UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Lignano: Tip na perfektnú rodinnú dovolenku

     - 1

    Lignano: Tip na perfektnú rodinnú dovolenku - Obsah

    Nádherné dlhé pláže, pozvoľný vstup do mora, veľa možností na športovanie i dobré jedlo. Kopec obchodíkov, dokonalá zmrzlina a Aperol Spritz. A to všetko v rekreačnej oblasti iba hodinku autom od Benátok. Ak práve rozmýšľate nad najbližšou letnou dovolenkou, máme pre vás skvelý tip – Lignano Sabiadoro.

    Cesta do Lignana

    Autom sa do Lignana dostanete za približne 8 hodín. Najideálnejšie je vyraziť nadránom a vyhnúť sa tak klasickým sezónnym zápcham. Cesta je pohodlná, väčšinou po diaľnici. V Taliansku sú spoplatnené diaľnice (s miernym zdržaním preto treba počítať aj na výjazdoch z a na diaľnicu). Vždy si na začiatku zoberiete lístok a keď budete z diaľnice schádzať zaplatíte poplatok – podľa dĺžky prejdenej trasy. Spísali sme pre vás aj kompletný návod, ako zvládnuť cestu autom do Talianska a na čo všetko sa pripraviť – Prečítajte si ho.

    Rýchlejšia (ale drahšia možnosť) je let lietadlom s príletom do Benátok a následnou cestou vlakom/autobusom necelé dve hodinky do cieľovej destinácie. Do Benátok sa lieta z Bratislavy i Viedne v pravidelných intervaloch.

    Cesta do Lignana

    Ubytovanie

    V Lignane si môžete vybrať z troch typov ubytovaní. Klasický hotel s kompletnou starostlivosťou, apartmán v apartmánovom dome alebo menšia vilka so záhradkou. Ponuka je naozaj široká, bohužiaľ sa prvé ubytovania začínajú kupovať veľmi rýchlo. Ak teda chcete bývať za čo najlepšie ceny, netreba dlho váhať. Veľkým bonusom je, že izby sú štandardne vybavené terasou, na ktorej si môžete posedieť s pohárom vína či užívať dlhé a pokojné raňajky s celou rodinou. V cene býva aj parkovacie miesto priamo v objekte.

    Pozrite si ponuku dovoleniek v Lignane

    Jedlo

    Keď sa povie Taliansko, asi už ku kvalite jedla netreba nič dodávať. Pizza, cestoviny, zmrzlina, morské príšerky,... Môžete vojsť do ktorejkoľvek reštaurácie, okoštovať čokoľvek z menu a budete spokojní.

    Bežné ceny jedál sa pohybujú od 8 – 20 € v reštaurácii, na ulici kúpite veľký trojuholník pizze, sendviče alebo palacinku za 2,50 – 5 €. Zmrzlina začína na 1,60 € za kopček (je ale raz taký, ako tie na Slovensku). Ak nemáte hotelový all inclusive alebo aspoň polpenziu, je najideálnejšie si variť. Väčšina apartmánov je vybavená plnohodnotnou kuchyňou v ktorej vykúzlite väčšinu bežných jedál. S troškou plánovania v kuchyni strávite denne cca 15 – 20 minút, čo je fajn.

    lignano pizza

    V Lignane je Lidl, ceny i sortiment ako u nás. Nemusíte si teda zo Slovenska so sebou brať žiadne jedlo. Všetko pohodlne nakúpite (ponúkajú dokonca i naše klasické pečivo, ešte pár rokov dozadu sa v Taliansku dal nájsť iba sladký chlieb). Zaujímavé je, že mnohé predávané veci sú v oveľa lepšej kvalite ako u nás – ovocie, zelenina, šunky, jogurty... o cestovinách nehovoriac. Drahšie sú oproti cenám u nás syry, šunky, mäso a mliečky výrobky. Čo si ale priplatíte na týchto surovinách ušetríte inde (vajíčka, pečivo, zelenina, ovocie, cestoviny). V sumáre teda nakupujete za ceny veľmi podobné ako u nás.

    Kúsok od Lidla sa nachádza ešte jeden potravinový obchod. Sortimentom i veľkosťou podobný Lidlu. Je bližšie z centra mesta, ale má vo všeobecnosti vyššie ceny. Na nákup drobností či čokolády fajn, na väčší nákup radšej zoberte auto a vyrazte do Lidla.

    Aktivity

    Celé mesto lemuje nádherná promenáda popri pobreží i nekonečná ulica plná obchodíkov. So západom slniečka sa obe zaplnia spokojnými turistami. Romantické prechádzky si užijete aj vy. A tým možnosť aktívneho vyžitia zďaleka nekončí. Takmer okamžite po príchode do mesta uvidíte veľa cyklistov – podmienky na spoznávanie mesta na bicykloch sú ideálne. Perfektné je, že si ich môžete požičať priamo od miestneho turizmu na dve hodinky zdarma. Často vám ich ale s pokojom nechajú aj celý deň. Druhou možnosťou sú miestni prenajímatelia. Tu už si trošku priplatíte, ale zase podporíte malých podnikateľov. Zo sedadla bicykla má mestečko hneď úplne iný nádych. Vďaka rovine a pripraveným cyklistickým trasám zvládne celé mestečko spoznať aj dieťa alebo menej aktívny človek. A v tej horúčave je na bicykli oveľa príjemnejšie ako na nohách.

    Lignano je ale pripravené aj pre naozaj akčné povahy. Na každom kroku vám požičajú vodné bicykle, člny, surfy, skútre, odvezú vás na banáne alebo padáku či naučia plaviť sa na paddleboarde. A to všetko za veľmi príjemné ceny. Mestečko robí naozaj všetko preto, aby sa v ňom ľudia cítili príjemne.

