UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Letná dovolenka na Zakynthose: všetko, čo musíte vedieť!

     - 1
    Margaréta Koklesová
    11.4.2019

    Letná dovolenka na Zakynthose: všetko, čo musíte vedieť! - Obsah

    Zakyntos je považovaný za najzelenší a najvoňavejší z gréckych ostrovov. Na juhu sa nachádzajú široké piesočné pláže, západ je plný útesov a sever je nádherne hornatý a plný krásnych zátok. Najvyššou horou ostrova je Vrahonias (756 m. n. m.). Zakynthos je súčasťou Iónskych ostrovo, ktoré sa prezývajú Heptanisia – Sedem ostrovov a sú pozostatkom zatopeného horského chrbta. Ostrov má rozmery cca 40 x 20 km, poľahky ho teda na skútri či aute spoznáte i za týždeň.

    Na Zakyntose si každý nájde dokonalú oblasť - rodina s deťmi, mladý pár, partia kamarátov i starší ľudia. Nie je turisticky preplnený ako Kréta alebo Rhodos, a pritom je plný atrakcií či dychberúcich pláži. Bez ohľadu na to, či už dovolenku na Zakynthose zakúpenú máte alebo si iba letnú destináciu vyberáte, začítajte sa do nasledujúcich riadkov. Tento ostrov vás dostane.

    Zakynthos je plný nádherných pláží

    Cesta na ostrov

    Najjednoduchšie sa na ostrov dostanete letecky. Počas sezóny sa lieta z Bratislavy, Košíc alebo Viedne, najčastejšie s prestupom v Aténach. Cesta trvá približne 2 hodiny. Ak sa odhodláte na cestu autom, najideálnejšie je to cez Maďarsko, Srbsko (cez diaľnicu Subotica – Nový Sad – Belehrad – Niš), Bulharsko, Grécko (Solún a Lamia). Z pevniny sa na ostrov dostanete trajektami: Antirrion – Rion (15.min) na Peloponéz, ďalej cez Patras k trajektu Kyllini až na Zakynthos. Plavba trvá cca hodinku, v lete trajekt premáva každú hodinu. Za jednosmernú cestu zaplatíte cca 5 €, za auto cca 23 €. Pre bližšie info si prečítajte náš článok Autom do Grécka. V prípade Zakynthohu sa pripravte na trasu dlhú minimálne 1660 km.

    cesta autom do Grécka je pomerne dlhá a náročná

    Ubytovanie

    Zakyntos ponúka dostatok ubytovaní, ktoré sa nachádzajú v blízkosti nádherných pláži. Vybrať si môžete all inclusiv hotel, menší rodinný hotel či ubytovanie v samostatných apartmánov alebo vilkách. Záleží iba na vašich preferenciách. Ostrov je cenovo dostupný, vo všeobecnosti je na úrovni Talianska alebo iných gréckych ostrovov. Najznámejšie oblasti sú:

    • Argassi - turisticky veľmi obľúbená oblasť so zlatou pieskovou plážou, množstvom možností športového vyžitia i občerstvenia.
    • Laganas – preslávená liaheň vzácnej korytnačky – karety obrvovskej a súčasť národného parku. Rovnako ale i atraktívna turistická oblasť.
    • Kalamaki – menšie stredisko nachádzajúce sa kúsok od Laganas.
    • Tsillivi – veľmi rušná oblasť s dostatkom športových aktivít i všetkého, čo potrebujete na aktívne strávenú dovolenku.
    • Tragaki – oblasť nachádzajúca sa na severovýchodnom pobreží ostrova. Pokojná oblasť, vzdialená približne 3 kilometre od letoviska Tsillivi. V oblasti sa nachádzajú menšie mieskové pláže.
    • Amoudi – malá dedinka na severo-východe ostrova. Naozaj pokojné miesto s niekoľkými reštauráciami a pár obchodíkmi. Ideálna destinácia, ak na dovolenke potrebujete naozaj pokoj, pohodu. Uvíta vás množstvo olivových hájov, viníc a niekoľko menších pieskových pláži. Ideálne aj pre rodiny s deťmi, v okolí sa nenachádzajú žiadne diskotéky či iné aktivity narúšajúce nočný kľud.
    • Vassilikos – oblasť na juhovýchodnom cípe ostrova je ukrytá v záplave olivových hájov, uhličnatých lesov a nádherných pláží. Na svoje si prídu milovníci pokoja a relaxu. Nechýba ale dostatok reštaurácií, špeciálne rybie špecility sú tu excelentné. Nočný život sa skôr odohráva v pokoji, pri poháriku vínka a typických gréckych pokrmoch.

