UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Výlet do Benátok - parkovanie, pamiatky, jedlo, ceny

     - 1

    Výlet do Benátok - parkovanie, pamiatky, jedlo, ceny - Obsah

    Kúzelné mesto na vode, ktoré sa nachádza iba kúsok od známych talianskych letovísk (Bibione, Lignano, Lido di Jesolo, Caorle) by ste nemali počas leta vynechať. Spoznať sa dá i za jeden deň – aj s deťmi. Určite nevynechajte slávne Námestie sv. Marca, prechádzku benátskymi uličkami, miestnu kuchyňu, či plavbu na gondole, ktorá je symbolom Venezie/Benátok.

    My sme do Benátok vyrazili z Lignana. Vonku sa trošku mračilo a nevyzeralo to na práve ideálny plážový deň. A urobili sme dobre. Benátky nás privítali dažďom, po 15 minútach ale kvapky prestali a my sme si celý deň užívali poloprázdne mesto a príjemné počasie pod mrakom – ideálna kombinácia pre objavovanie tohto čarokrásneho miesta.

    Ako sa dostanete do Benátok?

    Zo Slovenska sa do Benátok dostanete lietadlom, autom, vlakom alebo autobusom. Benátky sú ideálne na jednodňový/víkendový výlet nielen v lete. Najpohodlnejšie a najrýchlejšie je to letecky z Viedne alebo Prahy, štandardne sa ceny leteniek hýbu od 50 do 100 €, naraziť ale môžete na oveľa lacnejšie i drahšie letenky (v závislosti od možných akcií alebo blížiacich sa sviatkov). Návod ako si kúpiť lacnú letenku nájdete v našom článku. Benátky majú dve medzinárodné letiská: Marco Polo (toto je bližšie) a Treviso. Za autobus z letiska zaplatíte cca 8 – 12 €.

    letiská Benátky

    Vlakom alebo autobusom už ide o podstatne dlhšiu a menej pohodlnú cenu. Benátky majú dve vlakové stanice. Priamo v Benátkach je Venezia-Santa Lucia a vo vedľajšom meste Mestre je stanica Venezia-Mestre. Ak chcete cestovať bez prestupu, budete musieť začínať vo Viedni, skade chodia vlaky spoločnosti ÖBB alebo Trenitalia . Ceny sú okolo 33 € jednosmerne a cesta trvá cca 8 - 10 hodín. Aj autobusové stanice sú v Benátkach dve. V Mestre a Tronchette. Najlepšie je využiť ponuku RegioJetu alebo FlixBusu a vyštartovať z Brna alebo Viedne. Cesta trvá okolo 10 hodín a za jednosmerný lístok zaplatíte cca 29 €.

    autobusová stanica Benátky

    Kompletný návod na cestu autom do Talianska sme spísali v tomto článku. Zabudnúť by ste nemali na všetky poplatky, ktoré sú s touto cestou spojené – diaľničné známky, mýto alebo poplatky za parkovanie. Cesta potrvá cca 7 hodín. Cestovať autom iba na víkend do Benátok sa veľmi neoplatí. Najideálnejšie je preto vyraziť na letnú dovolenku do Talianska a spojiť to s jednodennou návštevou Benátok. Tak sme to urobili aj my. Od tých najznámejších letovísk sú Benátky autom naozaj kúsok:

    • Lignano – Benátky: cca 100 km, 1:20 hod.
    • Bibione – Benátky: cca 100 km, 1:23 hod.
    • Caorle – Benátky: cca 75 km, 1:08 hod.
    • Lido di Jesolo – Benátky: cca 46 km, 53 minút.

    Parkovanie v Benátkach

    V Benátkach máte niekoľko možností parkovania. Najčastejšie sú využívané parkovacie miesta priamo v Benátkach alebo v Mestre (mesto kúsok od Benátok).

    Parkovanie v Benátkach: najdrahšia možnosť. Najmä v lete je dobre si miesto vopred rezervovať. Parkovisko sa nachádza na Piazzale Roma a je to posledný bod, kam sa ešte dostanete autom. Ďalej sa už môže iba pešo alebo loďou. Vybrať si môžete z dvoch parkovacích domov: Garage San Marco a Piazzale Roma Car Park. Ceny za deň státia začínajú na 24 €.

