ÚVOD » Grécko » Atény

Marina ATH
★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Marina ATH - 1 Marina ATH - 2 Marina ATH - 3 Marina ATH - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Atény ležia na juhu centrálnej časti Grécka, pri Egejskom mori v blízkosti známeho Korintského prieplavu. Atény ako najväčšie mesto celého Grécka sú aj hlavným mestom regiónu Attika. Najväčšou dominantou a turisticky veľmi obľúbeným miestom je Akropola, okolo ktorej bolo mesto vystavané. Atény sa  považujú za jedno z najstarších miest na svete, ktoré je prepojené s dejinami gréckeho božstva. Toto mesto je známe najmä vďaka bohatej histórii a historickým pamiatkám, ktoré môžete navštíviť. Je to mesto, kde sa zrodila demokracia a väčšina filozofov antického sveta. V Aténach ako v dovolenkovej destinácii môžete nakupovať tie najrôznejšie predmety a suveníry, ktoré sú úzko spojené aj s históriou tohto mesta. Na pamiatku si môžete zaobstarať amfory, rytiny aj typické koberce. Ak navštívite grécke Atény tak určite ochutnajte alebo si zaobstarajte domáci olivový olej, ktorý je veľmi obľúbený či už u turistov alebo domácich. Medzi turistami sú obľúbené aj nákupy šperkov, ktorých najväčší výber nájdete v Kolonaki. Čo je v Aténach ešte možné navštíviť ? Určite dobrú reštauráciu s vynikajúcou gréckou kuchyňou. Pre grékov sú typické čerstvé šaláty, olivový olej, tzatziky, gyros a musaka. Ak sa s dobrým jedlom spojí tradičná grécka hudba, zážitok je dokonalý.

Zemepisná poloha
Atény sa rozprestrierajú na známom polostrove Attika v blízkosti Sarónskeho zálivu. S okolitými mestami a prístavom Pireus vytvárajú aglomeráciu s počtom obyvateľov viac ako 4 milióny.

Rozloha
cca 2 929 kilometrov štvorcových.

Počet obyvateľov
Cca 664 046 obyvateľov.

Mena
EUR - euro.

Časový posun
+ 1 hodina.

Doprava
V Aténach môžete jazdiť električkou, autobusom, trolejbusom alebo aj metrom. Atény majú aj štátne letisko a niekoľko prístavov, ktoré spájajú pevninu Grécka s ostrovmi.

Vzdialenosť od letiska

Letisko je vzdialené približne 40 km. Transfer z letiska trvá približne 40 minút.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 668 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Atény: 1:40 hod.
Košice - Atény: 1:35 hod.
Poprad - Atény: 1:40 hod.
Sliač - Atény: 1:40 hod.
Viedeň - Atény: 1:40 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta z Bratislavy trvá približne 17 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená.

Počasie

Počasie v Aténach je v mesiacoch január na úrovni 13°C, vo februári 14°C a v marci 16°C a postupne začne stúpať. V apríli sa vyšplhajú teploty na 20°C, v máji sa začne leto a teploty vystúpia na 25°C a v júni teploty dosiahnú až 30°C. A však v júli bude v Aténach najteplejšie a teploty sa budú pohybovať okolo 33°C, v auguste sa teplota nezmení a zostane 33°C. September je ešte teplý a teploty sú 28°C, v októbri už teploty trochu klesnú na približne 24°C. November je ešte príjemný, teploty sú 18°C a december o niečo chladnejší, približne 14°C.

Pláž

Nádherné piesočnaté pláže s pozvoľným vstupom do mora (v blízkosti Atén), v letnej sezóne preplnené. K plážam sa dá dostať autom, taxíkom, žltými autobusmi resp. aj metrom z Pirea a potom ďalej možnosť využiť kompu.

Anávissos

Dlhá piesočnatá pláž s množstvom taverien, čistou vodou a dostatkom stromov. Je vyhľadavaná najmä milovníkmi windsurfingu. Na pláži sú k dispozícii slnečníky a ležadlá.


