ÚVOD » Grécko » Lefkáda » Nikiana

Red Tower
★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Red Tower - Red Tower - 1 Red Tower - bazén - 2 Red Tower - pokoj - 3 Red Tower - pláž Passa - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Lefkáda je krasový, hornatý ostrov a krajina je tu skutočne nádherná. Je to veľmi úrodný ostrov s bujnou vegetáciou (citrusové plody, vinič, olivy, zelenina) a to vďaka bohatým zrážkam v zimných a jarných mesiacoch. Po obvode ostrova dlhom cca 100 km sa tiahnu nádherné a dlhé očarujúce biele pláže s tyrkysovou farbou mora, ktoré sú označované za najkrajšie pláže v Grécku a niektoré dokonca aj v celosvetovom meradle. Okrem rozľahlých verejných pláží ostrov ponúka aj ukryté zátoky poskytujúce dostatok súkromia. V okolí ostrova sa nachádza aj niekoľko malých ostrovčekov, ktoré sú buď v súkromnom vlastníctve alebo sú úplne opustené a na ktoré sa dajú podniknúť krásne výlety. K takým najznámejším patria ostrovčeky Kastos, Kalamos, Meganissi a Scorpios. Na sever ostrova sa nachádza hlavné mesto Lefkas s prístavom. Je to malé mestečko s úzkymi uličkami a nádhernými farebnými domčekmi s balkónmi plnými kvetov. Uličky sú lemované tavernami, reštauráciami a obchodíkmi so suvenírmi. V meste sa nachádza pevnosť Agia Mavra, ďalej sú tu kostoly, kaplnky, múzeá a konajú sa tu pravidelne rôzne festivaly, hudobné vystúpenia, divadelné predstavenia a iné kultúrne podujatia. Druhým najväčším mestom ostrova je turistami veľmi obľúbené letovisko a prístav Nidri. Medzi ďalšie známe letoviska patria napr. Nikiana, Agios, Nikitas, Vassiliki. Vnútrozemie ostrova nás upúta typickým gréckym koloritom, na severe stojí za návštevu kláštor Faneromeni a stredoveká pevnosť Santa Maura, na východe zasa malý vodopád. V najjužnejšom bode ostrova by si návštevníci nemali nechať ujsť známy mys Doukato, na ktorom sa hrdo týči mohutný maják. Lefkada si zachovala svoj prirodzený ráz a hoci je turisticky veľmi obľúbenou destináciou, nebýva až tak preľudnená ako iné grécke ostrovy.

Zemepisná poloha
Ostrov Lefkáda leží v Iónskom mori (je jeho štvrtým najväčším ostrovom) medzi ostrovami Korfu a Kefalonia, na rozhraní regiónov Epirus a stredné Grécko, pred hornatým polostrovom Plagiá, od ktorého je oddelená plytkou lagúnou Ormos Drepanu a s pevninou centrálneho Grécka je ostrov spojený sklápacím mostom a je tak jediným ostrovom, na ktorý sa dá dostať po súši, po vode aj vzduchom. Jeho najvyšším bodom je vrch Stavrotas (1158 m.n.m.).

Rozloha
356 kilometrov štvorcových.

Počet obyvateľov
cca 23.000 obyvateľov.

Hlavné mesto
Lefkáda (Lefkas).

Mena
EUR - euro.

História
História ostrova Lefkáda je pestrá, doklady najstaršieho osídlenia siahajú až do mladšej doby kamennej. Váčšina historických pamiatok však bola  v dôsledku pohnutej histórie a tiež niekoľkých silných zemetrasení (posledné v roku 1953 ) na ostrove zničená. Ostrov je tiež miestom narodenia niektorých známych gréckych osobností. Na Lefkáde žil a pracoval nemecký archeológ W. Dörpgeld, ktorý práve Lefkadu a nie Ithaka, považoval za homérsku Ithaka - kráľovstvo Odyssea a opieral sa hlavne o topografické podobnosti krajiny, avšak jeho vykopávky na Lefkada toto tvrdenie dostatočne nedokázali. Podľa mytológie sa z belostné Lefkadské skaly vrhla do mora aj známa antická poétka Sapfó. Vo vnútrozemí ostrova nájdeme pôvodné horské dedinky, ktoré vrátia o stáročia späť. V dedinách ako by sa zastavil čas a my môžeme pozorovať ničím nerušený život miestnych obyvateľov, často v tradičnom dedinskom oblečenie, pri ich poľnohospodárskych prácach i odpočinku.