    Na Zakynthose si vyberiete ubytovanie podľa predstáv

    Pozrite si ponuku ubytovania na Zakynthose

    Jedlo a ceny

    Grécka kuchyňa je naozaj znamenitá. A to nielen pre mäsožravcov. Určite si nenechajte ujsť ich typický grécky šalát, či lahodné souvlaki (kuracie alebo bravčové mäsko na špíze so zeleninkou). Nepohrdnite ani dobrotkami ako pita chlieb, rôzne nátierky najmä z lokálnych produktov (oliva/baklažán), slaný syr či jedlá z morských plodov. Na každom kroku nájdete maličké rodinné reštaurácie s dokonalou miestnou kuchyňou. Ako aperitív vám ponúknu vychladené ouzo s ľadom či vodou. Typickým hlavným jedlom je králik, hovädzie na šťave či mnoho druhov fašírok a rýb. A nezabudnite ani na lokálne sladkosti a zmrzlinu.

    Na ostrove sa nebudete vedieť nabažiť ani vynikajúcich syrov či miestnych vín (na Zakynthose sa viniču naozaj darí). Väčšina dobrotiek pochádza z malých rodinných podnikov, poľahky sa preto dostanete aj do rodinných pivníc či do výroby a k jedlu vám zdarma pribalia aj príbeh.

    Za jedlo v reštaurácii zaplatíte za 8 – 15 €. Väčšina porcií je ale naozaj štedrá a napapáte sa do prasknutia. V mnohých menších podnikoch vám donesú vodu alebo dezert zdarma. Sprepitné býva obvykle započítané už v cene (ako poplatok za stolovanie). Jeho výšku nájdete v menu. Ďalšie sprepitné už personálu dávať nemusíte, je však slušné aspoň zaokrúhliť konečnú sumu.

    V bežných potravinách nakúpite trošku drahšie ako u nás. Priplatíte si najmä za mäso a mliečne výrobky.

    Cesta po ostrove

    Zakyntos je pomerne malý ostrov, a preto by bola škoda ho neprebádať. Ideálne je požičať si auto. S ním budete môcť cestovať slobodne, podľa vlastného uváženia. Môžete zastať na skrytých plážach, romantických dedinkách či miestnych maličkých reštauráciách. Požičanie auta vás nebude stáť veľa. Ceny začínajú už na priaznivých 20 – 25-tich eurách na deň. Veľmi fajn je využiť požičovňu áut Zakynthos, ktorá ponúka český servis i poistenie auta. Ak ste mladý pár bez detí a chcete ušetriť, požičať si môžete i skúter či štvorkolku a zažiť na cestách ozajstnú slobodu.

    Druhou variantou je prepravovať sa autobusmi. Ste samozrejme limitovaní miestami a časmi jazdy autobusov.

    Pozrite si krásne video plné tipov na čarokrásne miesta Zakynthosu. ↓↓↓

    Čo na Zakynthose určite vidieť

    1) Významným chráneným územím je Zakynthos National Marine Park, nachádzajúci sa na juhu ostrova. Jeho cieľom je ochrániť pôvodné prírodné prostrednie a zachovávať ekologickú rovnováhu morskej a pobrežnej oblasti zálivu Lagana a ostrovov Strofády. Výnimočným prvkom je aj hniezdisko karety veľkohlavej (Caretta caretta) – morskej korytnačky, ktoré sa nachádza na pláži ostrova Kalamáki. Počas leta sem zavíta aj viac ako 1000 samičiek (jedna má hmotnosť aj 150 kg) naklásť kožovité vajíčka. Vzácnym živočíchom je aj tuleň stredomorský, ktorý sa vyskytuje okolo ostrova Peloúzo.