(Zdroj: flickr//cc/Anavissos)

Agios

Menšia piesočnatá pláž s niekoľkými zaujímavými atrakciami pre deti. Je veľmi čistá a je vhodná pre rodiny s deťmi.


(Zdroj: flickr//cc/Aghios)

Asteria

Piesočnatá pláž so slnečníkmi, kabínkami a sprchami. Na pláži sa nachádza niekoľko reštaurácií, barov a stánkov s drobným občerstvením. 


(Zdroj: flickr//cc/Asteria)

Lagonissi

Komfortne vybavená piesočnatá pláž s drevenými cestičkami. K dispozícii sú slnečníky, ležadlá, sprchy, prezliekacie kabíny a široké možnosti občerstvenia. Na pláži máte taktiež možnosť vodných športov.


(Zdroj: flickr//cc/Lagonissi)

Sounion

V zálive Sounion je hneď niekoľko pláží, mnohé z nich poskytujú úplné súkromie, môžeme tu vidieť aj trosky Poseidonovho chrámu. Pláž je veľmi čistá a medzi turistami obľúbená.


(Zdroj: flickr//cc/Sounion)

Varkiza

Čistá piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora, vhodná najmä pre rodiny s malými deťmi.


(Zdroj: flickr//cc/Varkiza beach)

Vouliagmeni

Pláž so všetkým komfortom, ocenená modrou vlajkou EÚ za kvalitu. Ocenená bola najmä vďaka čistote pláže aj mora, vďaka službám - reštaurácie, bary, stánky, obchodíky.


(Zdroj: flickr//cc/Vouliagmeni)

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.

More

More je v Aténach veľmi čisté a priezračné. Taktiež je veľmi mierne, vhodné pre deti aj pre plavcov.

Teplota mora

Január - 16°C, Február - 15°C, Marec - 15°C, Apríl - 16°C, Máj - 19°C, Jún - 22°C, Júl - 23°C, August - 25°C, September - 23°C, Október - 22°C, November - 20°C, December - 17°C.

Deti

Pre deti sú k dispozícii detské ihriská a promenáda na prechádzky, ktorá je vhodná aj pre rodičov s kočíkom.

Šport

V Aténach je pestrý výber vodných športov, napr. potápanie, windsurfing, surfovanie alebo rôzne výlety na člnoch.

Výlety

Zábava

Množstvo miestnych barov, nočných klubov a diskoték, reštaurácií i romantické vinárne sú skvelým spôsobom ako sa odreagovať po náročnom poznávacom dni a zažiť nezabudnuteľnú zábavu.

Mapa

Video

Akropolis (Akropola)

Najvýznamnejšia pamiatka a najnavštevovanejšie miesto Grécka, ktorá sa nachádza v blízkosti centra mesta. Ku akropole sa dostanete aj metrom. Je to komplex stavieb postavený v r. 447 až 406 pred Kristom na kopci Akropolis, ktorý pozostáva z ústredného chrámu Parthenon, chrámu Erechteion, chrámu Atény Niké, z brány Propylaje a niekoľkých menších budov.


(Zdroj: flickr//cc/Akropolis)

Dionýzovo divadlo

Nádherné divadlo sa rozprestiera na južnom svahu Akropole, kde sa taktiež dostanete jednoducho metrom. V starom Grécku navštevovali divadlo výlučne iba muži.


(Zdroj: flickr//cc/Dionysus Theater)

Chrám Dia Olympského

Asi 500 metrov východne od Akropoly si môžete prezrieť pozostatky kedysi najväčšieho chrámu v Grécku. Okrem veľkolepého chrámu, ktorý bol zasvätený bohu Diovi, si nenechajte ujsť Hadriánovv oblúk a niekoľko sôch.


(Zdroj: flickr//cc/Temple of Olympian)

Herodotovo divadlo

Herodotovo divadlo je vybudované na juhozápadnom svahu Akropoly. Divadlo má kapacitu až 5000 divákov a dodnes sa využíva ako miesto festivalov a predstavení.


(Zdroj: flickr//cc/Herodes Atticus)

Zappeion

Táto stavba vznikla na podnet Evangelis Zappasa, ktorý sa zaslúžil o obnovenie olympijských hier. Dnes savyužíva na usporadúvanie výstav a konferencií. Zappeion sa nachádza približne 2 km od Akropoly.


