Nájdite si svoju dovolenku
Vybrať kriteriá

Záruka najnižšej ceny
Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

Široká ponuka zájazdov
Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

Zájazdy

Destinácie

Všeobecné informácie

Články

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »

Všeobecné informácie

Zemepisná poloha
Maledivy sú ostrovným štátom a ležia v Indickom oceáne juhozápadne od Indie a Šrí Lanky.


Členenie
Maledivy patria k typicky ostrovným štátom. Rozkladajú sa na takmer 2000 ostrovčekoch väčšinou koralového pôvodu. Nazývajú sa atoly. Sieť atolov je obkolesená oceánom. V okolí ostrovov plávajú väčšinou krotké ryby a iné morské živočíchy.


Rozloha
298 kilometrov štvorcových.

Počet obyvateľov
0,2 miliónov obyvateľov.

Zloženie obyvateľstva
Náboženská príslušnosť: Drvivú väčšinu obyvateľstva tvoria muslimovia. Zloženie: Maledivčania

Hlavné mesto
Hlavné mesto Maledív (Maldív) je Malé.


Mena
Maledivská ruoia (Rufyiyaa) 1 MVR = 100 lárí


História
Maledivy mali dlho nepoznačenú históriu vďaka svojej polohe a vďaka roztrúsenosti v severnej časti Indického oceánu. Známou historickou udalosťou je rok 1802, v ktorom sa maledivské ostrovy stali súčasťou britského impéria. Obdobie po r. 1960 prinieslo mnohé zmeny a začala sa formovať nezávislosť ostrovov. Najprv iba v podobe nezávislého sultanátu, od r. 1965 už v podobe úplnej nezávislosti a v r. 1968 Maledivy vyhlásili republiku.

Turistické informácie

Víza
Sú potrebné. Víza na 30 dní sa dajú získať priamo na Maledivách (na letisku Hulule). K získaniu víz je potrebná fotografia. Pri odlete sa platí tzv. odletová taxa (10,- USD).


Očkovanie
Prípadné očkovanie je vhodné konzultovať so svojím lekárom.


Vzdialenosť
Letecky:
z Viedne, z Paríža 12 hodín
z Londýna 13 hodín
zo Singapúru 4 hodiny

Bezpečnosť
Maledivy sú relatívne bezpečnou krajinou, čo je dané príjmom z turistického ruchu.


Zdravotníctvo
Doporučujeme zdravotné pripoistenie. Zároveň doporučujeme konzulovať zásobu liekov so svojím lekárom. Určite si pribaľte repelenty a krémy proti UV žiareniu.


Turistická sezóna
Vďaka stálemu počasiu a ideálnej teplote vzduchu i vody je turistická sezóna na Maledivách počas celého roka. Jediným obmedzením sú časté zrážky počas júna až augusta. Medzi najkrajšie mesiace patria január až apríl. Maledivy sú pre dovolenkujúcich raj na zemi.


Obchody, banky, zmenárne
Obchodná sieť na Maledivách je na primeranej úrovni, ale vzhľadom na malé plochy ostrovov ide skôr o miniatúrne obchody. Výmenu valút doporučujeme realizovať v bankách. Na ostrovoch sa bežne používa USD.


Jazyk
Úradným jazykom je maledivčina, nazývaná aj dhivehi.


Počasie
Maledivy majú stále a veľmi príjemné počasie.

Počas jesenných mesiacov prší priemerne týždeň do mesiaca. Najmenšie zrážky, a to iba dva dni mesačne sú od februára do apríla. Najčastejšie prší v júni a v júli. Pre potápačov doporučujeme november a apríl, kedy je tu voda najčistejšia.


Pamiatky a atrakcie

  • Atoly - nádherné ostrovy sopečného pôvodu obklopené koralovými útesmi majú pláže s bielym pieskom. Zaujímavosťou je skutočnosť, že spravidla nadmorská výška ostrovov nepresahuje 2 metre nad morom.
  • Wilingili - najvyšší bod maledivských ostrovov dosahuje nadmorskú výšku iba 24 metrov nad morom.
  • Malé (Male) - hlavné mesto. Rozloha mesta je veľmi malá. V meste možno nájsť mešity, trhy a úzke uličky. Samotný ostrov Malé je 2 km dlhý a iba 1 km široký.:
  •  - Národné múzeum
  •  - Sultánsky park
  • Hulule - pristávacie miesto na maledivských ostrovoch.
  • Seenu - druhé najväčšie mesto na Maledivách. Leží na atole Addu Atoll
  • Potápanie: raj potápačov je vytvorený preizračne čistou morskou vodou, ktorá oplýva podmorským životom. Žijú tu tisíce druhov rýb a bezstavovcov. Početné stavy murén, rajnokov, mánt, útesových a bieloplutvých žralokov, barakúd a iných živočíchov lákajú priaznivcov potápania z celého sveta.
  • Šnorchlovanie: pre tých, ktorí ešte neabsolvovali kurzy potápania je prístupný podmorský svet aj pomocou obyčajného šnorchlovania, pretože koralové útesy sú všade vôkol turistických pláží.


Medzi obľúbené letoviská patria:

  • Kandooma tourist resort
  • Fun island resort - na ostrove Ari. Zvláštnosťou sú lagúny a priľahlé ostrovčeky, kam sa dá pri odlive dostať pešo.
  • Lilly beach resort - na ostrove Ari, neobyčajne biely piesok a priezračné more vytvárajú v tomto letovisku absolútnu pohodu.
  • Paradise island resort - na ostrove Malé. V stredisku si možno vybrať ubytovanie v bungalovoch na pláži alebo nad vodou.

Mapa

Video