ÚVOD » Grécko » Korfu » Sidari

Apartmány Sofia
★★★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Apartmány Sofia - 1
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Korfu je príjemný, zelený ostrov s prvkami talianskej kultúry. Pobrežie ostrova na východe sa pozvoľna zvažuje do mora, západ je naopak skalnatý, strmý s mnohými útesmi. Je to jeden z najzelenších a najkrajších ostrovov Grécka a vďaka bujnej subtropickej vegetácii sa mu hovorí „smaragdový ostrov“.Vďaka väčšiemu množstvu zrážok je tu veľa druhov rastlín (až 100 druhov), typicky je tu olivovník, ďalej tu nájdeme citrusy, eukalyptus, vínnu révu a mnohé z rastlín rastú len na tomto ostrove a nikde inde. Mimo turistické letoviská narazíme vo vnútrozemí ostrova aj na divoko žijúce zvieratá ako sú napr. jašterice, korytnačky, hady a v zátokách žije niekoľko druhov vtákov. Ostrov okrem toho, že oplýva veľkým prírodným bohatstvom, má aj bohatú históriu a mnohé pamiatky.
Z pamiatok je najnavštevovanejší tzv. „myší ostrov“, ktorý má tvar lode a viaže sa k nemu legenda o Odyseovi. S touto legendou sú však spojené aj ďalšie ostrovy a to Afionas a Paleokastritsa. Zaujímavý je aj kláštor Vlacherna a zámok Schollon, ktorý nechala postaviť rakúska cisárovna Sissy. Veľa zaujímavých historických pamiatok sa nachádza v hlavnom meste Kekyra – zvonica sv. Spyridona, ktorá je najvyšším bodom ostrova, niekoľko múzeí, kostoly, paláce, staré opevnenie a pamätníky.
Z prírodných unikátov je to jazero Korrision so slanou vodou a hora Pantokrator, ktorá je najvyššia na ostrove a na jej vrchole sa nachádza kláštor. Pre turistov sú na ostrove k dispozícii požičovne skútrov, motoriek, áut, lodí a motorových člnov a na ostrove je aj kvalitná infraštruktúra a nie je vôbec problém dostať sa z jedného konca ostrova na druhý.
Na Korfu sa dá spomínať ako na ostrov olivových stromov, mandľovníkov, cypriškov i eukalyptov a pieskových pláží. 

Zemepisná poloha
Korfu leží v Iónskom mori na západe Grécka a je po Kefalónii jeho druhým najväčším ostrovom a tiež najzápadnejší ostrov spomedzi iónskych ostrovov.

Rozloha
592 kilometrov štvorcových.

Počet obyvateľov
96 000 obyvateľov.

Hlavné mesto
Kerkira (Kerkyra - Korfu).

Mena
EUR - euro

História
Ostrov Korfu bol veľmi známym ostrovom už počas rímskej ríše, kedy sa dostal pod jej nadvládu. Ostrov Korfu si prešiel aj zlým obdobím. Najprv patril Benátkam, neskôr ho dobil Napoleon a neskôr patril aj pod Britániu. Po tomto zlom období, v roku 1864 sa stal ostrov Korfu súčasťou Grécka.

Medzi najznámejšie strediská ostrova Korfu patria:
Aghios Georgios - stredisko na západnej strane ostrova je známe svojimi pieskovými plážami a bohatými vlnami.
Moraitika  - príjemné letovisko vo východnej časti ostrova je tvorené pieskovo-štrkovou plážou a príjemnou strediskovou promenádou. Letovisko nájdete ak sa od hlavného mesta vydáte na juh. Je vzdialené približne 20 km. Pláž v Moraitike je popretkávaná veľkými palmami. Moraitika je druhé najväčšie stredisko ostrova.
Messonghi - stredisko pri ústí rieky Messonghi na východe ostrova je obľúbené hlavne u mladých ľudí. Stredisko je od hlavného mesta vzdialené približne 13 km.
Benitses - malé stredisko, kde okrem kúpania možno navštíviť aj zaujímavé morské múzeum. Stredisko ponúka kamienkovo-piesočné pláže a od hlavného mesta je vzdialené 13 km.
Barbati - ponúka krásnu pláž s bohatou ponukou vodných športov. Nad strediskom sa vypína najvyšší kopec ostrova - Pantokrator. Stredisko je na severovýchode ostrova. Od hlavného mesta je vzdialené približne 19 km.
Nissaki - oblasť vhodná na relaxačnú dovolenku. Nissaki nie je typické plážové stredisko na severovýchode ostrova, od hlavného mesta vzdialené približne 20 km.
Acharavi - príjemné stredisko s peknými plážami sa nachádza na úplnom juhu ostrova. Od hlavného mesta je vzdialené približne 27 km.
Paleokastritsa - stredisko s nádhernou vyhliadkou nájdete v západnej časti ostrova. Od hlavného mesta je toto stredisko vzdialené približne 23 km.

