UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    TOP 5 gréckych ostrovov, ktoré musíte navštíviť

     - 1
    Margaréta Koklesová
    17.10.2018

    TOP 5 gréckych ostrovov, ktoré musíte navštíviť - Obsah

    Grécko má 1400 ostrovov, 230 z nich je obývaných. Práve táto variabilnosť prináša krajine každoročne množstvo turistov. Každý si tu nájde to svoje. Ten svoj kúsok raja. Vybrali sme pre vás 5 najúžasnejších ostrovov kolísky prastarých povestí a bájí.

    ZAKYNTHOS, korytnačky a najkrajšia pláž Európy

    Jeden z najstaršie obývaných gréckych ostrovov patrí k veľmi obľúbeným dovolenkovým destináciám. Tešiť sa môžete na pestré možnosti využitia voľného času i spoznávanie gréckej mytológie. Zakynthos sa pyšní tým najkrajším morom a plážami. Najväčším lákadlom sú voľne sa pohybujúce korytnačky a ideálne podmienky na potápanie či šnorchlovanie v podmorských jaskyniach. Na ostrove cítiť vplyv Benátok, napríklad v hlavnom meste ešte stále uvidíte pozostatky starej benátskej pevnosti.

    Cesta na ostrov: Letecky z Bratislavy, Košíc alebo Viedne. Priemerná dĺžka letu je 1,5 hodiny.

    Priemerné ceny: čo sa týka jedla, Zakynthos patrí vo všeobecnosti k tým lacnejším ostrovom. Výhodne nakúpite čerstvú zeleninu a mäso, drahšie sú mliečne výrobky, vajcia alebo niektoré druhy ovocia. Stravovanie v reštauráciách vás bude stáť približne 10 – 15 €/osoba. Autobusový lístok približne 2 € - jednosmerne.

    Musíte vidieť:

    • Marathonisi Island – ostrov plný morských korytnačiek
    • Kalamaki beach – hniezda korytnačiek a lietadlá, ktoré vám pristávajú priamo nad hlavou
    • Navagio beach – pláž, ktorá sa považuje za najkrajšiu v Európe.  Dostať sa na ňu viete iba loďkou. Za odmenu vás ale priamo na pláži čaká obrovský vrak pašeráckej lode, ktorá stroskotala v 80. rokoch minulého storočia. 

    zakhyntos

    Video - https://www.youtube.com/watch?v=aRjFHLkLOZE

    SANTORINI, kráľovstvo romantiky

    História tohto ostrova sa spája s jedným z najväčších sopečných výbuchov na svete a dnes je navštevovaný pre krásne západy slnka, romantické výhľady na more a luxusné ubytovanie. K najväčším lákadlám patrí určite sopečná kaldera, ktorá zmenila tvar ostrova a v stredoveku na nej bola postavená pôvabná dedinka. Santorini ponúka aj unikátne pláže plné červených alebo čiernych kamienkov, či pláže lemované strmými útesmi. Najkrajšie je ale užívať si tento ostrov pri západe slnka a túlať sa úžasnými uličkami plnými kykladskej architektúry (modro-biela).

    Cesta na ostrov: ostrov má vlastné letisko, na ktoré viete lietať priamo (alebo s prestupom v Aténach) z Bratislavy, Viedne, Košíc alebo Prahy.

    Priemerné ceny: pripravte sa na to, že za romantiku sa pripláca. Viac vás (oproti Slovensku) bude stáť i bežný nákup v potravinách, za večeru v reštaurácii zaplatíte minimálne 15 – 20 €. Jednosmerný autobusový lístok začína na sume 2 €.

    Musíte vidieť:

    • Prejdite sa dedinkou Oia, ktorá je preslávená vďaka svojim bielym domčekom s modrými strechami. Áno, to je to najfotogenickejšie miesto v celom Santorini, ktoré ste už na nejakej fotke pravdepodobne videli. Musíte ho aj zažiť.
    • Navštívte Akritiri, kde nájdete zachované budovy, kanalizáciu, nástenné maľby či dokonca nábytok z dávnej Minojskej kultúry. Zachovali sa vďaka tomu, že mesto pokryl vulkanických materiál z vybuchnutej sopky. Oblasť je dnes známa ako Pompeje Egejského mora.
    • Prespite v skalných útvaroch, ktoré v minulosti vybudovali obyvatelia na ochranu pred prímorskými vetrami. Dnes sú mnohé yposkafa (ako ich nazývajú) prerobené na ubytovacie zariadenia a poskytujú tak naozaj originálnu možnosť, ako na ostrove prespať. Aspoň jednu noc.

    zapad slnka - santorini

    KORFU, najzelenší ostrov Grécka

    Ideálny pre rodiny s deťmi. Ostrov je plný malých pláží, ktoré sú mnohokrát krajšie ako tie, ktoré nájdete v bedekroch. Odporúčame vám preto nebáť sa zatúlať. V hlavnom meste vás zase čakajú krásne historické uličky a pevnosť, opäť s veľmi silným architektonickým vplyvom z Benátok. Korfu ponúka aj dostatok miest pre pešiu turistiku.

    Cesta na ostrov: ostrov má vlastné letisko, na ktoré viete lietať priamo z Bratislavy, Viedne či Ostravy. Let trvá približne 1,5 hodinky.