    Lignano vodné atrakcie

    More a pláž

    Lignano má nadhernú pláž s jemným zlatistým pieskom. Domáci dbajú na jej čistotu a každé ráno ju udržiavajú. Na pláži je Wi-Fi zdarma, wc, prezliekarne a bary na každom kroku. Celú pláž lemujú stovky (možno dokonca tisíce) slnečníkov a lehátok. Ako turisti máte dve možnosti:

    Ušetriť a relaxovať na vlastnej osuške rovno pred morom – bez slnečníka alebo si vybrať niektorú z neoficiálnych častí pláže (približne v strede a na konci Lignana). Na neoficiálne pláže si už môžete doniesť vlastné lehátka, slnečníky, stany pre deti alebo čokoľvek iné. Pripravte sa na to, že tam niekedy môže byť trošku plno. Ak cestujete ako naozaj veľká rodinka, podstatne ušetríte.

    Druhou možnosťou je kúpa plážového servisu na niektorej z oficiálnych častí pláže. POZOR! Niekedy je plážový servis už v cene apartmánu, overte si to. Vybrať si môžete z rôznych kombinácií – slnečník + 2 lehátka, slnečník + lehátko + kreslo a podobne. Ceny začínajú na 11 €/ deň (v sezóne), samozrejme čím bližšie k moru, tým drahšie. Kupovať sa dajú na začiatku pláží v označenom stánku alebo cez internet na stránke Lignana.

    Kam na výlety z Lignana?

    • BenátkyZ Lignana sa do Benátok autom dostanete za približne hodinku. Zaparkovať viete v niektorom z obrovských parkovacích domov (za jeden deň zaplatíte cca 20 €). Do centra to pešo máte necelý kilometer. Ak sa vám nechce alebo máte maličké deti, môžete využiť pozemnú lanovku. Lístok stojí 1,50 € na osobu jednosmerne a v centre ste za 2 – 4 minútky. Lístok si viete kúpiť priamo v automate pri vstupe na lanovku. A nemáte sa ako pomýliť, všetko je veľmi jednoducho a jednoznačne označené. Benátky sú jedno z najkrajších miest na svete. Môžete sa celý deň prechádzať uličkami, prezerať pamiatky, previezť sa na gondole či ísť na pravý taliansky obed.

    benátky

    • Na kajaku po rieke Stella do neďalekej lagúny – postará sa o vás veľmi milý sprievodca z Billancia di Bepi, ktorý vás zoberie aj do jednej z rybárskych chát.
    • Do mestečka Aquilea, ktoré je zapísané do svetového dedičstva UNESCO.
    • Pozrieť vilu Manin, v ktorej určitý čas býval Napoleon Bonaparte.
    • Mestečko Palmanova, tiež zapísané v zozname UNESCO. Spoločne so sprievodcom ho môžete prejsť krížom – krážom. A ešte niečo, mesto unikátky tvar – pozrite na mapu. Je to jedna nádherná mandala.
    • Ak cestujete s deťmi, nevynechajte návštevu Aquaparku – Aquasplash. Deti sa dosýta vyzabávajú a vy si môžete spokojne oddýchnuť.
    • Rovnako nezabudnite ani na Parco Junior, krajšiu atmosféru ale má až keď sa zotmie. Je nabitý kolotočmi a atrakciami od výmyslu sveta. Vstupné je trošku premrštené ale drobci si to naozaj užijú.

    Palmanova

    Tipy na záver

    • Lignano je ideálne miesto pre psíčkarov. Okrem naozaj dogfriendly prístupu v reštauráciách či obchodoch mesto vyhradilo obrovský kus pláže, kde môžete spokojne dovolenkovať spolu so psíkom. Psia pláž je špeciálne označená, na jej začiatku čakajú sprchy pre psíkov, obchodíky s doplnkami pre psov, na každom kroku sú misky s vodou či psí bar. Najväčším bonusom je možnosť zakúpenie ohradeného priestoru v ktorom je obrovský slnečník a lehátko pre psíka i páničkov. Ak máte zvieratko, ktoré sa s ostatnými až tak nemusí, prípadne si radi odbehnete na obed a nechce sa vám psíka nosiť na apartmán, budete túto možnosť milovať. Lignano má dostatok zelene a parkov, kam so psíkom môžete vybehnúť na prechádzku alebo tréning. Mesto je jednoducho uspôsobené na to, že tam prídete aj so svojim psíkom.
    • Žiadne jazykové bariéry – ak aj neviete dobre po anglicky, vďaka obľúbenosti tejto destinácie u Čechov a Slovákov sa určite nestratíte. Dohovoríte sa rukami nohami alebo bude v reštaurácii či obchode niekto, kto hovorí minimálne česky.
    • Nezabudnite na obednú siestu, väčšina obchodov sa zatvorí tesne pred dvanástou a otvorí až spolu s ustupujúcou horúčavou – okolo tretej popoludní.
    • Počítajte s tým, že v kuchyni bude pravdepodobne plynový varič. Ak ste nefajčiari, nezabudnite si so sebou zobrať zápalky.

    Lignano sa možno na prvý pohľad tvári ako obyčajné turistické mestečko. Je však oveľa viac. A bez ohľadu na to, či sa chystáte na dovolenku s rodinou, romantický výlet vo dvojici či so sebou balíte aj psa – nájdete si v ňom to svoje. Niečo, vďaka čomu si ho zamilujete.

    Pozrite si ponuku dovoleniek v Lignane

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...