UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Roland Vojkovský: Ísť do Thajska bol pre nás tak trochu únik z reality.

     - 1
    Margaréta Koklesová
    29.1.2019

    Ako 19-ročný vyrazil na pol roka do Ázie - pracovať a žiť ako digitálny nomád. Populárny trend pomalého cestovania ale ukázal aj v inom svetle, ako v tom čisto pozitívnom. Začítajte sa do rozhovoru s mladým mužom, ktorý odletel cez polku sveta, aby svoje šťastie nakoniec našiel na Slovensku.

    Mnoho ľudí ťa prvýkrát zaznamenalo vďaka článku o digitálnom nomádstve, ktorý bol iný ako všetky ostatné. Ako vašu cestovateľskú skúsenosť hodnotíš teraz, s väčším odstupom?

    Som za ňu veľmi vďačný. Ak by som si to vtedy nevyskúšal, pravdepodobne by som si stále myslel, že práve to je to, čo ma spraví šťastným. Na nomádení v Ázii ma v čase písania môjho článku štvalo viacero vecí, ale s odstupom času mi príde neuveriteľné, že som ako devätnásťročný chalan žil a pracoval v Thajsku a vo Vietname. Celkom sa teším, ako niečo také budem rozprávať mojim deťom. :)

    S manželkou ste v Ázii strávili 5 mesiacov. Ako a kedy vlastne vznikol nápad, vyraziť na tak dlhú dobu na opačný koniec sveta? Čo bolo hlavnou motiváciou?

    Už na strednej som sa zaujímal o zarábanie cez internet. Nikdy som nemal klasické zamestnanie - môj prvý pravidelný príjem pochádzal z toho, že som písal články a robil WordPress weby pre iného slovenského nomáda. Takže už na strednej som vedel, že vyskúšať si život digitálneho nomáda v Thajsku nemusí byť len sen. V týchto študentských časoch boli ale moje mesačné príjmy z internetu len v desiatkach eur, takže ma ešte čakala dlhá cesta.

    Ísť do Thajska bol pre nás tak trochu únik z reality. Predstavovali sme si to ako (takmer) dokonalý život len za pár stoviek mesačne. Pred odletom sme bývali v byte s mojou rodinou a veľmi sme už chceli bývať sami. Páčila sa nám predstava, že za hotelovú izbu niekde na druhej strane sveta zaplatíme menej ako za podnájom v Košiciach. Tak sme išli.

    Ako vyzerá bežný deň digitálneho nomáda?

    Bežný deň bude z veľkej miery závisieť na tom, aké máš finančné možnosti a kde sa práve nachádzaš. Každopádne pravdepodobne budeš bývať niekde na hoteli, kde sa pokúsiš zjednať cenu za mesiac tak, aby to nebolo podľa vzorca „cena za noc krát 30“.

    Ak máš dostatočný budget a tvoja práca je pre teba dôležitá, pravdepodobne bude najlepšie, ak si v okolí nájdeš nejaký coworking. Ak je budget tesnejší, tak prácu v coworkingu nahradíš prácou po kaviarňach. Ak budeš mať šťastie a na tvojej hotelovej izbe bude Wi-Fi, cez ktoré zvládneš aspoň vybaviť emaily, tak niečo môžeš odpracovať aj z postele. :)

    Navzdory populárnemu názoru budeš ako digitálny nomád pravdepodobne tráviť väčšinu času prácou a povinnosťami. My sme v Ázii pracovali ešte o niečo viac ako doma. Spätne ma trochu mrzí, že sme si neurobili viac času (a neoddelili väčší budget) na cestovanie a spoznávanie okolia.

    Zažili sme ale aj úžasné veci, ktoré doma nezažiješ. Napríklad sme si preliezli Sticky Waterfalls - čo sú asi jediné vodopády na svete, ktoré sa nešmýkajú.

    vodopády Ázia

    Hneď prvý týždeň v Thajsku sme išli pozrieť pandy a vo Vietname sme na obyčajnom tripe po okolí videli niekoľko opíc, ktoré žili v blízkom lese. Je na čo spomínať. :)

    Sám si napísal, že dnes by si vyrazil na kratší čas, ale zobral by si to ako plnohodnotnú dovolenku – bez práce, jednoducho spoznať krajinu a zrelaxovať. Máš nejaký taký výlet v pláne?

