ÚVOD » Grécko » Mykonos » Mykonos Town

Mykonos Blu Grecotel Exclusive Resort
★★★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Mykonos Blu Grecotel Exclusive Resort - 1 Mykonos Blu Grecotel Exclusive Resort - 2 Mykonos Blu Grecotel Exclusive Resort - 3 Mykonos Blu Grecotel Exclusive Resort - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Mykonos je ostrovom, kde nájdete len málo zelene, no veľa hôr a kameňov. Tomuto hornatému ostrovu sa hovorí aj ostrov pelikánov a veterných mlynov. Avšak vďaka krásnym piesočnatým pobrežným plážam, nádhernej architektúre (modrobiele domčeky, belostné kostolíky, veterné mlyny) a kvalitným službám je hojne navštevovaný, no vyššími cenami skôr priťahuje majetnejšiu klientelu. Vyhľadávajú ho celebrity z celého sveta a ich luxusné jachty môžeme obdivovať v prístave hlavného mesta alebo v skrytých zátokách. Ostrov má členité pobrežie, ktoré je lemované menšími i väčšími zátokami, typickú kaskádovú architektúru, archeologické pamiatky a taktiež veľmi bohatý nočný život, ktorý na ostrove utícha až v skorých ranných hodinách. Nielen nádherné pláže, ale aj hlavné mesto a vnútrozemie ostrova stojí za návštevu. Hlavné mesto, ktoré nesie rovnaký názov ako ostrov, Mykonos, je centrom kultúry, zábavy a administratívy. Úzke a kľukaté uličky vyúsťujú na malé námestíčka s tavernami, kaviarňami a reštauráciami. Veľmi známou stavbou je tu kostol Panagia Paraportiány a tzv. Malé Benátky (farebné domy vyčnievajúce vysoko nad morskú hladinu). Vo vnútrozemí napr. nájdeme v dedinke Áno Mera kláštor so zaujímavou mramorovou vežou a vzácnymi ikonami. Za zmienku stojí aj návšteva neobývaného ostrova Delos, ktorý patrí k najzaujímavejším archeologickým pamiatkam v Grécku.
Aj keď ceny na ostrove sú v porovnaní s inými gréckymi ostrovmi vyššie, neznamená to, že Mykonos je určený len pre celebrity a zbohatlíkov. Okrem luxusných hotelov sa na ostrove nachádzajú aj menšie rodinné penzióny a dokonca je tu bežné aj ubytovanie v súkromí.

Zemepisná poloha
Mykonos je súčasťou súostrovia Kyklady (patria sem aj napr. ostrovy Santorini, Syros, Andros) v Egejskom mori.

Rozloha
86 štvorcových kilometrov.

Počet obyvateľov
9 320  obyvateľov.

Hlavné mesto
Mykonos (Chora).

Mena
Eur (euro).

História
Mykonos je ostrov s typickou kykladskou architektúrou - kostolíky, kaplnky a bielo natreté kubické domy. Ostrov býva častým východiskovým bodom k návšteve neobyvaného susedného ostrova Délos s jeho významnými archeologickými náleziskami.

Vzdialenosť od letiska

Letisko sa nachádza v Aténach (159 km). Transfer trajektom z Atén trvá približne 4 hodiny.
Ostrov má aj svoje letisko Mykonos Island National Airport, ktoré sa nachádza cca 4 km od hlavného mesta ostrova Chora.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 826 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Atény: 1:40 hod.
Košice - Atény: 1:35 hod.
Poprad - Atény: 1:40 hod.
Sliač - Atény: 1:40 hod.
Viedeň - Atény: 1:40 hod.

Bratislava - Mykonos: 1:50 hod.
Košice - Mykonos: 1:45 hod.
Poprad - Mykonos: 1:50 hod.
Sliač - Mykonos: 1:45 hod.
Viedeň - Mykonos: 1:50 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 22 hodín, vedie viacerými krajinami, je čiastočne spoplatnená a zahŕňa aj prepravu trajektom.

Počasie

Január a február majú na ostrove Mykonos príjemnú teplotu a to 14°C. V marci sa mierne oteplí na 16°C a v apríli až na 19°C. Máj je znamením, že prichádza leto a teploty vystúpia na 22°C a v júni až na horúcich 26°C. Typické letné mesiace sú júl a august, kedy sa teploty vyšplhajú na 29°C a v septembri mierne klesnú na 26°C. V októbri sa taktiež mierne ochladí na 22°C, v novembri na 18°C a v decembri na 15°C.

Pláž

Ostrov je suchý a nehostinný, ale vďaka krásnym piesočným plážam a nádhernej architektúre je napriek tomu veľmi navštevovaný. Najkrajšie pláže sa nachádzajú na juhu, juhozápade a juhovýchode ostrova. Sú väčšinou piesočnaté s priezračne čistou vodou a ponúkajú kompletný plážový servis ako aj široké možnosti prevádzkovania rôznych vodných a plážových športov a sú často miestom bujarých zábav a nočných párty.

Psarou

Nádherná piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora. Na pláži sa môžete pokochať nádhernými luxusnými jachtami v prístave. Na pláži sú taktiež rôzne služby ponúkané návštevníkom.


