov La Digue - miesto absolútneho odpočinku. Nádherné pláže v neporušenej prírode pôsobia dojmom, že sa tu zastavil čas. Ostrov La Digue patrí k najfotografovanejším ostrovom sveta. Svojej kráse vďačia typickým granitovým skalám, ktoré vytvárajú fascinujúce útvary. La Digue je od Mahé vzdialený loďou cca 3 a štvrť hodiny a od Praslinu asi pol hodinu. Miestna doprava sa realizuje pomocou ťažných volov, bicyklov alebo pešej chôdze.
  • Ostrov Aride - Botanická záhrada

Mapa

Video