UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Plitvické jazerá – povinná zastávka cez letnú dovolenku v Chorvátsku

     - 1

    Plitvické jazerá – povinná zastávka cez letnú dovolenku v Chorvátsku - Obsah

    Plitvické jazerá sú najznámejším národným parkom v Chorvátsku. Tvorí ho komplex 16-tich kaskádovitých jazier, ktorý každoročne navštívi viac ako milión turistov. Aj napriek tomu si však Plitvice viete (pri troške plánovania) vychutnať bez preplnených chodníkov. Za celodenný lístok počas sezóny zaplatí dospelý cca 33 € a dieťa 16 €.

    Ak plánujete letnú dovolenku v Chorvátsku a ešte ste Plitvické jazerá naživo nevideli, zbystrite. Nachádzajú sa asi 130 km južne od hlavného mesta Zágreb. Vyraziť teda môžete na jednodňový výlet z vášho letoviska alebo ich môžete navštíviť po ceste z/na dovolenku. Čakať na vás bude nádherný kus prírody a množstvo neuveriteľných výhľadov. Výlet sa bude páčiť aj deťom, prechod cez národný park je nenáročný a zvládnu ho aj starší ľudia. Vstup so psíkom je povolený, musí ale byť na vodítku.

    Plitvické jazerá

    Plitvické jazerá – Vitajte v džungli!

    Plitvické jazerá sú najstarším národným parkom v juhovýchodnej Európe. Od roku 1979 sa Národný park Plitvické jazerá nachádza aj v zozname UNESCO. Na rozlohe 298 km štvorcových sa nachádza 140 vodopádov, 20 jaskýň a 16 jazier. Veľkú pozornosť na seba upútal najmä v 60. rokoch vďaka natáčaniu filmov na motívy Karla Maya, napríklad známy Poklad na striebornom jazere.

    Národný park skrýva bohaté lesné a lúčne biotopy s mnohými druhmi rastlín a živočíchov. Zatiaľ bolo zaznamenaných 1267 druhov rastlín, 321 druhov motýľov, 161 druhov vtákov a 21 druhov netopierov. Atraktívnym obyvateľom je najmä medveď hnedý či vlky, červené jelene a divoké mačky.

    Vstup do národného parku je platený, drevené chodníky sú vybudované okolo i nad jazerami, ktoré menia farbu od smaragdovej cez tmavomodrú až po striebornú, v závislosti od množstva živočíchov a od hry slnečných lúčov na vodnej hladine. K najvyššie položenému jazeru jazdí bezplatná kyvadlová doprava a cez jazero Kozjak pláva parník. Rovnováhu vodnému kráľovstvu dodáva zelená oáza Čorkova uvala – najkrajší prales Dinárskeho masívu.

    Plitvické jazerá

    Odporúčané trasy s ktorými zvládnete Plitvice za jeden deň

    Ak chcete Plitvické jazerá obehnúť za jedeň deň, máme pre vás 2 tipy na najlepšie trasy. Sú to dva okruhy, ktoré sa nakoniec spoja do jedného. Oživiť ich môžete plavbou na loďke či jazdou autobusom. Obe trasy zvládnete ich aj s malými deťmi.

    Trasa 1 – Výlet začnete na vstupnej bráne č. 2 (Rastovača). Odporúčame prísť naozaj skoro ráno, kým sa park ešte nezaplní turistami. Na začiatku vás čaká cesta dole kopcom k jazerám a krátka plavba loďou. Následne pokračujete po drevených mostíkoch popri mnohých jazerách a vodopádoch. Trasa je krátka, nudiť sa nestihnú ani deti. Končí na stanovisku ST3, kde nastúpite do autobusu a odveziete sa na stanicu ST1. Vzdialenosť je cca 5 km, zvládnete ju za 2-3 hodinky.

    Trasa 2 – Zo stanice ST1 idete po okraji kaňonu. Pozorovať môžete nádhernú modrastú vodu i dychberúcu hĺbku. Po cca kilometri začne chodník klesať a pripájajú sa k nemu aj chodníky zo vstupnej brány 1. Na dne kaňonu sa pokračuje mostom ponad vodu k vodopádu Veliký slap (vysoký 70m). Následne sa otočíte smerom na Novakovičov brod a schodíkmi sa dostanete cez jaskyňu Gavanovač, ktorá končí nedaleko stanice ST1. Trasa je dlhá cca 4 kilometre a opäť ju zvládnete za 2-3 hodinky.