    Priemerné ceny: v bežných potravinách si priplatíte za mäso a mliečne produkty. Pečivo, ovocie a zelenina sa pohybujú v približne rovnakých sumách ako u nás. V reštaurácii necháte 8- 15€ / osoba. Autobusová doprava začína 1€ (jednosmerne), v závislosti od vzdialenosti.

    Musíte vidieť:

    • Paleokastritsa ponúka najkrajší výhľad na členité pobrežie obmývané priezračne čistou vodou, či kopu možností na výlety na naozaj dychberúce pláže. Podľa legendy práve na tomto mieste Poseidon premenil Odysseovu loď na kameň pri návrate na rodnú Ithaku. Legendu podporuje aj fakt, že pri pobreží naozaj nájdete skalný útvar v tvare lode (skala Kolovri).
    • Kanál lásky (stačí preplávať a vaša láska bude naozaj do konca života vaša) a rôzne pieskovcové útvary v stredisku Sidari na severnom pobreží ostrova. 
    • Úžasná príroda učarovala cisárovnej Sissi, ktorá tu má postavený krásny zámoček Achillion. Okrem prehliadky a prednášky o živote tejto výnimočnej ženy sa zo záhrad pri zámočku môžete pokochať nádhernými výhľadmi na celý ostrov.

    Video – korfu - https://www.youtube.com/watch?v=xecs_f4IBGU

    KEFALÓNIA, raj pre milovníkov potápania a šnorchlovania

    Kefalónia je svieži ostrov plný zelene. Oproti iným (suchým) gréckym ostrovom tu na vás siahne sila prírody. Je najväčší z Iónskych ostrovov a ideálny pre milovníkov podmorského sveta. Čakajú tu jaskynné jazerá, či podmorské zákutia, pomerne bežnou vecou je i stretnutie s morskými korytnačkami alebo tuleňmi.

    Cesta na ostrov: ostrov má vlastné letisko, na ktoré viete lietať priamo z Bratislavy, Viedne či Košíc. Let trvá približne 1,5 hodinky.

    Priemerné ceny: v bežných potravinách si nakúpite za približne rovnaké ceny ako u nás. V reštaurácii necháte 10 – 20 € / jedlo/ osoba. Autobusová doprava začína 2 € (jednosmerne), v závislosti od vzdialenosti.

    Musíte vidieť:

    • Slávna jaskyňa Drogarati za svoj úspech vďačí najmä akustike. Prezývajú ju aj jaskyňa koncertov. Sprístupnená časť jaskyne sa skladá z dvoch veľkých miestností bohato zdobených kvapľami a skalnými útvarmi.
    • Podobne slávna jaskyňa je aj jazero/jaskyňa Melissani. Táto jaskyňa pozostáva z podzemného jazera, ktoré sa svetu ukázalo v roku 1953 zrútením stropu jaskyne. Slnečné svetlo vytvára na hladine ohromujúce odrazy. Najvhodnejší čas na návštevu je okolo obeda.
    • Dedinka Assos leží iba 10 kilometrov od pláže Myrtos a je považovaná za jednu z najkrajších v Kefalónii. Obklopujú ju zelené pohoria a čistučká modrá voda. Malebné domčeky a malá pláž (na ktorej sa určite nebude tlačiť kopa ďalších dovolenkárov) vám dodajú tú naozaj pravú grécku dovolenku.

    SKOPELOS, malebný ostrov, ktorý dostal aj režisérov

    Pri príchode loďou uvidíte ako prvú panorámu nádherného hlavného mesta, prístav a žiarivobiely kostolík Paniagia ston Pyrgo, ktorý je poznávacím znamením ostrova. Práve naozaj grécka atmosféra prilákala na toto miesto aj režisérov, ktorí sem zasadili dej slávneho filmového muzikálu Mamma Mia! Ak ste teda fanúšikom práve tohto filmu, Skopelos nemôžete vynechať.

    Cesta na ostrov: ostrov nemá vlastné letisko, treba letieť do Athén či Skiathu a ďalej pokračovať trajektom. Menej pohodlnú cestu ale vyváži nízky počet turistov a relatívne prázdne pláže s čistým morom.

    Priemerné ceny: v bežných potravinách si nakúpite za rovnaké ceny ako u nás, prípadne ešte lacnejšie. Pizzu zoženiete za 4 €, plnohodnotný obed v reštaurácii vás bude stáť 6 – 10 €.

    Musíte vidieť:

    • Ostrovom vedie iba jedna cesta, do dedinky Glossa. Nájdete tu viac ako 360 kláštorov a kostolíkov. Väčšina z nich sa otvára iba pri špeciálnych príležitostiach.
    • Budete mať naozaj veľký problém vybrať si tú najkrajšiu pláž – Millia, Glyfoneri, Adrines alebo Kastani? Tú poslednú odporúčame práve preto, že si ju budete pamätať z filmu. Urobte si ale cestu po ostrove a navštívte každú.
    • Hudobný strešný bar Mercurius je najobľúbenejší bar v hlavnom meste. Bez ohľadu na vek tam zbehnite a užite si grécku atmosféru. A ešte ten neuveriteľný výhľad.

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...