ÚVOD » Grécko » Attika

MS Galileo - Východné Stredomorie z Piraeus / Atény, Grécko

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
MS Galileo - Východné Stredomorie z Piraeus / Atény, Grécko - Východné Stredomorie - 1 MS Galileo - Východné Stredomorie z Piraeus / Atény, Grécko - MS Galileo - 2 MS Galileo - Východné Stredomorie z Piraeus / Atény, Grécko - Východné Stredomorie - 3 MS Galileo - Východné Stredomorie z Piraeus / Atény, Grécko - Východné Stredomorie - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Zemepisná poloha
Attika, výbežok poloostrova a správna oblasť juhovýchodného Grécka, leží pri pobreží Egejského mora a je sídlom hlavného mesta krajiny a jednej z najvýznamnejších európskych metropol vôbec - starobylých Atén. Na západe je ohraničená regiónom Peloponéz a na severe centrálnym Gréckom.
Rozloha
cca 3.808 kilometrov štvorcových.
Počet obyvateľov
3.827.624  obyvateľov
Hlavné mesto
Atény
Mena
EUR (euro)

Attika je najvýchodnejšia časť stredného a pevninského Grécka s bohatou históriou, oblasť medzi Aténami a mysom Sounion, ktorá je často označované aj ako Attická riviéra. Leží tu aj hlavné mesto Atény (žije tu aj väčšina obyvateľov 3 až 3,5 milióna z celkových cca 4 miliónov) a niekoľko ďalších miest (Pireus, Théby, Vravrona, Marathon). Oblasť okolo Atén je centrom antického a novodobého Grécka a žiadne iné miesto v Grécku nemá toľko starovekých pamiatok a múzeí. Tu sa zrodilo európske divadlo, demokracia a nachádzajú sa tu aj obdivované architektonické diela. Od 1. januára 2011 sa Attika člení na regionálne jednotky: južné Atény, Pireus, severné Atény, stredné Atény, východná Attika, západné Atény, západná Attika, ostrovy. Na takmer 4 tisícoch štvorcových kilometroch sa rozkladá pestrá krajina tiahlych hôr pretínajúcich územie do niekoľkých častí, rozľahlých zelených nížin a lesov, rajských pobreží a vyspelých miest, kde sa stretávajú vymoženosti modernej doby s historickými skvostami svedkov minulosti. Nachádza sa tu aj zásobáreň sladkej vody v podobe nádrže a zároveň najväčšej sladkovodnej plochy na Attike nazývanéj Maratónske jazero, ktorá zásobuje pitnou vodou mesto Atény.

História

V roku 1833 bolo novo založené Grécke kráľovstvo po prvýkrát rozdelené do 10 prefektúr, Attika tvorila prefektúru spoločne s Bojótii. V roku 1964 bol Pireus vyhlásený za nezávislú prefektúru, ale v roku 1972 sa vrátil (spolu s novo získaným územím Trizinias a ostrovami Poros, Hydra a Spetses a jónskymi ostrovyami Kythira a Andikythira) k prefektúre Attika. Súčasne bola prefektúra rozdelená do štyroch okresov - Atény, Pireus, západnej a východnej Attiky. Administratívne reformy v roku 2010 zrušili prefektúry a od 1.1.2011 je Attika rozdelená do ôsmich regionálnych okresov (gr. periferiaki enotita), ktoré však nemajú žiadny politický význam.

Vzdialenosť od letiska

Medzinárodné letisko Athens International Airport sa nachádza 33 km juhovýchodne od Atén, pri meste Spata.

Vzdialenosť od Bratislavy

1679 km do Atén

Dĺžka letu

do Atén cca 1,5 - 2 hod.

Dĺžka trasy

do Atén cca 20 - 23 hod.

Pláž

Nádherné piesočnaté pláže s pozvoľným vstupom do mora (v blízkosti Atén), v letnej sezóne preplnené. Anávissos (dlhá piesočnatá pláž s množstvom taverien, čistou vodou a dostatkom stromov, vyhľadavaná najmä milovníkmi windsurfingu), Agios (menšia piesočnatá pláž s niekoľkými zaujímavými atrakciami pre deti), Asteria (piesočnatá pláž so slnečníkmi, kabínkami a sprchami), Lagonissi (komfortne vybavená piesočnatá pláž s drevenými cestičkami, k dispozícii slnečníky a ležadlá, sprchy, prezliekacie kabíny, široké možnosti občerstvenia), Sounion (v zálive Sounion je hneď niekoľko pláží, mnohé z nich poskytujú úplné súkromie, môžeme tu vidieť aj trosky Poseidonovho chrámu), Varkiza (čistá piesočnatá pláž  s pozvoľným vstupom do mora, vhodná najmä pre rodiny s malými deťmi), Vouliagmeni (pláž so všetkým komfortom, ocenená modrou vlajkou za kvalitu) a ďalšie. K plážam sa dá dostať autom, taxíkom, žltými autobusmi resp. aj metrom z Pirea a potom ďalej možnosť využiť kompu.

Zábava

Prechádzky po meste Atény, úzke uličky plné obchodíkov so suvenírmi a iným tovarom, obľúbený trh s mäsom, kvetinový a blší trh, striedanie stráží pri budove Parlamentumestský parku National garden, miestne bary a kluby, reštaurácie i romantické vinárne skvelým spôsobom ako sa odreagovať po náročnom poznávacom dni a zažiť nezabudnuteľnú zábavu.

Mapa