    Všetky možné trasy si môžete vopred pozrieť (a vybrať tú najvhodnejšiu) na oficiálnej stránke Národného parku.

    Čo treba vedieť?

    • Podľa oficiálneho rozvrhu chodia autobus i loďka v parku každých 30 minút. Počas letnej sezóny je ale realita skôr taká, že sa dopravný prostriedok pohne okamžite, ako sa zaplní.
    • Začnite svoj výlet čo najskôr – vyhnete sa tlačenici na drevených chodníkoch. Ideálne je prísť a zaparkovať ešte pre 8.00 hod.
    • Ak je to možné, vyhnite sa víkendom alebo sviatkom.
    • Kúpanie v jazerách je zakázané.
    • Nechoďte v protismere
    • So psíkom je vstup povolený – môžu aj na loďky alebo do autobusov. Musia však byť po celý čas na vodítku. Majiteľ svoje zvieratko pozná najlepšie, zvážte si preto ako zvládne kopu turistov.
    • Ak pôjdete s malým bábätkom, uprednostnite radšej turistický nosič či šatku. S kočíkom by ste sa ťažko prepchávali cez kopu ľudí či zvládali schody alebo strmé úseky.

    Plitvické jazerá

    Vstupné, parkovanie a otváracie hodiny

    Aktuálne vstupné si vždy môžete pozrieť na oficiálnej stránke parku. My sme vypísali to najvyššie, ktoré platí počas sezóny (júl a august).

    • Deti do 7 rokov a ZŤP – zadarmo
    • Deti 7- 18 rokov – 110 Kn, po 16:00 hod 50 Kn
    • Študenti – 160 Kn, po 16:00 hod. 100 Kn
    • Dospelí - 250 Kn, po 16:00 hod 150 Kn

    Pri každom vchode sú veľké záchytné parkoviská. Najmä počas sezóny však kapacity určite nestačia, je potrebné si privstať. Za osobné auto zaplatíte 7 Kn/hodina, Auto s prívesom/karavan stojí 70 Kn/deň. Aktuálne je už možné si parkovacie miesto zarezervovať aj vopred na tejto stránke.

    Otváracie hodiny sú od 7:00 hod do 19:00 hod. Loďky a autobus premávajú od 8:30 do 18:30 (každých 15-30 minút).

    Plitvické jazerá

    Ubytovanie na Plitvických jazerách

    Okolo Plitvických jazier existuje mnoho možností na ubytovanie. Odporúčame si ho rezervovať vopred, na mieste si budete musieť priplatiť. Vybrať si môžete z nádherných kempov, apartmánov i menších hotelíkov. Ponuku na konkrétne ubytovania si môžete pozrieť tu.

    Zájazd na Plitvické jazerá

    Ak vás Plitvické jazerá nadchli, ale nechystáte sa k Chorvátskemu moru, môžete ich navštíviť aj v rámci zájazdu. Ceny začínajú už na priaznivých 42,4 €, vrátane autobusovej dopravy.

    Pozrite si ponuku ubytovania na Destinácie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Čo si zbaliť do mobilu? Užitočné aplikácie, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete! Margaréta Koklesová25.8.2019Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyDnes už na dovolenku asi nepôjdete s papierovou mapou a slovníkom. Mnohí si už so sebou nenosia ani foťák. Všetko máme pohodlne v smartfónoch. Avšak väčšina ľudí ani netuší, s čím všetkým nám šikovné telefóny na dovolenke môžu pomôcť. Dnes existuje naozaj kvantum (bezplatných) cestovateľských aplikácií,... Najčastejšie cestovateľské podvody a turistické pasce Margaréta Koklesová20.7.2019Užitočné dovolenkové tipyTuristi sú obľúbeným objektom (nielen) pouličných zlodejov. Pohybujú sa v novom prostredí a často nie sú dostatočne oboznámení s miestnymi zvykmi a spôsobom života. A k tomu všetkému so sebou nosia kopec hotovosti. Toto všetko z dovolenkárov robí magnet na rôzne kriminálne živly. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa vyvarovať najčastejším...