(Zdroj: flickr//cc/Psarou beach)

Paradise

Pláž je piesočnatá s čistým morom, v ktorom nájdete množstvo mušlí. Na pláži sú bary, reštaurácie a nočné bary, takže pláž je vhodná predovšetkým pre mladých, ktorí si chcú dovolenku užiť na párty alebo na diskotéke.


(Zdroj: flickr//cc/Mikonos)

Elia

Elia beach patrí k najobľúbenejším plážam na ostrove, pretože ponúka bohaté služby turistom. Pláž je pokrytá jemným piesok a má pozvoľný vstup do kryštálovo čistého mora. Na pláži nájdete ležadlá a slnečníky. 


(Zdroj: flickr//cc/Elia beach)

Platis Gialos

Veľmi populárnou plážou je Platis Gialos, odkiaľ vyplávajú loďky na ďalšie krásne pláže ostrova Mykonos. Pláž Platis Gialos poskytuje mnoho služieb turistom, pretože tu nájdete reštaurácie, kaviarne, bary a teverny. Na pláži sú Vám k dispozícii slnečníky a ležadlá. 


(Zdroj: flickr//cc/Plati Gialos)

Kalo Livadi

Je jednou z najväčších pláží na ostove. Je to piesočnatá pláž s krásne čistým morom. Na pláži nájdete rôzne reštarácie, bary, obchodíky a samozrejme aj ležadlá a slnečníky. V lete býva veľmi často preplnená turistami.


(Zdroj: flickr//cc/Kalo Livadi)

Super Paradise

Ostrov Mykonos je vyhľadávaný tiež homosexuálnymi pármi, tie mieria predovšetkým na prekrásnu pláž Super Paradise. Pláž je piesočnatá s krásnym tyrkysovým morom. K dispozícii sú Vám bary a reštaurácie.


(Zdroj: flickr//cc/Super Paradise)

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.

More

More okolo ostrova je kryštáľovo priezračné a teplé.

Teplota mora

Január - 16°C, Február - 15°C, Marec - 16°C, Apríl - 16°C, Máj - 19°C, Jún - 22°C, Júl - 24°C, August - 24°C, September - 24°C, Október - 22°C, November - 18°C, December - 17°C.

Šport

Ostrov okrem opaľovania a kúpania ponúka aj množstvo športových aktivít - potápanie, surfovanie, plážové športy.

Výlety

Zábava

Mykonos je vhodný predovšetkym pre mladých ľudi, ktorí okrem opaľovania sa a plávania v mori vyhľadávajú aj pestrý nočný život. V baroch na ostrove hrajú tí najlepší DJ-i sveta a na svojich jachtách tu za odpočinkom a zábavou prichádzajú aj mnohé svetové celebrity. Pre svoj rušný nočný život sa ostrovu hovorí aj "egejská Ibiza".

Mapa

Video

Na ostrove Mykonos môžete obdivovať najmä staré centrá miest, krásnu architektúru ale aj prírodu.

Délos

Neobývaný ostrov, ktorý je od ostrova Mykonos vzdialený len 15 km patrí k najzaujímavejším archeologickým pamiatkam v Grécku. Je to vlastne nádherné archeologické múzeum pod šírym morom. A práve na ostrove Délos sa narodila bohyňa staroveku, bohyňa Artemis a jej brat boh Apolón. Ostrov bol vyhlásený za národné múzeum.


(Zdroj: flickr//cc/Délos)

Poznávanie ostrova

Možností je celá rada, lebo Mykonos má čo ponúknuť. Vedľa veterných mlynov, malých ostrovných dediniek a niekoľkých stoviek kostolov sú to aj napr. pozostatky stredovekého hradu Kastro.


(Zdroj: flickr//cc/Mikonos)

Mesto Chora (Mykonos)

Hlavné mesto ostrova, ktoré je centrom kultúry, zábavy a administratívy. Rozprestiera sa v západnej časti ostrova. Veľmi známou stavbou je tu kostol Panagia Paraportiány a tzv. Malé Benátky (farebné domy vyčnievajúce vysoko nad morskú hladinu).


(Zdroj: flickr//cc/Chora)

Kostoly na ostrove

Na ostrove sa nachádza cca 250 kostolov - najznámejší Panagia Paraportiani je vlastne súbor štyroch malých a jedného hlavného kostola, ktorý kedysi stál pri vchode do stredovekého hradu. Odtiaľ pochádza aj naázov kostola t.j. porta čiže dvere. Za zmienku určite stojí aj kláštor Panagia zo 17. st., v ktorom sa nachádzajú krásne ikony z 18. storočia.


(Zdroj: flickr//cc/Panagia Paraportiani)

Veterné mlyny

Na ostrove je ich niekoľko, niektoré sú staré až 400 rokov a dnes slúžia ako múzeá.


(Zdroj: flickr//cc/Mikonos)

Agios Ioannis 

Malé mestečko, ktoré sa nachádza cca 4 km od hlavného mesta so štrkovou, na niektorých miestach pieskovou plážou.


(Zdroj: flickr//cc/Agios Ioannis)

Viac výletov nájdete na TripAdvisor.