ÚVOD » Grécko » Kalymnos » Massuri

Oasis
★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Oasis - Aeolus, Grécko, Kalymnos, hotel Oasis, dovolenka 2020 - 1 Oasis - Aeolus, Grécko, Kalymnos, hotel Oasis, dovolenka 2020 - 2 Oasis - Aeolus, Grécko, Kalymnos, hotel Oasis, dovolenka 2020 - 3 Oasis - Aeolus, Grécko, Kalymnos, hotel Oasis, dovolenka 2020 - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Ostrov Kalymnos je malý, hornatý vápencový ostrov v Egejskom mori situovaný cca 100 km severozápadne od ostrova Kos. Aj napriek svojej malej rozlohe je ostrov veľmi rôznorodý. Na západnom pobreží sa nachádza množstvo romantických zátok, nádherné pláže, dedinky, východné pobrežie sa javí ako drsné a pusté, no rozprestiera sa tu oáza ostrova Kalymnos a to pomarančové údolie Vathi. Ostrov je známy aj zberom morských húb (ostrov lovcov morských špongií), ktorý je pre tunajších obyvateľov základným zdrojom obživy a ktoré ostrovania exportujú do celého sveta, hlavne do Ameriky. Kalymnos je známy aj svojim archeologickými nálezmi a historickými pamiatkami. Nachádzajú sa tu hrobky z čias mykénskej kultúry, ruiny z byzantského a rímskeho obdobia, kláštory, stredoveký kláštor a hrad nad hlavným mestom Pothia a niekoľko múzeí. Pozostatky niektorých historických pamiatok sú odrazom početných zemetrasení, ktoré ostrov postihli. 

Zemepisná poloha
Tento grécky ostrov je situovaný na severozápade Egejského mora.

Rozloha
cca 134,5 kilometrov štvorcových.

Počet obyvateľov
Cca 16 179 obyvateľov.

Hlavné mesto
Pothia.

Mena
EUR - euro.

Časový posun
+ 1 hodina.

Doprava
Na Kalymnos je možné sa dostať lietadlom, a to na ostrov Kos a odtiaľ trajektom na ostrov. Na ostrove môžete využívať autá, bicykle alebo autobusy.

Vzdialenosť od letiska

Letisko na ostrove Kos je vzdialené približe 23 km. Transfer na ostrov Kalymnos si vyžaduje plavbu trajektom, ktorá trvá približne 1 hodinu.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

2 180 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Kos: 2:00 hod.
Košice - Kos: 1:50 hod.
Poprad - Kos: 2:00 hod.
Sliač - Kos: 1:55 hod.
Viedeň - Kos: 2:00 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 26 hodín, vedie viacerými krajinami, je čiastočne spoplatnená a zahŕňa aj prepravu trajektom.

Počasie

Na ostrove je hneď zo začiatku roka veľmi príjemné počasie. V januári a februári je typická teplota 13°C a v marci sa oteplí na 16°C a v apríli dokonca až na 19°C. V máji sa už môžete stretnúť s veľmi teplým počasím, pretože teploty dosahujú 24°C a v júni až 28°C. Júl a august majú najteplejšiu teplotu a to 31°C. V septembri sa mierne ochladí na 27°C, čo je ešte veľmi horúca teplota. Október je o čosi chladnejší a teploty sú príjemné - 23°C. V novembri je teplota približne 18°C a v decembri 15°C.

Pláž

Pláže na ostrove sú väčšinou kamienkové, no na západnom pobreží aj piesočné a dobré napojené na miestnu cestnú infraštruktúru. Nachádzajú sa tu aj pláže prispôsobené nudistom. Najkrajšie pláže nájdeme v letoviskách Kantouni a Massouri.

Platis Yialos beach

Pokojná pláž, ktorá je veľmi čistá. More na pláži je priezračné a stromy okolo vytvárajú príjemný tieň. Nájdete tu menej turistov ako v ostatných plážach, takže si na nej dokonale oddýchnete a je vhodná aj pre rodiny s deťmi. K dispozícii je aj občerstvenie v plážovom bare.

Akti beach

Pláž sa nachádza v oblasti Vathis, je veľmi malá, no často navštevovaná. Pláž je piesočnatá s kryštálovo čistou vodou a s vhodnými podmienkami pre plavcov. Výborné miesto pre Váš oddych.


