UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Letná dovolenka na Malorke - všetko, čo potrebujete vedieť!

     - 1
    Margaréta Koklesová
    15.7.2019

    Letná dovolenka na Malorke - všetko, čo potrebujete vedieť! - Obsah

    Turisti na Malorku (najväčší z Baleárskych ostrovov) mieria počas celého roka. V lete sú najväčším lákadlom pláže, na jar a jeseň zase perfektné podmienky na cyklistiku. Ostrov je zaplavený olivovníkmi, vinohradmi a oleandrami. Hovorí sa, že je tak malý, že ho za hodinu a pol prejdete autom, no zároveň tak veľký, že ho môžete objavovať celý život. Poďte s nami nachvíľku na voňavý a nádherný ostrov, ktorý hrdo nosí prezývku perla Stredomoria. Na Malorku.

    Cesta na ostrov

    Na Malorku sa lieta priamo z Viedne a Bratislavy. V sezóne sa pridávajú aj odlety z Krakova a Budapešti. Letenky sa pohybujú okolo 200 € spiatočne. Ako vždy ale platí, že môžete nájsť oveľa lacnejšie i oveľa drahšie. Návod ako hľadať lacné letenky sme spísali v tomto článku. Let z Bratislavy trvá cca dve a pol hodiny.

    Ubytovanie a najznámejšie letoviská

    Ostrov patrí medzi tie drahšie, avšak možností ubytovania je tu neúrekom. Od súkromných apartmánov, cez hostely až po luxusné hotely na plážach i v centre. Zoženiete ubytovanie presne podľa svojich preferencií.

    El Arenal – letovisko ideálne pre milovníkov dlhých pláží a nočného života. Patrí medzi najobľúbenejšie aj pre jeho blízkosť k hlavnému mestu Palma de Mallorca. Nájdete tu najväčší vodný park ostrova Aquacity, minigolfové ihrisko, ktoré strážia dinosaury alebo veľmi pekný prístav. Pláže sú pieskové, lemované množstvom hotelov, reštaurácií a diskoték.

    Playa de Palma – nadväzuje na El Arenal. Letovisko je tvorené niekoľkými radmi hotelov. Aj tu nájdete bary, reštaurácie a iné strediská zábavy. Pláž lemuje promenáda po ktorej sa môžete pešo, na bicykli alebo turistickým vláčikom dostať i do El Arenalu alebo do C´an Pastilly.

    Palma de Mallorca – rušné mesto s obrovským prístavom a množstvom reštaurácií, obchodov a diskoték. Práve tu sa nachádza i najviac historických pamiatok ako napríklad arabská pevnosť Almudaina (v súčasnosti úradné súslo španielskeho kráľa), gotická Katedrála svetla – La Seo, či hrad Bellver z 13. storočia.

    Santa Ponsa – biela piesočná pláž lemovaná stredomorskými píniami a letovisko s výbornou polohou. Nachádza cca v polovici medzi hlavným mestom a prístavom Puerto d´Andraitix, je teda skvelým východiskom pre spoznávanie ostrova.

    Porto ColomCala d´Or – východné pobrežie vás dostane najmä svojou prírodou. Malebné zátoky s malými plážami, pohorie Sierra Levante alebo prírodný prístav Porto Cristo s krasovými Dračími jaskyňami Cuevas Drach a najväčším podzemným jazerom na svete. Očarujúci je i prírodný prístav Porto Colom.

    Paguera – menšie stredisko na juhozápade ostrova, ktoré disponuje tromi peknými plážami. Vychutnávať si môžete príjemné prechádzky, či rôzne športové aktivity.

    Palma NovaMagalluf – na západ od hlavného mesta sa nachádzajú letoviská s krásnymi pieskovými plážami a rušným nočným životom. Nachádza sa tu aj jedna z najväčších a najvyhľadávanejších diskoték v Európe – BCM. Zabaviť sa tiež môžete v Casino Paladium, Aquapark alebo zábavnom komplexe Marineland (s delfínmi, tuleňmi a papagájmi), ktorý je kombináciou ZOO a veľkého akvária.

    Na Malorku s Destinacie.sk

    Jedlo a ceny

    Za hlavné jedlo aj s nápojom v reštauráciách zaplatíte cca 15 €. Ušetríte stravovaním po rôznych fastfoodoch – aj tých lokálnych. Nájdete tu dostatok pekární a bagetérií. Dobré ceny majú aj niektoré tapasérie.

