UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Čo treba vedieť pred cestou do Thajska?

     - 1
    Margaréta Koklesová
    27.12.2018

    Čo treba vedieť pred cestou do Thajska? - Obsah

    Thajsko láka každý rok milióny turistov. Pomerne lacné letenky, nízke náklady na život, nádherné pláže a jemná ázijská exotika robia z krajiny ideálnu dovolenkovú destináciu. Obľubujú ju digitálni nomádi, rodiny s deťmi i cestovatelia, ktorí si chcú takú typickú zimu trošku skrátiť.

    Kedy ísť do Thajska?

    V prípade, že do Thajska letíte za teplom, naplánujte si výlet v mesiacoch október – marec. Vyhnete sa monzúnovému obdobiu a zabezpečíte si príjemnú teplotu (nad 25 stupňov). Musíte ale počítať s tým, že hlavná turistická sezóna začína v novembri a na svete je kopec ľudí, ktorí chcú ujsť pred snehom a mrazmi. Ak chcete radšej zažiť menej turistov (a aj nižšie ceny), vyrazte do Thajska mimo sezóny. Ideálny je marec a apríl.

    Víza

    V prípade, že sa v Thajsku zdržíte MENEJ AKO 30 DNÍ, víza NEPOTREBUJETE. Slovensko má s Thajskom bezvízový styk a spomenuté povolenia na vstup sa volajú výnimka z vízovej povinnosti (visa exemption). Nepomýľte si ich s visa on arrival, tie pre nás neplatia.

    V lietadle dostanete formulár, ktorý musíte vyplniť (Arrival & Departure Card) a odovzdať pri pasovej kontrole na letisku. Do pasu dostanete pečiatku a aj dátum, dokedy máte krajinu opustiť. Tento papier a pas si strážte ako oko v hlave, v prípade straty sa z krajiny nedostanete bez pokuty. Na letisku sa postavte do radu na klasickú pasovú kontrolu, nie k okienku Visa on Arrival. To je určené pre občanov iných krajín, ktorí majú iné vízové podmienky ako my.

    Ak by ste mali v pláne v Thajsku zostať viac ako mesiac, môžete požiadať o turistické víza na Thajskej ambasáde v Bratislave, či využiť možnosť predĺženia víz.  Existuje niekoľko možností:

    Jednovstupové víza do Thajska (Single entry visa) – poplatok 30 € – platia 90 dní a doba jedného vstupu v krajine je 60 dní. Znamená to, že odkedy víza dostanete, máte 90 dní na to, do Thajska pricestovať. Doba vášho pobytu, 60 dní, začína plynúť v deň, kedy do krajiny vstúpite.

    Predĺženie jednovstupových víz alebo 30 dňového vstupu (Visa Exemption) – poplatok 55 € - si vybavíte priamo v Thajsku – Chiang Mai, Bangkok či Phuket. Vždy na imigračnom oddelení. Predlžuje sa na 30 dní.

    Viacvstupové víza do Thajska (Multiple entry visa) – poplatok 150 € - sú ideálne v prípade, že máte v pláne trošku po Ázii pocestovať. Z Thajska do okolitých krajín a späť do Thajska. Tieto víza platia pol roka s tým, že v krajine môžete byť maximálne 60 dní, potom musíte vycestovať a vrátiť sa naspäť (na ďalších maximálne 60 dní). Na získanie takéto víza sa ale musíte preukázať spiatočnou letenkou z Thajska po 60 dňoch, potvrdením zo školy alebo od zamestnávateľa a výpisom z bankového účtu (minimálne 6 000 €).

    Viac informácií nájdete na stránke thajského konzulátu.

    Cestovné poistenie

    Pri tak ďalekých cestách je vždy dobré poistiť sa. Úroveň nemocníc v Thajsku je dnes veľmi vysoká, takže sa nemusíte o svoje zdravie báť. Najjednoduchšie je porovnať si ceny a rôzne ponuky poistenia cez www.superpoistenie.sk. Na stránke si nastavíte dĺžku pobytu, destináciu i všetky možnosti poistenia, ktoré požadujete (napríklad poistenie úrazu, či batožiny).

    Očkovanie a lieky

    Pri ceste do Thajska nie je povinné žiadne očkovanie. Ak sa však chystáte do džungle, či odľahlejších oblastí, odporúčame očkovanie proti hepatitíde A a B. Nezabudnite si do kufra pribaliť aspoň tie najbežnejšie lieky (čierny uhlie, ibalgin). V Ázii ich síce zoženiete, ale nemajú takú účinnosť ako tie naše.