Doprava
Na ostrov sa dá dopraviť po vode, vzduchom - najbližšie letisko Aktion resp. spojovacím mostom z pevniny centrálneho Grécka. Na ostrove sú samozrejmosťou požičovne áut a skútrov.

Vzdialenosť od letiska

Najbližšie letisko pri ostrove je Aktion International Airport. Letisko je vzdialené približne 47 km a transfer z letiska trvá približne 1 hodinu.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 570 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Aktion: 1:25 hod.
Košice - Aktion: 1:25 hod.
Poprad - Aktion: 1:30 hod.
Sliač - Aktion: 1:25 hod.
Viedeň - Aktion: 1:25 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 17 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená.

Počasie

Ostrov Lefkáda ponúka počas celého roka veľmi príjemné počasie. Január má približne 13°C, február 14°C a v marci teploty vystúpia na 16°C. V apríli sa troška oteplí na približne 18°C a v máji až na 22°C. V júni je na ostrove už letné počasie a teploty vystúpia až na 26°C. Ako v ostatných oblastiach aj tu sú najteplejšími mesiacmi júl a august, kedy sa teploty vyšplhajú na 29°C. V septembri teploty mierne klesnú na 27°C a v októbri na príjemných 23°C. November je troška chladnejší, ale príjemný a teploty dosahujú 18°C. V decembri sa stretnete s teplotou 14°C.

Pláž

Po obvode ostrova dlhom cca 100 km sa tiahnu nádherné dlhé biele pláže s tyrkysovou farbou mora, ktoré sú označované za najkrajšie pláže v Grécku a niektoré dokonca aj v celosvetovom meradle (Porto Katsiki a Egremni sú v desiatke najkrajších pláží sveta). Na západnom pobreží ostrova sa nachádzajú nádherné pláže a more má tu vďaka vápencovému podkladu farbu tyrkysu, smaragdu či azúru. K plážam je sťažený prístup, pretože sa vápencové útesy zvažujú strmo k morskej hladine, ale dá sa k nim dostať loďou alebo pešo po dlhých schodoch na skalnom svahu. Okrem rozľahlých verejných pláží ostrov ponúka aj ukryté zátoky poskytujúce dostatok súkromia. Pláže majú jemný piesok alebo svetlé kamienky, kryštálovo čistú vodu.

Porto Katsiki

Táto pláž patrí medzi najkrajšie pláže v Grécku. Tyrkysové more obmýva nádherné biele skaly, ktoré vytvárajú príjemný chládok na pláži. Býva často preplnená turistami. Na pláži si môžete vypožičať ležadlá a slnečníky.


(Zdroj: flickr//cc/Porto Katsiki)

Agios Ioannis

Pláž so zlatým pieskom, tyrkysovým morom a veternými mlynmi, vhodná pre vyznávačov vodných športov. Pláž sa nachádza v blízkosti centra mesta, preto je navštevovaná nie len turistami ale aj domácimi obyvateľmi.


(Zdroj: flickr//cc/Agios Ioannis)

Egremni

Pláž patrí medzi najkrajšie pláže sveta. Pláž má nádherné tyrkysové more, ktoré je obklopené bielymi útesmi a jemným pieskom. Pláž je taktiež veľmi obľúbeným miestom fotografov. Na pláži máte k dispozícii ležadlá, slnečníky a plážové bary. Aj napriek sťaženému prístupu je pláž veľmi obľúbená medzi turistami.


