UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Letná dovolenka na Slnečnom pobreží: všetko, čo musíte vedieť!

     - 1

    Letná dovolenka na Slnečnom pobreží: všetko, čo musíte vedieť! - Obsah

    Slnečné pobrežie je obľúbená a najmä cenovo dostupná letná destinácia. Považuje sa za najväčší a najobľúbenejší prímorský rekreačný komplex v Bulharsku, najmä vďaka 8 km dlhej a 200 metrov širokej pláži, ktorá sa tiahne od romantického Nesebaru až po moderné centrum Slnečného pobrežia.

    Ak máte radi upravené piesočnaté pláže, množstvo kaviarní a reštaurácií, či vodných športov, bude sa vám tu páčiť. Lokalita je ideálna aj pre rodiny s deťmi či mladých ľudí. Nesmieme zabudnúť ani na Čierne more, ktoré má nízky obsah soli, t.j. je pre plávanie i našu pokožku veľmi príjemné. Stredisko je ocenené medzinárodným hodnotením Modrá vlajka, za čistotu prostredia.

    Cesta na Slnečné pobrežie

    Stredisko je situované iba 40 kilometrov od letiska v meste Burgas, takže v hoteli ste tak do polhodinky. Počas sezóny sa v pravidelných intervaloch lieta z Bratislavy, Košíc, Popradu, Sliaču či Viedne. Let trvá hodinku a pol. Na Slnečné pobrežie sa viete dostať aj autom (podrobný návod sme spísali v tomto článku), pripravte sa na poriadne dlhú cestu. Najlacnejšie stále vychádza autobus, cesta však bude trvať cca 24 hodín.

    Ubytovanie

    Slnečné pobrežie je najluxusnejšia časť Bulharska. Spokojne sa môže porovnávať s letnými destináciami v Grécku, Španielsku alebo Taliansku. Mnohé hotely ponúkajú aj bazén alebo menší aquapark. Centrum mesta je zhlukom reštaurácií, diskoték, obchodov, trhov či atrakcií. Môžete sa povoziť na somárikovi alebo koči, odfotiť sa s hadom, zaskákať si na trampolíne či nechať sa vystreliť na gume do vzduchu.

    Ponuka ubytovania je rôznorodá. Vybrať si môžete z obrovských hotelových komplexov, ktoré sú priamo na pláži, či menších rodinných penziónov. Pre milovníkov naozajstného súkromia sú k dispozícii aj apartmány.

    Radi odporúčame najmä hotel Dit Evrika Beach Club, ktorý sa nachádza v severnej časti letoviska Slnečné pobrežie, v tesnej blízkosti obchodov a reštaurácií. Jeho súčasťou je aj široká piesočná pláž (plážový servis zdarma). Pre deti je k dispozícii veľký aquapark a bohaté animačné programy. Dospelých zase poteší masáže, tenisové kurty alebo fitness centrum. Cena začína na 578 €.

    Ubytovanie v hoteli Dit Evrika Beach Club

    Jedlo a ceny

    Miestna strava sa skladá prevažne zo zeleninových šalátov a mliečnych výrobkov. Tradičným jedlom je šopský šalát (paradajky, uhorky, červená cibuľa a feta syr). Konzumovať sa zvykne aj patatnik (pripomína našu haruľu) alebo kyslé mlieko (biely jogurt s orechmi). Vyskúšať by ste mali aj pravú bulharskú rakiju, typický gyros alebo obrovskú palacinku zo stánku na ulici.

    Na Slnečnom pobreží sa dnes už nachádza množstvo hotelov s all inclusive. Okrem miestnych nápojov môžete skúsiť typické bulharské jedlá a nechýba ani medzinárodná kuchyňa. Ak máte ubytovanie bez stravy, v Bulharsku sa prestravujete úplne bez problémov a za super ceny. Nosiť si jedlo z domu sa neoplatí. Bulharsko je lacnejšie ako Grécko či Taliansko. Ceny potravín v obchodoch sú také ako u nás alebo dokonca nižšie. Za jedlo v reštaurácii zaplatíte od 5 – 10 €.  

    Pláž a plážový servis

    Pláže Slnečného pobrežia sú plné možností na zábavu a šport. Vyskúšať si môžete vodné skútre, vodné bicykle, windsurfing, ťahanie za člnom na padáku, na banáne alebo vodných lyžiach. Na plážach sa môžete najesť v mnohých reštauráciách alebo iba vybehnúť na drink či tancovanie. Pláže sú udržiavané a pieskové, s pozvoľným vstupom do more. Vhodné sú teda aj pre deti. More je čisté.

    Mnoho hotelov má súkromnú pláž s lehátkami a slnečníkmi. Ak však ten váš medzi ne patriť nebude, môžete si vybrať z verejných a súkromných pláží. Na súkromných si viete plážový servis prenajať. Slnečník za cca 5 €/deň a lehátko za 5€/deň. Na verejné pláže si môžete doniesť vlastný slnečník, zakúpite ho za pár eur v obchodíkoch popri pobreží.

    Čo na Slnečnom pobreží zažiť/vidieť?