    Parkovisko Tronchetto: túto možnosť sme pri výlete využili aj my. Je to veľké parkovisko, ktoré sa nachádza na malom ostrovčeku tesne pred Benátkami. Rezervácia vopred je možná na tejto stránke. Za deň zaplatíte cca 21 €. Do mesta sa dostanete buď pešo alebo mini vláčikom. Pešo to na námestie Marca Pola zvládnete za asi 20 minút (1,5 kilometra), cesta je však miestami dosť prašná a ide priamo popri autách (pre deti/kočíky nie ideál). Mini vláčik chodí každých 5 minút a cesta na Piazzale Roma je naozaj krátka – cca 2 minútky. Za jednu jazdu zaplatíte necelé 2 €. My sme ráno využili vláčik (pršalo) a podvečer sa vrátili pešo.

    Parkovisko v Mestre: najlacnejšia možnosť. Za deň zaplatíte od 4 € a parkovísk nájdete v tomto meste pomerne dosť. Rezervácia nie je nevyhnutná, ale môžete ju urobiť na tejto stránke. Do Benátok sa potom dostanete autobusom alebo vlakom za 5 – 10 minút, v závislosti od parkoviska, na ktorom odstavíte autíčko. Za jednosmernú cestu zaplatíte 1,50 €.

    Pozrite si slovenský cestopi Cestou necestou plný tipov o Benátkach ↓↓↓

    Poďte do Benátok s Destinácie.sk

    Preprava po Benátkach

    Po Benátkach sa dá prepravovať pešo alebo po vode. Prechádzať sa nádhernými uličkami a mostami je naozaj zážitok. Ak vás to omrzí, vyskúšajte aj prepravu po vode. Sústava vodných kanálov je pre miestnych niečo ako cesta. A stane sa ňou aj pre vás, turistov. Možností je hneď niekoľko:

    Vaporetto: miestna MHD. Jazdí pomerne často a za fajn ceny. V meste sú dve spoločnosti ACTV (ktorá prevádzkuje komplexný systém lodných liniek) a Alilaguna. Za 75 minút zaplatíte cca 7 €. Mapu týchto liniek nájdete na každej zastávke. Prepravu šikovne zvládnete s bezplatnou aplikáciou.

    vaporetto - benátska MHD

    Vodný taxík: bežné taxi, ktoré je ale na vode. Tieto taxíky majú svoje stanovišťa alebo si ich môžete objednať cez telefón. Ceny sú ale poriadne vysoké. Taxík si môžete objednať napríklad na tejto stránke.

    Gondola: symbol Benátok. Vozenie sa na Gondole je taký rituál. Gondolier bude spievať, ukáže vám zaujímavosti mesta a vy si vychutnáte naozajstnú romantiku. Za takýto zážitok sa ale platí, od 80 € za pol hodiny. Napriek sume však gondolieri počas našej návštevy núdzu o prácu určite nemali. Jazda na gondole jednoducho k Benátkam patrí.

    Traghetto: o niečo väčšie ako gondola, štandardne ovládané dvomi gondoliermi. V tomto type lode sa stojí. Cena pre turistov je cca 2 €. Traghetto slúži na prevoz cez Veľký kanál.

    Gondola - Benátky

    Jedlo v Benátkach

    Všetci hovorili, že Benátky sú drahé. Nás prekvapilo, že ceny boli porovnateľné s tými v letovisku, v ktorom sme bývali. A keďže pravá talianska kuchyňa je naozaj DOKONALÁ, museli sme ju okoštovať. Samozrejme, že ceny priamo v centre alebo na námestí už budú poriadne prestrelené a jedlo bude viac turistické ako kvalitné. S tým treba počítať, a tak sa (ako aj my) skúste zatúlať a nájsť nejakú miestnu reštauráciu ukrytú v uličkách. Aj tu platí to, čo všade. Ak tam jedia prevažne miestni, vyhrali ste. My sme si dali pizzu v jednej reštaurácii ďalej od námestia a bola neuveriteľná.

    Ak máte ale chuť na niečo menšie, vyskúšajte Osterie – malé bary a vinárne. Sú na každom rohu. Pochutiť si môžete na malých bagetkách, pečených gulôčkach alebo plnených kalamároch. Samozrejme s drinkom. Pre Taliansko sú typické vína, Spritz alebo Prosecco.