(Zdroj: flickr//cc/Egremni)

Agios Nikitas

Pláž je menšia, ale veľmi obľúbená a vyhľadavaná medzi turistami aj medzi domácimi obyvateľmi. Na pláži máte k dispozícii ležadlá a slnečníky. Pláž je taktiež vhodná re rodiny s deťmi.


(Zdroj: flickr//cc/Agios Nikitas)

Kathisma

Je jedna z nejmalebnejších pláží na ostrove a je veľmi často navštevovaná a rušná. Nájdete na nej všetky druhy služieb, reštaurácie, bary a taktiež ležadlá a slnečníky. Pláž je tvorená jemným pieskom a má pozvoľný vstup do mora.


(Zdroj: flickr//cc/Kathisma beach)

Nidri

Turistami veľmi obľúbená pláž, najmä vďaka priezračnej vode. Pláž má pozvoľný vstup do mora a je vhodná pre rodiny s deťmi, aj pre neplavcov. V blízkosti sa nachádza veľký útes, ktorý chráni pláž pred vetrom.


(Zdroj: flickr//cc/Lefkada)

Pefkoulia

Je veľmi veľká a jedna z najkrásnejších pláží ostrova so žltobielym pieskom a tyrkysovým morom


(Zdroj: flickr//cc/Lefkada)

Vassiliki

Pláž má veľmi dobré podmienky pre vodné športy, je vhodná na surfovanie, vodné lyžovanie a mnohé iné športy. Patrí medzi veľmi často navštevované pláže, je tvorená malými kamienkami a priezračným morom.


(Zdroj: flickr//cc/Vassiliki)

Kalamitsi

Táto pláž je troška ukrytá a je tvorená jemným pieskom a veľkými skalami. More je tu tyrkysové a veľmi čisté. Na pláži nenájdete žiadne slnečníky ani ležadlá, lebo nie je často navštevovaná. Nájdete na nej pokoj.


(Zdroj: flickr//cc/Lefkada)

Milos

Táto pláž je veľmi pokojná a má veľmi romantické prostredie, preto sa nazýva aj "plážou zamilovaných". Ku pláži sa dostanete aj peši, ale aj loďou. Na tejto pláži si dokonale oddýchnete.


(Zdroj: flickr//cc/Milos beach)

Nikiana

Pláž Nikiana je typická hlavne okolitou prírodou, ktorá vytvára na pláži príjemný tieň. Pláž je tvorená jemným pieskom na niektorých miestach kamienkami. Voda je priezračná a čistá. 

Gyra

Gyra je pláž, na ktorej sa nachádzajú veterné mlyny, ktoré sú považované za atrakciu. Pláž je často navštevovaná turistami a patrí medzi rušnejšie pláže. 

Gialos

Na pláž Gialos sa dostanete po malom chodníku. Pláž je piesočnatá s malými kamienkami. Na pláži sú Vám k dispozícii slnečníky, ležadlá a taktiež stánky s občerstvením a reštaurácie.

Poros Miklos Gialos

Neďaleko dedinky Poros sa nachádza táto známa pláž, ktorá je taktiež zaradená mezi najkrajšie pláže ostrova. Na pláži sú dobre vyvinuté služby, nájdete na nej reštaurácie, bary, taverny a kaviarničky.

Tsoukalades

Táto pláž je troška vzdialená a ukrytá. Nebýva na nej veľa turistov, preto je vhodným miestom pre oddych. Je tvorená jemným pieskom, tyrkysovým morom a okolie je tvorené nádhernou prírodou.

Lagouna

Oddýchnuť si môžete aj na pláži Lagouna, ktorá ponúka jemný piesok a krásne modré more. Na pláži nájdete aj zopár reštaurícií a kaviarničiek, kde si môžete vychutnať kávu.

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.

More

More je priezračné a veľmi čisté.

Teplota mora

Január - 16°C, Február - 15°C, Marec - 16°C, Apríl - 16°C, Máj - 18°C, Jún - 23°C, Júl - 25°C, August - 26°C, September - 25°C, Október - 23°C, November - 20°C, December - 17°C.

Deti

Na niektorých plážach sú pre deti nachystané detské kútiky, ihriská a animačné programy.