    1) Nesebar – do Nesebaru premáva zo Slnečného pobrežia kyvadlová doprava za 1,3 leva. Dopraviť sa sem môžete aj na bicykli alebo vyhliadkovým vláčikom. Šikovnejší (s dobre situovaným hotelom) príde bez problémov aj pešo. Dychberúcu siluetu mesta dotvárajú starobylé domčeky tvorené kombináciou drevenej a tehlovej konštrukcie. Na jednej ulici sídli Československá reštaurácia, v ktorej ponúkajú naše tradičné špeciality ako bramborák alebo bryndzové halušky. Nechýba ani ľudová hudba.

    2) Instanbul – aj vás láka navštíviť počas jednej dovolenke dve krajiny? Slnečné pobrežie sa nachádza pomerne blízko hraníc s Tureckom. Ide o trošku dlhší výlet, ktorý sa začína v noci v autobuse (kde ale môžete spinkať). Počas dňa uvidíte Hagiu Sofiu, historické centrum či povestný Veľký bazár plný stánkov s koreninami, oblečením alebo topánkami. Vychutnať si môžete aj plavbu loďou, ktorá vás prevezie z európskej časti Istanbulu do ázijskej.

    Istanbul

    3) Bahenné kúpele v Atanasovskom jazere – môžete zažiť blízko letoviska Burgas. Preslávené sú vďaka liečivému bahnu, ktoré čistí telo a pokožku. Pleť je vďaka nemu jemnejšia a zbavená škodlivýn. Bahno si natriete na seba a necháte pôsobiť. Pre ideálny účinok by ste procedúru mali zopakovať 7krát.

    4) Údolie ruží – ak vám nevadia aj dlhšie výlety, nenechajte si toho miesto ujsť. Pestovanie ruží má v krajine až 400 ročnú tradíciu a práve v okolí Kanzanlaku sa nachádza vynikajúca pôda a poveternostné podmienky. Výlet končí priamo na jednej z fariem, kde si môžete kúpiť olej alebo iné výrobky z ruží. Súčasťou výletu je väčšinou i prechádza po krásnych historických uličkách Kanzalaku.

    5) Varna – nachádza sa cca 100 kilometrov od Slnečného pobrežia. Jej najväčšou pýchou je katedrála postavená po vzore kaplnky v paláci v Peterhofe. Vyhľadávané je i delfinárium. Blízko je i malý kamenný les s pozostatkom historických rímskych kúpeľov.

    6) Sozopol – je jedno z najstarších miest, nachádzajúce sa pri pobreží Čierneho mora. Známe je najmä vďaka dlhej rybárskej tradícii. Dodnes z neho pochádza väčšina produkcie rýb a morských živočíchov. V meste môžete vyskúšať potápanie alebo sa môžete sa prejsť starou časťou mesta s pôvodnými drevenými stavbami a hradom Ravadinov.

    7) Bulharský vidiek – hovorí sa, že krajinu spoznáte až vtedy, keď sa zamiešate medzi miestnych. A naozaj je neopakovateľný zážitok, keď si na vlastnej koži vyskúšate atmosféru bulharského vidieka. Medzi obyvateľmi panuje priateľská atmosféra a vy si môžete prezrieť krásy lokálnych dediniek či prácu miestnych remeselníkov a farmárov. Populárny je aj večerný výlet spojený s tradičnou večerou a folklórnou hudbou. Väčšinou sa navštevuje mestečko Balčík alebo dedinky Kozichino.

    8) Vodný park Action Sunny Beach – nachádza sa blízko Nesebaru. Celodenný lístok pre dospelých stojí 24 leva a pre deti 12. Park je naozaj obrovský, obsahuje 13 vodných atrakcií, ktoré ocenia malí i veľkí. Súčasťou je niekoľko reštaurácií a barov.

    9) Aquapark Nesebar - zmodernizovaný a obľúbenejší vodný park. Ponúka šmýkačku z 22 metrovej výšky (pre odvážnych) či U rampu, ktoré je skoro ako voľný pád. Okrem atrakcií je ale v areáli množstvo barov a reštaurácií.

    Do oboch aquaparkov zdarma premávajú autobusy.

    Čo ešte vedieť pred cestou?

    • Na vycestovanie vám stačí občiansky preukaz. Pas potrebujú iba deti do 15 rokov a domáci miláčikovia. Ak si však plánujete dovolenku spestriť výletom do Istanbulu, budete pas potrebovať všetci.
    • V Bulharsku sa platí levmi. 1 € = 1,95 BGN
    • Banky sú otvorené v pracovných dňoch a v sobotu doobeda. Nezamieňajte si peniaze od vekslákov na ulici.
    • Prekvapiť vás môže nízka úroveň verených toaliet – najmä na starších zariadeniach mimo hlavných turistických miest.
    • Dôležité telefónne číslo je: 112 (Polícia, hasiči i všeobecné info). Predvoľba v Bulharsku je +359.
    • Vo všeobecnosti sa dohovoríte po anglicky alebo rusky. Na mnohých miestach však rozoznajú a porozumejú aj slovenčine a češtine.
    • Bulharsko sa považuje za bezpečnú krajinu, ale prevencia je dôležitá všade. Preto – nenocujte v aute, nenechávajte si cennosti bez dozoru a parkujte na strážených parkoviskách. Pozor aj na vreckárov.
    • Nezabudnite ani na známy bulharský paradox. Na znak súhlasu sa pokrúti hlavou, nesúhlas sa vyjadrí prikývnutím.

    Pozrite si ponuku ubytovania na Slnečnom pobreží

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...