    2) Na kratšie výlety sú ideálne dedinky Volimes (známa vďaka tradičným remeslám), Maries (údajne práve sem Mária Magdaléna priniesla kresťanstvo) či Maherado (dedinka preslávená kostolom, v ktorom sa vraj nachádza magická ikona čiernej madony).

    3) Modré jaskyne s nádhernou blankytnou vodou. Sú dostupné iba po mori. Najväčšia jaskyňa sa nazýva Kianoun. V jaskyniach si môžete zaplávať, je to naozaj nezabudnuteľný zážitok.

    4) Pri juhovýchodnom pobreží ostrova (neďaleko Strofádskych ostrovo) môžete zažiť mrazivý pocit, keď sa dozviete, že sa pod vami nachádza najhlbšia morská priekopa v Stredozemnom mori, ktorá je hlboká cca 4 000 metrov.

    5) Určite by ste nemali vynechať Navagio beach. Hovorí sa, že bez návštevy tejto pláže by ste z ostrova nemali odísť. Ide o nádhernú pláž s tyrkysovou vodou, bielym pieskom a vrakom lode. Ide asi o najznámejšie miesto celého ostrova. Vrak lode Panagiotis je tu už 30 rokov, stroskotali tu pašeráci, ktorí dovážali cigarety a alkohol na ostrov.

    6) Ak dovolenkujete aj s deťmi, doprajte im návštevu obrovského aquaparku Water Villade. Vodný park je postavený na ploche 30 000 m2 a nachádza sa neďaleko dedinky Sarakinado (neďaleko dedinky Zakynthos). Areál ponúka tobogády, detské bazény či veľkú záhradu so slnečníkmi. Zaujímavosťou je 300m dlhý dobodán Lazy River (lenivá rieka). Vstupné je 8 €/ dieťa, 16 €/ dospelý človek.

    7) Svadobný ostrov (Cameo Island) sa nachádza v zátoke Laganas. Vznikol pri veľkom zemetrasení a dostanete sa naň po drevenom moste. Je však veľmi obľúbený, preto si radšej privstaňte a užite si ho v celej kráse. Často sa na ňom konajú aj svadobné obrady (preto ten názov), takže ho možno navštívite, keď bude slávnostne vyzdobený.

    svadobný ostrov

    8) Na severe ostrova sa nachádza Askos Park, malá zoologická záhrada po ktorej chodia voľne jeleňe, pávy i množstvo ďalších živých tvorov. Vaše deti budú určite nadšené. Ošetrovatelia vám dajú trošku jedla pomocou ktorého si zvieratká nalákate blízko alebo dokonca pohladkáte. Park sa nachádza v horách, v ihličnatých a olivových hájoch a jeho návšteva je naozaj zážitkom.

    Askos park Zakynthos

    9) Maják na Cape Skinati, na severe ostrova. Milá krátka zastávka, ak sa rozhodnete prebáhať celý ostrov. Z tohto miesta uvidíte celú Kefaloniu.

    10) A na záver by ste nemali vynechať ani hlavné mesto Zakyntos. Navštíviť by ste mali vyhliadkovú plošinu (užijete si panoramatický výhľad na celé mesto) i sa iba tak strácať v uličkách. Mestečko je nádherne farebné a plné reštaurácií i obchodíkov. V roku 1953 bolo zničené silným zemetrasením, ktoré zmenilo celý ostrov. Takmer všetky budovy boli zrútené a museli sa vybudovať na novo. V hlavnom meste výrazne cítiť vplyv bohatej benátskej kultúry.

    Pozrite si ponuku ubytovania na Zakynthose

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...