    Letenky

    Letenky budú pravdepodobne tá najdrahšia položka. Vo všeobecnosti ale platí, že priamy let je vždy drahší ako ten s prestupom. Najjednoduchšie je cestovať z Viedne do Bangkoku s prestupmi v Dubaji, Taipei či Abu Dhabi. Cena veľmi záleží aj od sezóny. V akcii viete zohnať spiatočnú letenku za približne 300 – 500 €.

    Na nájdete najlacnejších leteniek je fajn sledovať rôzne akcie cez sociálne siete (napr. Facebook). Viete si ich aj vyhľadať cez Skyscanner.com alebo Momondo.com. Najlacnejší býva nákup priamo na stránke prepravcu:

    Let do Thajska trvá približne 12 hodín. S prestupmi sa tento čas môže predĺžiť.

    Cestovanie po Thajsku

    Na dlhšie presuny sa hodí nočný vlak. Za cenu lístka sa človek presunie a ešte si aj pospí. V prvej triede je spacia kabínka, ktorá má dve lôžka a je klimatizovaná. V druhej triede sa spí v kupé po štyroch a namiesto klimatizácie sú vetráky. Lístky na vlak je možné jednoducho rezervovať cez stránku https://12go.asia. Všetky praktické informácie o thajských železniciach sú na webe www.seat61.com/Thailand.

    Lístky na diaľkové autobusy je možné zakúpiť online na stránke www.greenbusthailand.com.

    Medzi jednotlivými ostrovmi premávajú lodné spoločnosti a lístky sa dajú opäť rezervovať online na stránkach:

    Ubytovanie

    Ceny za ubytovanie v Thajsku začínajú na 5 € za osobu na noc v hosteloch, či 30 € za slušnú izbu. Najideálnejšie je siahnuť po ponuke overených penziónov a hotelov, v mnohých z nich sú v cene raňajky alebo posilňovňa, či bazén. Spojiť to rovno môžete aj s výletmi a vybrať si dovolenku (zájazd) podľa svojich predstáv – so sprievodcom, ktorý vám ukáže tie najkrajšie miesta v krajine.

    >>> POZRITE SI PONUKU UBYTOVANIA V THAJSKU

    Jedlo

    V Thajsku sa môžete tešiť na rôzne polievky s ryžovými rezancami, kokosovým mliekom, na ryžu a grilované mäso. A samozrejme na čili. Ak ho vyslovene neodmietnete, pridajú ho do jedla automaticky. Pre niekoho môže byť ázijská kuchyňa už trošku exotika, niekomu kuchyňa nesadne. Typické thajské pouličné jedlo však treba zažiť a skúsiť. A nedajte sa vystrašiť ľuďmi, ktorí vás budú presviedčať, že v Thajsku sa jedia šváby. Vyprážaný hmyz si i tak najčastejšie kupujú iba turisti.

    Ak obedujete v lacnejšej reštaurácii, k jedlu štandardne dostanete európsku lyžicu a vidličku. Vidlička slúži na naloženie jedla na lyžicu, do úst na nevkladá. Ak si objednáte polievku, donesú vám k nej trošku hlbšiu a kratšiu lyžicu, ako poznáme my. Z tej si iba pochlipkávate, nevkladáte ju do úst celú ako doma. Ku každému jedlu vám donesú aj čínske paličky, takže ak ste šikovní, môžete papať aj s nimi.

    Tešiť sa tiež môžete na kvantá úžasného ovocia, ktoré chutí oveľa lepšie ako to u nás – papája, mango, banány a aj kopec druhov, ktoré u nás ani nepoznáme. Nebojte, ak vám miestna kuchyňa nesadne, nebudete odkázaní iba na ovocie. Hotely a penzióny (i reštaurácie v Ázii) dnes disponujú dostatkom európskeho jedla.

    Najlacnejšie je, samozrejme, jedlo od predavačov na ulici (20 – 50 THB) a hoci stánok nevyzerá práve vábivo, býva aj najlepšie. V miestnych reštauráciách zaplatíte 35 – 60 THB a najdrahšie je európske jedlo (napríklad pizza, mexické jedlo,..), pretože sa predáva iba v reštauráciách pre turistov (200 – 300 THB).

    Voda z vodovodu nie je pitná. K obedu vám vždy prinesú pohár vody. Alkohol je v Thajsku obľúbený a akceptovateľný, ale opilcov na ulici nestretnete. Zákaz požívania alkoholu platí každý deň medzi 14:00 a 17:00 hod a tiež medzi polnocou a 11:00 hod ráno. Zákaz platí aj počas sviatkov (Buddha Day).

    Drogy sú v Thajsku zakázané a veľmi prísne trestané (väzením alebo až trestom smrti).