Vzdialenosť od letiska

Letisko sa nachádza asi 3 km južne od mesta Korfu (Kerkyra), pol kilometra severne od Pontikonisi.

Čas transferu z letiska do stredísk závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 528 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Korfu: 2:00 hod.
Košice - Korfu: 2:00 hod.
Poprad - Korfu: 2:00 hod.
Sliač - Korfu: 2:00 hod.
Viedeň - Korfu: 2:00 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 17 hodín, vedie viacerými krajinami, je čiastočne spoplatnená a zahŕňa aj prepravu trajektom.

Počasie

Počasie je počas celého roka veľmi príjemné. V januári a februári sa teploty pohybujú okolo 14°C a v marci až okolo 16°C. V apríli sa už začína letné počasie a teploty sú 19°C, no v máji už výrazne stúpnu až na 24°C. Jún je už veľmi horúci a teplota vystúpi na 28°C. V júli a auguste je najteplejšie a teploty sa pohybujú až okolo 32°C. September je stále teplý, no teploty troška klesnú na príjemných 27°C a v októbri je taktiež ešte príjemné počasie a to 23°C. Pre november sú typické teploty 19°C a pre december 16°C.

Pláž

Pláže na ostrove sú piesočné a štrkové a sú považované za najčistejšie pláže v Európe.

Paleokastritsa

Patrí k najznámejším plážam na ostrove. Nachádza sa v blízkosti hlavného mesta. Je to piesočnatá pláž obklopená skalami a jaskyňami. Na pláži je množstvo kaviarničiek, reštaurácií, barov a iných atrakcií, ktoré lákajú turistov. Pláž je vhodná pre rodiny s deťmi.


(Zdroj: flickr//cc/Paleokastritsa)

Agios Gordios

Aj táto pláž patrí k najlepším na ostrove, pretože je veľmi dobre vybavená službami. Je to piesková pláž s pozvoľným vstupom do mora, ktorá je lemovaná krásnou prírodou. Je vhodná pre rodiny s deťmi, pretože cez sezónu sa tu organizujú detské hry.


(Zdroj: flickr//cc/Agios Gordios)

Issos

Táto piesočnatá pláž je typická svojími piesočnými dunami a kryštálovo čistou vodou. Je veľmi tichou plážou, kde si dokonale oddýchnete. V blízkosti sa nachádza aj zopár reštaurácií, obchodov a iných služieb.


(Zdroj: flickr//cc/Issos beach)

Glyfada

Pláž má jemný piesok a kryštálovo čistú vodu a práve preto dostala ocenenie Modrou vlajkou. Je veľmi obľúbenou plážou medzi turistami aj vďaka krásnej prírode. Na pláži sú k dispozícii ležadlá, slnečníky a v blízkosti sa nachádzajú aj obchody a taverny.


(Zdroj: flickr//cc/Corfu beach)

Bataria

Trošku menšia pláž s čistým morom a bohatým vybavením. K dispozícii sú slnečníky a ležadlá. More má krásnu tyrkysovú farbu a je veľmi čisté. 

Kalami

Pláž Kalami je taktiež ocenená Modrou vlajkou za čistotu a dobrú vybavenosť služieb. Na pláži sú k dispozícii slnečníky, ležadlá a taktiež množstvo atrakcií pre dovolenkujúcich.

Marathias

Je veľmi širokou plážou, ktorú navštevujú nie len turisti ale aj domáci obyvatelia. Vyznačuje sa jemným piesok a tyrkysovým morom. Je taktiež vhodná pre rodiny s deťmi.

Ypsos

Je to maličký záliv, ktorého pláž je lemovaná prírodou. Má pozvoľný vstup do mora, preto je vhodná pre rodiny s malými deťmi. V jej blízkosti sa nachádzajú tradičné grécke trhy, kde si môžete nakúpiť. 

Acharavi

Pláž je kamienková, no na niektorých miestach aj s jemným pieskom. Je veľmi obľúbená u rodín s deťmi. Pre túto pláž je typická kryštálovo čistá voda a krásna zelená príroda navôkol.


(Zdroj: flickr//cc/Acharavi beach)

Agios Georgios Pagon

Pláž je v malom zálive a vďaka čistej vode bola ocenená Modrou vlajkou. Je piesočnatá, na niektorých miestach kamienková s pozvoľným vstupom do mora. Táto pláž je tiež veľmi obľúbená medzi turistami. V okolí nájdete mnoho reštaurácií, barov, obchodov ale aj miest pre pešiu turistiku.


(Zdroj: flickr//cc/Agios Georgios Pagon)

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.

More

Ostrov ponúka nádherné tyrkysové more.