(Zdroj: flickr//cc/Zappeion)

Panatenajský štadión

Staroveký štadión má kapacitu 50 000 divákov. Štadión nájdete kúsok od Zappeionu. Po svojom vzniku slúžil ako dejisko, tzv. Panatenajských hier, ktoré sa konali každé štyri roky. Od roku 1896 sa tu konali novodobé olympijské hry.


(Zdroj: flickr//cc/Panathenaiko)

Námestie Monastiraki

Námestie Monastiraki nájdete, ak sa od Akropoly vydáte na sever. Na námesti sa nachádza aj zastávka metra. Monastiraki je veľmi rušným miestom, kde nájdete pouličných obchodníkov, malé obchodíky, trhy aj reštaurácie. Najzaujímavejším miestom je Kostol Pantanassa.


(Zdroj: flickr//cc/Monastiraki)

Mestská štvrť Plaka

Ak chcete zažiť tradičnú grécku atmosféru, tak sa vydajte na východ od Akropoly, kde nájdete mestskú štvrť Plaka, ktorá je najstaršou štvrťou v Aténach. Turistov lákajú najmä úzke romantické uličky s krásnymi, no starými budovami. Atmosféru si môžete vychutnať v miestnej kaviarničke či taverne. Atmosféru dotvárajú aj rastliny a kvety, ktoré sú vysadené okolo domov. Určite odporúčame navštíviť aj niektoré z múzeí a to Múzeum ľudových nástrojov, Múzeum gréckeho ľudového umenia a Múzeum Kanellopoulos.


(Zdroj: flickr//cc/Plaka street)

Kerameikos

Táto štvrť bola kedysi preslávená hrnčiarskym remeslom. Štvrť sa nachádza severozápadne od Akropoly a nachádza sa tu aj zastávka metra. Dnes je to významné archeologické nálezisko. Mnohé vzácne náhrobky sú k dispozícii na prezretie v Národnom archeologickom múzeu v Aténach.


(Zdroj: flickr//cc/Kerameikos)

Národné archeologické múzeum

Tie najvýznamnejšie archeologické nálezy Grécka si môžte pozrieť v tomto múzeu na ulici Tonitsa. Nachádza sa tu najlákavejší grécky nález a to Agamemnonova posmrtná maska.

Múzeum Akropolis

Táto budova patrí k najnáročnejším projektom v Grécku. Zbierka, ktorá sa tu dnes nachádza sa odhaduje na 4000 exponátov z Akropoly a jej okolia. Múzeum sa nachádza pod Akropolou, kde je aj zastávka metra.

Lykabettos

Zaujímavým výletom v Aténach je výstup na kopec Lykabettos, ktorý sa týči nad Aténami. Na vrch sa dá dostať lanovkou. Z vrchu je veľmi dobrý výhľad na celé okolie ako aj Akropolu, prístav Pireus aj Egejské more.


(Zdroj: flickr//cc/Lykabettos)

National Garden

Za spomínanou budovou Zappeion sa nachádza nádherný komplex záhrad - National Garden alebo aj Royal Garden. Sú to záhrady s rozlohou 15,5 ha, kde nájdete sochy, kamenné útvary a rôzne staroveké pozostatky budov alebo domov.


(Zdroj: flickr//cc/National Garden)

Múzeá

Byzantské múzeum - krásna zbierka ikon láka každoročne mnoho návštevníkov, ktorým je blízke umenie byzancie.
Národná galéria - prezentácia gréckeho maliarskeho umenia
Múzeum Benáki - okrem klasickej zbierky antických pamiatok má toto múzeum nádhernú národopisnú expozíciu, najstaršie múzeum v Grécku
Múzeum antického umenia Grécka a Kyklád - súkromné múzeum s najväčšou zbierkou Kykladského umenia na svete
Múzeum gréckeho ľudového umenia - zbierka náboženského a sekulárneho umenia 18. a 19. storočia

Viac výletov nájdete na TripAdvisor alebo na Turistickom sprievodcovi Google.