(Zdroj: flickr//cc/Kalymnos)

Myrties beach

Ďalším krásnym strediskom s krásnou plážou je Myrties. Pláž je piesočnatá na niektorých miestach s kamienkami a s pozvoľným vstupom do čistého mora. V okolí nájdete aj zopár reštaurácií a kaviarní.


(Zdroj: flickr//cc/Myrties)

Arginontas beach

Pláž sa nachádza v stredisku Arginonta. Voda na pláži je sfarbená do modrej až tyrkysovej farby a poskytuje nádherný výhľad na okolie. More na pláži je pokojné a je veľmi vhodné pre plavcov. Vo vzdialenosti 50 metrov od pláže nájdete aj bary a reštaurácie.


(Zdroj: flickr//cc/Kalymnos)

Avlakia beach

Pláž sa nachádza na blízkom ostrove Pserimos, kde si môžete spraviť výlet loďou. Nádherná piesočnatá pláž na niektorých miestach s kamienkami Vám ponúkne dokonalý oddych pri kryštálovo čistom mori.


(Zdroj: flickr//cc/Avlakia)

Viac o plážach na ostrove Kalymnos nájdete na TripAdvisor.

More

Ostrov obmýva Egejské more, ktoré je veľmi čisté a po celý rok príjemne teplé.

Teplota mora

Január - 16°C, Február - 16°C, Marec - 16°C, Apríl - 17°C, Máj - 19°C, Jún - 22°C, Júl - 24°C, August - 25°C, September - 24°C, Október - 23°C, November - 20°C, December - 18°C.

Deti

Pre deti sú v hotelových rezortoch pripravené detské kútiky, ihriská a šmýkačky. Na plážach je možnosť potápania aj pre deti.

Šport

Ostrov je rajom pre potápačov (bohatý podmorský život, vraky lodí) a horolezcov, pre ktorých sú tú pripravené aj špeciálne skalné trasy (dokonca až 43 lezeckých sektorov).

Zábava

Zabaviť sa môžete v miestnych reštauráciách a baroch so živou hudbou. Taktiež môžete zažiť grécky večer, ktorý je spojený s ukážkou gréckej hudby, tanca a zábavy.

Mapa

Video

Nenechajte si ujsť návštevu okolitých ostrovov, či návštevu historických miest s množstvom pamiatok.

Hlavné mesto Pothia

Najzaujímavejším mestom ostrova je jeho hlavné mesto Pothia, ktoré sa nachádza na juhu ostrova. Pôvodne rybárska dedinka, dnes prístav s množstvom obchodíkov, taverien, kaviarní, reštaurácií, historických pamiatok a múzeí (napr. múzeum dokumentujúce históriu potápania na ostrove a rôzne vzácne nálezy, ktoré boli vylovené z mora). 


(Zdroj: flickr//cc/Pothia)

Chorio

Chorio je bývalé hlavné mesto na juhu ostrova len 3 km od Pothie, ktoré očarí návštevníkov najmä starobylou byzantskou pevnosťou, architektúrou a taktiež mnohými historickými pamiatkami. 

Údolie Vathi

Leží cca 11 kilometrov od hlavného mesta. Patrí medzi zvláštnosti ostrova, pretože je veľmi úrodné. Obyvatelia údolia tu dlhé roky pestujú v citróny a pomaranče.

Eborios

Nazýva sa aj Emporios a je to malebná dedinka, z ktorej je nádherný výhľad na celé okolie, na krásnu pláž a šíre čisté a tyrkysové more. Dedinku Eborios nájdete na severe ostrova, približne 20 km od hlavného mesta Pothia.

Zátoka Linari

Navštíviť môžete aj zátoku Linari, kde sa môžete plaviť aj loďkou. Neďaleko zátoky sa nachádza bazilika Christos tis Jerusalim zo 6. stor. n. letopočtu.

Zátoka Panormos

Ďalšou krásnou zátokou s krásnou prírodou je zátoka Panormos v západnej časti ostrova, ktorá má krásne okolie a množstvo antických pamiatok. Od hlavného mesta je vzdialená približne 5 km.


(Zdroj: flickr//cc/Panormos)

Výlet na ostrovy

Na výlet si môžete zájsť aj na okolité ostrovy, kde sa pravidelne organizujú plavby. Navštíviť môžete ostrov Telendos, Pserimos, Kos, Leros a dokonca môžete navštíviť aj pevninu Turecka.


(Zdroj: flickr//cc/Kalymnos)

Viac výletov nájdete na TripAdvisor.