Nájdite si svoju dovolenku
Vybrať kriteriá

Záruka najnižšej ceny
Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

Široká ponuka zájazdov
Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

Zájazdy

Destinácie

Všeobecné informácie

Články

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
Paríž - Notre Dame - 0 Paríž - Eiffelova veža - 1 Saint Tropez - 2 Versailles - 3 Korzika - prístav Bonifacio - 4

Všeobecné informácie


Zemepisná poloha
Francúzsko leží v západnej Európe. Zo západu ho obmýva Atlantický oceán a z juhovýchodu Stredozemné more. Od Španielska ho delia Pyreneje. Ďalšími susedmi sú: Belgicko, Luxembursko, Nemecko, Švajčiarsko a Taliansko. K Francúzsku patrí ostrov Korzika. Korzika bola predaná Francúzsku v r. 1768.


Členenie
Francúzsko je krajinou, ktorá sa takmer celá rozprestiera na rovine. Od stredu na juh sa tiahne Francúzske stredohorie, východ krajiny lemujú Alpy a juh Pyreneje. Politicky sa Francúzsko člení na 22 regiónov a 96 departmentov a 4 zámorské územia.


Jedným zo zámorských území je známy vulkanický ostrov Bora-Bora vo Francúzskej Polynézii, ktorá leží v Tichom oceáne. Tento ostrov je obkolesený koralovými útesmi.

Rozloha
551.500 kilometrov štvorcových

Počet obyvateľov
57,4 mil. obyvateľov

Zloženie obyvateľstva
Francúzi, mnoho prisťahovalcov z bývalých kolónií. Významné menšiny sú: Portugalci, Alžírčania, Marokánci, Španieli a ďalší.

Hlavné mesto
Hlavné mesto Francúzska je Paríž.

Mena
EURO (V minulosti FRF - francúzsky frank)

História
Francúzsko bolo osídlené keltskými Galmi zhruba v 8. storočí pred naším letopočtom. Po expanzii Rímskej ríše sa Francúzsko stalo jeho súčasťou. História po rozpade Rímskej ríše naberá rýchly spád. Striedajú sa vládcovia od Pipinovcov až po Kapetovcov. Dočasne sa Francúzsko dostáva dokonca pod anglickú nadvládu. Avšak vďaka Johanke z Arku za vlády Karola VII. sa Francúzske kráľovstvo vymaní spod nadvlády. 16. storočie je obdobím náboženských nepokojov. Jedným z najznámejších kráľov je Ľudvík XIV., zvaný kráľ Slnka. Historicky známou udalosťou je dobytie Bastilly. Veľmi neslávne sa do histórie zapísal Napoleon Bonaparte, ktorý sa sám vyhlásil za cisára. Vojny, ktoré viedol na rozsiahlom území, sa skončili až po bitke pri Waterloo. V 20. storočí sa Francúzsku nevyhla I. ani II. svetová vojna. Dnes je Francúzsko krajinou, ktorá turistom ponúka bohatú históriu a príjemný pobyt nielen v Paríži (foto), ale vo všetkých kútoch krajiny.

Turistické informácie


Víza
Nie sú potrebné.

Očkovanie
Nie je potrebné.

Vzdialenosť
Vzdialenosť hlavného mesta Paríž od Bratislavy je 1.083 kilometrov.

Bezpečnosť
Bezpečnosť je pomerne dobrá, ale vzhľadom na vysoký turistický ruch je vhodné zachovávať zvýšenú opatrnosť.

Zdravotníctvo
Doporučujeme zdravotné pripoistenie. Lekárne sú vo Francúzsku na každom rohu, takže nie je problém zohnať potrebné lieky.

Turistická sezóna
Návšteva Francúzskej riviéry je najkrajšia počas letných mesiacov, návšteva Paríža na jar a návšteva zámkov na jeseň. Menej vhodným obdobím je január až február, pretože býva chladno a daždivo. Dovolenka vo Francúzsku je často kulinárskym zážitkom, nezávislým od ročného obdobia.

Obchody, banky, zmenárne
Obchody sú otvorené spravidla do večerných hodín. Počas leta bývajú niektoré obchody medzi 13:00 a 16:00 zatvorené.

Jazyk
Úradným jazykom je francúzština. Vo Francúzsku sa dá pri troche šťastia dohovoriť aj aglicky, španielsky, taliansky alebo nemecky. Cudzie jazyky však nepatria k bežnej praxi. Francúzi neradi používajú cudzie jazyky.


Počasie a podnebie
Francúzsko má príjemné mierne podnebie. Letá sú však horúce a suché. Chladnejšie je v Pyrenejách a v Alpách. Výnimku z ustáleného počasia tvorí Bretaň, kde sú pomerne chladné letá a mierne zimy. Priemerné teploty v Paríži: január 3,6 a júl 19,3 stupňa Celzia. Priemerné ročné zrážky v Paríži sú 645 mm.

Pamiatky a atrakcie

  • Paríž - Eiffelovka, Kostol Notre-Dame de Haut, Bazilika Sacré Coeur, Pigalle, Múzeá - Louvre, Víťazný oblúk, Champs-Elysées, Okno - La Grande Arche v La Défens, Seina, Centre Pompidou - obrovské múzeum a výstavné stredisko s netradičnou fasádou
  • Versailles - Zámok a záhrady
  • Chambord - Jeden z najnavštevovanejších zámkov Francúzska
  • Chenonceaux - Renesančný zámok
  • Villandry - Zámok a záhrady
  • Remeš - Gotická katedrála, Korunovačný kostol
  • Chartres - Katedrála z prelomu 12. a 13. storočia
  • Carcassone - Reštaurované staré mesto
  • Zátoka Mont St. Michel - známa najvyšším prílivom v Európe je zdobená neuveriteľne krásnym kláštorom rovnomenného mena. Rozdiel medzi prílivom a odlivom je až 15 metrov. V čase prílivu stojí kláštor akoby v mori.
  • Disneyland - zábavný park 32 km východne od Paríža
  • Parc Astérix - zábavný park 30 km severovýchodne od Paríža
  • Walibi Aquitaine - zábavný park medzi Bordeaux a Toulouse
  • Auvergne - oblasť so sopečnými vrcholmi. Najvyšší z nich Puy de Sancy je vysoký 1885 metrov. Nachádza sa v horskom pásme Monts Dore. Celá oblasť je chránená Oblastným prírodným parkom sopiek (Parc Naturel Régional des Volcans).
  • Rieka Seina - medzi morom a mestom Rouen sa vyskytuje počas prílivu prílivová vlna, ktorá mení normálny tok rieky.

Medzi najznámejšie dovolenkové strediská Francúzska patria:

  • Cannes - stredisko je známe vďaka filmovému festivalu. Patrí medzi najkrajšie a najdrahšie strediská Francúzskej riviéry. Sú tu krásne pláže a čisté azúrové more.
  • Giens - nádherné stredisko na polostrove ponúka skvelú dovolenku pre aktívnych turistov. Sú tu výborné podmienky na potápanie a na cykloturistiku.
  • Marina Baie des Anges - krásne štrkové pláže sa tiahnu pozdlž celého zálivu s priezračnou morskou vodou.
  • Antibes - stredisko má dlhé štrkové pláže a krásnu panorámu. Výhodou je možnosť výletov do blízkych miest Nice a Monako.
  • Lacanau - stredisko ležiace na pobreží Atlantiku ponúka širokú škálu možností pre aktívnu dovolenku. Je tu raj surfistov, golfistov, ale aj milovníkov bicyklovania. V blízkosti je vodný park, motýlie centrum.

Mapa

Video