    Ak si chcete užiť pravú benátsku atmosféru a vychutnať si drink priamo na námestí, objednajte si ho na bare. Akonáhle si sadnete na terasu, ceny drinkov sa i zdvojnásobia. Lebo turisti. Domáci to vedia. A teraz to už viete i vy.

    jedlo Benátky

    Čo v Benátkach MUSÍTE vidieť?

    Námestie sv. Marka (Piazza San Marco) – najznámejšie miesto v Benátkach.

    Bazilika sv. Marka (Basilica di San Marco) – hneď vedľa Dóžovho paláca. Vstup zdarma. Legenda hovorí, že benátski obchodníci v 9. storočí prepašovali kosti sv. Marka z Egypta v sude s bravčovou masťou (chceli sa vyhnúť moslimským colníkom). Okolo pozostatkov postavili bazilitu sv. Marka, čo trvalo takmer 800 rokov.

    Dóžov palác (Palazzo Ducale) – stojí na Námestí sv. Marka, v minulosti v ňom vždy sídlil Dóža (vládca Benátok). V súčasnosti je v ňom múzeum, vstupné je 20 € - viete si kúpiť vopred online. Palác je naozaj architektonickým skvostom v typicky benátsko-gotickom štýle. Budova je obložená ružovým mramorom. V paláci sa nachádza aj väzenie, v ktorom bol i notoricky známy Casanova – ako jediný z neho utiekol.

    Dóžov palác

    Zvonica sv. Marka (Campanile di San Marco) – dominanta Námestia sv. Marka. Má 5 zvonov a je vysoká 98,5 m. Nebojte sa ale šliapania po schodoch, hore vás vyvezie výťah. Vstupné je 8 €.

    Ghetto – dodnes živá židovská štvrť Benátok. S výborným múzeom.

    Hodinová veža Torre dell´Orologio – na rohu Námestia sv. Marka (hneď vedľa Bazility). Zaujímavosťou je, že na veži sú dve hodiny – jedny klasické, ručičkové a druhé digitálne. A práve tie digitálne sú prvé na svete, ktoré ukazujú čas v číslach. Vstupné je 12 €.

    Hodinová veža Torre dell´Orologico, Benátky

    Arsenale – dlhé roky slúžil pre skryté dielne stredomorskej námornej veľmoci, dnes sídlo Benátskeho bienále.

    Most vzdychu (Ponte dei Sospiri) – názov je odvodený podľa vzdychov, ktoré vydávali odsúdení väzni. Most totiž postavili na to, aby spájal výsluchovú miestnosť v Dóžovom paláci a blízke väzenie.

    Most Rialto (Ponte di Rialto) – prvý zo štyroch benátskych mostov, ktoré vedú cez Veľký kanál. Postavený bol v roku 1591. Je to ten slávny most, ktorý nájdete aj pohľadniciach alebo magnetkách. Zavedú vás k nemu typické benátske navigačné značky PER RIALTO.

    Ponte di Rialto

    Čo je dobré vedieť?

    • Priamo v Benátkach nie je možné sa kúpať. Môžete dostať pokutu vo výške niekoľko sto eur.
    • Okrem obdobia karnevalu sú Benátky po zotmení tiché a prázdne. Platia tu i prísne zákony týkajúce sa hluku a dodržiavania nočného pokoja.
    • V Benátkach sídli tretia najvýznamnejšia talianska opera La Fenice. Cena lístkov sa pohybuje od 20 €.
    • Ak viete po anglicky, môžete sa vopred prihlásiť na Free walking tour. Sprievodca vám ukáže zaujímavé miesta Benátok, porozpráva o histórii a významných osobnostiach, ktoré tu žili. A na konci prednášky je iba na vás, koľko sa sprievodcovi rozhodnete zaplatiť – podľa toho, ako sa vám prehliadka páčila.
    • Mnohí ľudia nás varovali, že Benátky smrdia a všetkú slávu majú už za sebou. Opak bol pravdou. Toto miesto je naozaj dychberúce a aspoň raz by ho mal zažiť každý z nás.

    Karneval Benátky

    Poďte s nami do Benátok - viac info tu

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...