    Vieš čo, priznám sa, že momentálne je pre mňa challenge, aby som si aspoň raz do týždňa dal deň, kedy vôbec nepracujem. Klasickú dovolenku, počas ktorej by som nepracoval, som mal naposledy asi pred 4 rokmi. Pocit viny, hovoriaci „mal by si teraz pracovať“ mám dokonca ešte aj vtedy, keď chcem vypadnúť aspoň na víkend.

    Prípadný výlet do Ázie nám už približne rok a pol komplikuje aj táto chlpatá obluda (ktorá už je väčšia, ale táto fotka sa mi páči):

    border kólia Rpxy Rolanda Vojkovského

    Najbližšie sa s manželkou (a pravdepodobne aj s naším psíkom) chystáme na výlety do Poľska a v lete potom do Grécka. Notebook v taške ale predsa len bude a odpracovaný čas nebude oveľa nižší, ako keď sme doma. :)

    Prečítajte si náš návod Ako na dovolenku so psom

    Vo všeobecnosti prevláda dojem, že podnikatelia/ľudia na voľnej nohe majú viac možností cestovať – sú sami sebe pánom a nemusia sedieť od 9-tej do 5-tej v robote. Ako to vnímaš ty?

    Všetko je to o tom, ako si to zariadiš. Online podnikatelia a „voľnonožci“ majú určite výhodu v tom, že majú flexibilný pracovný čas a keď chcú odcestovať, nemusia si to na to pýtať povolenie od zamestnávateľa. Na druhej strane, títo ľudia často žijú v tom, že práca nie je nikdy hotová a bez ohľadu na to, ako veľmi sa budú snažiť, aj tak nikdy nestihnú všetko. Ja som často pracoval aj 7 dní v týždni a stále som mal pocit, že nestíham a mal by som pracovať viac. Keď som videl, ako nestíham jeden deadline za druhým, tak som na cestovanie ani nepomyslel.

    Ktorá z krajín (ktoré si doteraz navštívil) ťa najviac oslovila a prečo? Vrátil by si sa tam?

    Nemám toho precestovaného nejak extrémne veľa, ale z krajín, ktoré som doteraz navštívil, ma zaujali práve tie, ktoré boli najďalej - Thajsko a Vietnam. Určite by som sa chcel vrátiť do Chiang Mai (Thajsko) a do Danangu (Vietnam).

    Na Chiang Mai sa mi veľmi páčila celková atmosféra mesta - je tam veľa backpackerov a skoro v každej kaviarni nájdeš nejakého turistu s notebookom. Cítil som tam taký pekný mix medzi thajskou a „západnou“ kultúrou. Jedlo tam bolo veľmi dobré a lacné. Ľudia tam boli priateľskí a masáže boli jednoducho úžasné (a skoro zadarmo).

    Danang mal tiež zaujímavý vibe. Asi nikde som nevidel toľko stavebných prác ako práve tam. Bývali sme asi 3 minúty pešo od pláže. Na pláži sme si užívali teple more a čerstvé kokosové orechy, k obedu si dávali pivko za 50 centov. Vadilo mi asi len to, ako málo ľudí tam vedelo po anglicky.

    Roland Vojkovský - bývalý digitálny nomád

    Pozrite si ponuku exotických dovoleniek na Destinácie.sk

    Máš nejaké vysnívané cestovateľské miesto, ktoré by si chcel navštíviť?

    Po Thajsku sme pôvodne plánovali ísť na Bali, ale hlavne z finančných dôvodov sme sa nakoniec rozhodli pre Vietnam. Každopádne Bali vyzerá veľmi lákavo a verím, že sa tam niekedy dostanem. Od malička ma tiež láka New York City, takže aj toto určite patrí do môjho bucket listu.

    Jedným z hlavných benefitov práce na voľnej nohe/podnikaní je nezávislosť na lokalite. Ty si sa rozhodol užívať si slobodu na Slovensku. Máš nejaké obľúbené miesta u nás na Slovensku, kam sa rád vraciaš?

    Ako rodený Košičan musím povedať, že Košice sú veľmi dobré mesto pre digitálnych nomádov. Svojho času boli tuším v TOP 10 na Nomadliste, čo je zoznam najlepších miest pre digitálnych nomádov.