Šport

Priaznivé podmienky na prevádzkovania rôznych vodných športoch, ale na svoje si tu určite prídu aj vyznávači adrenalinových športov a fyzickej aktivity.

Zábava

V centrách miest  môžete navštíviť bary a reštaurácie, taktiež diskotéky a festivaly so živou hudbou.

Mapa

Video

Nie len krásne pláže ostrova Lefkada lákajú turistov ale aj mnoho atrakcií, historických a kultúrnych pamiatok.

Hlavné mesto Lefkas

Mesto Lefkas na severe ostrova je najväčším a najzaujímavejším mestom na ostrove. Má veľmi pekné námestie, ktoré je tvorené obchodami, kaviarnami a tavernami. Okrem námestia sa v meste nachádzajú aj starobylé pozostatky pevnosti, známe kaplnky, archeologické múzeum a prístav.


(Zdroj: flickr//cc/Lefkas)

Santa Maura

Veľmi často navštevovaným miestom je benátska pevnosť Santa Maura zo 14. storočia. Stavba je tvorená siedmimi baštami a vysokými stenami. Nachádza sa v blízkosti hlavného mesta, cca 2 km.

Ostrov Scorpios

Nádherný grécky ostrov, ktorý patril slávnemu lodiarskemu magnátovi Aristotelovi Onassisovi. Na ostrov si môžete urobiť celodenný výlet loďou. Nachádza sa pri východnej časti ostrova Lefkáda.

Panagia Faneromeni

Kláštor, ktorý je považovaný za najvýznamnejšiu sakrálnu stavbu na ostrove sa nachádza pri hlavnom meste. Kláštor bol vystavaný v roku 1634 a dnes je v ňom zriadené cirkevné múzeum.

Vodopád Nidri

Krásné malebné vodopády s krištáľovo čistou vodou sa nachádzajú 4 kilometre od centra Nidri. Pod vodopádom sa nachádza malé jazierko, v ktorom sa vraj kúpavala Jackie Onassisová.

Dedinka Agios Nikitas

Maličká dedinka je ukážkou tradičnej gréckej dedinky. Dedinka sa nachádza v západnej časti ostrova a od hlavného mesta je vzdialená približne 13 km. Turisticky je toto miesto málo významné, pretože je dedinka troška ukrytá. V posledných rokoch však návštevnosť výrazne stúpla.


(Zdroj: flickr//cc/Agios Nikitas)

Vassiliki

Ďalšou krásnou dedinkou je Vassiliki, v ktorej je aj prístav. Rozprestiera sa na juhu ostrova, približne 40 km od hlavného mesta. Dedinka má jednu z najvyhľadavánejších pláži, ktorá je často navštevovaná. Ak sa vyberiete na výlet do tejto malebnej dedinky, nevynechajte návštevu jednej z domácich reštaurácií, v ktorej Vám pripravia vynikajúce rybie špeciality.


(Zdroj: flickr//cc/Vassiliki)

Mys Doukato

Na juhu krajiny sa nachádza nádherný biely útes s majákom Akratas. Domáci nazývajú tento nádherný prírodný úkaz aj Mys Lavkatas.


(Zdroj: flickr//cc/Lefkada)

Okruh ostrovom

Celodenný výlet si môžete spraviť aj okružnou jazdou po ostrove. Navštívite všetky okolité dedinky, mestá a zaujímavé miesta, ktoré sa na ostrove nachádzajú.


(Zdroj: flickr//cc/Lefkada)

Loďou na ostrovy

V okolí ostrova Lefkada sa nachádzajú ďalšie nádherné grécke ostrovy, ktoré stoja za Vašu návštevu. Loďou sa môžete dostať na viacero z nich.


(Zdroj: flickr//cc/Lefkada)

Grécky večer

Na ostrove môžete zažiť typický grécky večer, na ktorom je ukážka gréckej hudby, tanca, taktiež ochutnávky miestnych špecialít a nápojov. 

Viac výletov nájdete na TripAdvisor alebo na Turistickom sprievodcovi Google.