    Kultúra a rešpekt

    Na cestách by sme nemali zabúdať na to, že to my prichádzame do krajiny, a teda by sme jej zvyky a kultúru mali rešpektovať. Thajsko je konzervatívna budhistická krajina. Do chrámov sa chodí v dlhej sukni (ženy) a so zahalenými ramenami. Muži majú povolený vstup v kraťasoch. Pozor, všetci vstupujú na boso. Odhalení by ste nemali chodiť ani po uliciach. V žiadnom prípade sa nedotýkajte mníchov. Ženy si s mníchom nesmú podať ruku a aj náhodné stretnutie sa považuje za veľký prehrešok. Všímajte si aj tabuľky. Ženy majú zákaz vstupu na niektoré verejné miesta chrámových komplexov.

    V krajine je veľmi vážená kráľovská rodina. Podobizne členov nájdete úplne všade. Vyvarujte sa preto posmeškom alebo komentárom. Akékoľvek prerieknutie sa berie veľmi vážne. Kontrolovaný a cenzúrovaný je aj internet. Rešpekt treba prejaviť aj ak znie kráľovská a národná hymna (napríklad pri návšteve divadla, kina či dokonca aj thajského boxu). Vtedy sa treba postaviť a uctiť si hymnu tichom.

    V bežné dni sa ale stretnete s usmiatymi obyvateľmi. Platí tu príslovie s úsmevom ide všetko lepšie. Preto pri komunikácii nikdy nebuďte rozčúlení, nezvyšujte hlas a zúrivo negestikulujte. Považuje sa to za veľmi hrubé a nevhodné správanie.

    Hlava sa považuje za sídlo duše a nikto sa nesmie dotýkať hlavy druhej osoby (platí to aj u detí). Oproti tomu nohy sa považujú za nečisté. Nikdy si preto nesadajte tak, aby nohy smerovali k inej osobe. Vždy si ich zložte pod seba alebo vedľa seba. Neslušné je tiež niekoho prekračovať.

    Extra tipy pred cestou do Thajska

    SIM KARTA

    Hotelové wi-fi vo väčšine prípadov nefungujú. Lepšie to býva v reštauráciách, ale i tak je rýchlosť oproti tomu, čo máme na Slovensku, veľmi slabá. V prípade, že internet naozaj potrebujete, alebo sa do Thajska chystáte na viac ako pár týždňov, zabezpečte si SIM od True Move H. Spoľahlivo beží cez 4 G i Youtube. Je to karta s dátami, ktoré si viete dobíjať. Kúpiť ju môžete v nákupných centrách. Internet je síce neobmedzený, ale po vyčerpaní 4 GB sa automaticky zníži rýchlosť (to zbadáte). V takom prípade stačí v mobile prejsť na adresu http://hlife.truecorp.co.th/. Bez prihlásenia sa dostanete do svojho účtu. S troškou trpezlivosti sa vám podarí stránku prepnúť do angličtiny alebo rovno nájsť možnosť 200 MB/ 7 THB. Tento balíček si aktivujte. Príde vám potvrdzovacia SMS a rýchlosť sa okamžite navýši.

    ZMENÁREŇ

    V Thajsku sa dá platiť v thajských bahtoh (THB), ktoré s najlepším kurzom zmeníte v zmenárni Super Rich (majú oranžové logo).

    ELEKTRICKÁ ZÁSUVKA

    V Thajsku sa používajú 4 typy elektrických zásuviek, je preto dobré so sebou zbaliť redukciu. Bežne zakúpite v obchode s elektronikou.

    ZÁKLADNÉ PRAVIDLÁ

    • V Thajsku sa na ulici nekričí ani nebozkáva.
    • V menších mestách na vás budú pozerať aj keď sa budete iba držať za ruky.
    • Opaľovanie bez vrchného dielu plaviek sa považuje za veľmi neslušné.
    • Dajte si pozor na podvodníkov, pre mnohých Thajčanov môžete byť iba bohatý turista z ktorého sa oplatí vytiahnuť čo najviac peňazí.
    • Pred nástupom do taxíka alebo tuk-tuku si vopred dohodnite na cene a mieste. Reálne ceny dopravy vám radi povedia na recepcii v hoteli. Ak vám na ulici následne šofér povie niekoľkonásobne vyššiu cenu, už vás nedostane.

    Thajsko je ideálne miesto, ak chcete na pár týždňov zmiznúť z našej ponurej čľapkanice. Ak chcete deťom ukázať kus sveta. Ak chcete pracovať z pláže. Ak chcete vidieť nádherné chrámy. Ak si chcete užiť krásnu dovolenku.

    PONUKA UBYTOVANIA V THAJSKU

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...