Teplota mora

Január - 15°C, Február - 16°C, Marec - 16°C, Apríl - 15°C, Máj - 19°C, Jún - 22°C, Júl - 25°C, August - 26°C, September - 25°C, Október - 22°C, November - 20°C, December - 17°C.

Deti

Aquapark Hydropolis - veľký zábavný park v Agiosloannis je vodným rajom pre deti aj dospelých. Je jedným z najväčších vodných parkov v Európe. čaka vás tu množstvo zábavy na tobogánoch, vo vodných tuneloch a bazénoch, snackbary, fast food, reštaurácie, lehátka a slnečníky zadarmo.

Šport

Sú tu ideálne podmienky pre milovníkov vodných športov a najmä potápačov (morské jaskyne u ostrovčekov Paxos a Antipaxos). Nachádza sa tu aj najväčší vodný park v Európe Agios Ioanis (Hydropolis). Na súši si môžete, pre zmenu, zajazdiť na skútri, koni, motorke alebo si zahrať golf.

Výlety

Zábava

Nezabudnuteľné sú večerné promenády, ktoré lákajú turistov širokou ponukou v podobe diskoték, barov, vinární, taverien a reštaurácií.

Mapa

Video

Korfu je nádherným ostrovom s množstvom malých dediniek a s krásnou prírodou.

Mesto Korfu

Korfu je najväčším mestom na východe ostrova, ktoré je nazávané aj "Kerkyra". Určite by ste mali navštíviť jeho staré mesto, ktoré je zapísané do Zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Za návštevu stojí aj Stará pevnosť s kostolom svätého Juraja a tiež Nová pevnosť a palác s radnicou.


(Zdroj: flickr//cc/Korfu)

Okruh ostrovom

Zaujímavý je výlet po ostrove, kde môžete spoznať mnohé pamiatky. Medzi najzaujímavejšie miesta patrí zámok Achillion, ktorý bol kedysi letným sídlom cisárovnej Alžbety; zaujímavé je tiež pohorie Pantokrator a olivové háje, a taktiež vyhliadka Bella Vista a dedinka Makrades.


(Zdroj: flickr//cc/Korfu)

Plavba na okolité ostrovy

Na dovolenku máte možnosť spoznať aj iné malé ostrovčeky, ktoré sa nachádzajú neďaleko ostrova Korfu. Navštíviť môžete ostrov Paxos, Parga, Antipaxos. Na ostrovoch je nádherná nedotknutá príroda a taktiež pláže, ktoré sú prirovnávané k plážam na Karibiku.


(Zdroj: flickr//cc/Korfu Island)

Jaskyňa Mourtos

Jaskyňa sa nazýva aj "modrá lagúna", vďaka krásne sfarbenému moru. Jaskyňa kedysi slúžila ako úkryt ponoriek počas druhej svetovej vojny. Na tomto výlete sa budete plaviť pomedzi krásne ostrovčeky. 


(Zdroj: flickr//cc/Korfu cave)

Diaplo

Diaplo je ďalší krásny ostrov v blízkosti Korfu, ktorý sa oplatí navštíviť. Výlet na tento ostrov je spojený s hľadaním a lovením morských ježkov.


(Zdroj: flickr//cc/Diaplo)

Zátoka korytnačiek

Loďou sa môžete dostať aj do krásnych zátok ostrova Korfu. Plavba má niekoľko zastávok a konečná je na korytnačom ostrove.

Múzeum olivového oleja

Milovníci olivového oleja by mali určite navštíviť dedinku Magazia, kde sa nachádza múzeum olivového oleja. Dozviete sa tu ako sa olej vyrába a taktiež aké tajné ingrediencie sa používajú pri jeho príprave.


(Zdroj: flickr//cc/Olive trees)

Pevnina Albánska

Loďou sa môžete dostať aj k pevnine Albánska, konkrétne do prístavu Agia Saranda. Pozrieť si môžete niektoré z pamiatok navôkol.


(Zdroj: flickr//cc/Albania port)

Aqualand

Pri dedinke Agios Ioanis nájdete veľký aquapark, kde je množstvo vodných atrakcií, nie len pre deti ale aj pre dospelých. Rôzne druhy tobogánov, bazénov a šmýkačiek na Vás čakajú v aqualande. Informácie o cenách vstupného a otváracích hodinách nájdete na webovej stránke Aqualandu.

Hydropolis

Ďalší aquapark na severe ostrova, ktorý je o čosi menší ako Aqualand, preto je vhodnejší pre malé deti. Od hlavného mesta je vzdialený 38 km. Nájdete tu však mnoho tobogánov a vodných atrakcií, taktiež reštaurácie a stánky s občerstvením. Informácie o cenách vstupného a otváracích hodinách nájdete na webovej stránke aquaparku.

Viac výletov nájdete na TripAdvisor alebo na Turistickom sprievodcovi Google.