    Na výlety sa mi veľmi páči Liptov a Spiš. Mesto, ktoré nám s manželkou doteraz učarovalo asi najviac, je Levoča. Pozval nás tam na výlet náš klient (hotel a reštaurácia U Leva). Po jednom dni v Levoči už manželka trávila večer tým, že na internete hľadala nehnuteľnosti v Levoči. :D

    Si mladý chalan, ktorý má krásnu manželku, zázemie, známy blog a vlastný biznis. Prezradíš nám, čo je aktuálne náplňou tvojej práce?

    V krátkosti sa starám o to, aby moji klienti boli na čím lepších pozíciách vo výsledkoch Google a aby dostali na web čím viac návštevníkov. Celé to začalo tým, že sa mi kamarátka ozvala s tým, či by som nechcel robiť linkbuilding pre jeden známy slovenský web. Postupne som sa tomu začal venovať naplno a čoskoro si už možno budem hovoriť „SEO konzultant“. Ak niekoho zaujíma detailnejšie, čo presne robím, tak základné informácie nájde na tejto stránke.

    Roland Vojkovský - bývalý digitálny nomád

    Žiť slobodne a spokojne je cieľom každého človeka. Bez ohľadu na to, či z neho bude digitálny nomád, občasný cestovateľ alebo si tú pohodu bude užívať doma. A každý má na tú životnú spokojnosť trošku iný recept. Aký je ten tvoj?

    Skvelá otázka. Myslím, že môj recept je momentálne takýto: duchovný život (Biblia + modlitba denne) + čas s rodinou + fitko 3x do týždňa + budovanie podnikania + sociálny život. Vždy, keď z tohto receptu niečo vyhodím (napríklad kvôli nedostatku času), tak to veľmi rýchlo cítim na kvalite môjho života.

    A na záver, tri veci, ktoré by si poradil mladému človeku, ktorý chce prvýkrát vyraziť do exotiky. Na čo by podľa teba nemal zabudnúť/ Na čo by sa mal pripraviť?

    • Neskáč do toho tak veľmi po hlave, ako som to urobil ja. Chceš ísť do Thajska? Super, choď tam. Ale najprv si to vyskúšaj len na niekoľko týždňov. Nechoď na druhý koniec sveta s tým, že na Slovensko sa vrátiš najskôr o pol roka (to bol náš plán, ktorý sme museli o mesiac skrátiť).
    • Všetko bude drahšie ako čakáš. Priprav si dostatočnú rezervu, inak budeš zbytočne stresovať.
    • Stretávaj sa s lokálnymi ľuďmi. Toto je dôležité, najmä ak cestuješ s niekým. My sme cestovali vo dvojici, a tak sme nemali príliš veľkú potrebu sa socializovať. Mali sme pocit, že si vystačíme. Myslím, že sme sa tým ochudobnili o veľa zážitkov.

    Pozrite si ponuku exotických dovoleniek na Destinácie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Cestuj s deťmi: S deťmi sa rodina dostane na miesta, kam sa dvojice tak ľahko nedostanú Margaréta Koklesová23.9.2019RozhovorSú obyčajná mladá rodinka. Až na jeden rozdiel. S deťmi už precestovali väčšinu Európy i kusisko Ázie. Boli v Legolande, Mexiku i v Laponsku. Radšej ako veci zbierajú zážitky. Z celého sveta. Na svojom blogu www.cestujsdetmi.sk pravidelne pridávajú perfektné články z ciest. Rozprávali sme sa o tom, čo im cesty dávajú, či majú na cestách strach i kde... Polar girl Daniela: Najúžasnejšie zážitky mám z miest, kam sa bežne človek sám nedostane Margaréta Koklesová19.9.2019RozhovorDanku (@polar.girl) som objavila vďaka jej nádherným fotkám zo severu. Do Škandinávie sa zamilovala v roku 2010 a odvtedy videla naozaj nádherné miesta - Švedská, Nórska, či Islandu. A tak som veľmi rada, že sme kúsok jej životného príbehu preniesli sem - do tohto rozhovoru. Danka má rada zimné dni, severské krajiny a hrubé ponožky. O severe bloguje na svojej webovej...