    Určite ochutnajte ich dokonalé pečivo – sladké i slané. Tradične sa na raňajky ponúka Ensaimada, špirálový koláčik z kysnutého cesta, ktorý sa dodnes vyrába ručne. Podáva sa buď plnený krémom, so šľahačkou alebo bez náplne. Ide o naozaj veľký kúsok, takže si ho pokojne rozdeľte. Miestna kuchyňa je založená na bravčovom mäse, rybách a zelenine. Medzi najslávnejšie jedlá patria paella, frit mallorqui alebo sopas mallorquinas (hustá polievka).

    Cesta po ostrove

    Na Malorke sa takmer všade dostanete autobusom (niekde iba s prestupom). Priamo v Palme jazdí MHD, ktoré pokrýva centrum, odľahlejšie štvrte i pláže. Z letiska priamo do mesta Palma de Mallorca premáha linka L1 cca každých 15 minút. Lístok sa kupuje u vodiča. Linky označené slniečkom chodia až k plážam. Jazdia však iba v sezóne. Ak sa chystáte cestovať po ostrove autobusom, kúpte si lístky T20/T40 ku ktorým dostanete bicykle na deň zdarma. Všetky potrebné informácie nájdete na stránke dopravnej spoločnosti.

    Na okolité ostrovy premávajú trajekty. Populárne sú i vyhliadkové plavby pobrežím, či plavby na niektoré z pláží. Ceny sa pohybujú od cca 15 €.

    A keďže sa Malorka prezýva aj cykloostrov, určite sa oplatí prebádať ju na bicykli. Požičovne nájdete na každom kroku a bicykel (mestský alebo horský) si môžete vyzdvihnúť už večer vopred. Cyklocesty sú vo výbornom stave.

    Čo na Malorke určite vidieť?

    Palma de Mallorca - je hlavným mestom a zároveň vstupnou bránou na ostrov. Ide o príjemné mestečko uložené v zálive Bahía de Palma, ktorého dominantou je obrovská Katedrála La Seo. Uličky sú nabité stredomorskou atmosférou a sú plné barov, reštaurácií a kaviarni. Na Palmu si vyhraďte aspoň jeden deň - mesto pobeháte za pár hodín a zostane vám i čas vyvaliť sa na niektorú z jej nádherných pláží.

    Valldemossa - najkrajšia dedinka celej Malorky, ktorú musíte určite vidieť. Leží nedaľeko hlavného mesta a je tak umelecky romantická, že je v minulosti podľahlo niekoľko známych mien - Frederic Chopin (ktorý ho označil za najkrajšie miesto na svete) alebo George Sand. Valldemossa je uložená medzi kopcami pohoria Tramuntana a lemovaná kamennými uličkami, v ktorých sa budete chcieť prechádzať... každý deň. Pod mestom sa nachádza krásny prístav Port of Valldemossa s typickou rybárskou dedinkou, v ktorej si môžete pochutnať na tradičných rybárskych špecialitách. Najväčším laádlom je ale stále kláštor Real Cartuja de Valldemosa.

    Alcúdia - staré mesto na severe ostrova, ktoré sa ukrýva za vysokými kamennými hradbami starými niekoľko storočí. V minulosti slúžilo toto opevnenie ako ochrana pred pirátmi. Súčasťou sú i ruiny rímskeho mesta Pollentia, ktoré vzniklo v 2. storočí p.n.l. a dodnes tu nájdete základy domov, stĺpy, chrámy alebo dokonca staroveké divadlo. K dôležitým pamiatkam patria i kostoly Santa Ana, Sant Jaume a baroková kamplnka Sant Crist. Z mestečka je to už iba kúsok k prírodnému parku La Albufera, v ktorom žije viac ako dvesto druhov vtákov. Atmosféra mesta nadchne každého milovníka histórie. Nejde však iba o mesto plné histórie. V rozkošných uličkách narazíte napríklad na úžasné reštaurácie s tapas.

    Cap de Formentor - výbežok na severe Malorky, na konci ktorého sa vyníma majestátny maják s naozaj neuveriteľnými výhľadmi. Vedie k nemu kľukatá cesta plná zastávok, ktoré vás budú nabádať k tomu, aby ste zastavili, fotili a užívali si. Ak budete pri majáku, určite si nenechajte ujsť nádhernú pláž Cala Figuera, ktorá je od majáka naozaj iba kúsoček.

    Cala Millor - miesto na východe ostrova, ktoré preslávila najmä jeho krásna zátoka s priezračnou vodou. Hovorí sa mu i Karibik Malorky a právom. Budete sa tu cítiť ako v exotike. Mesto je síce klasicky turistické - kopa reštaurácií, barov, obchodov a podnikov, ale pláž je naozaj neuveriteľná.

    Copocorb Vell - ruiny starobylej kamennej dedinky, ktorá tu pokojne stojí už aj 3000 rokov. V tom období tu totiž existovala kultúra, ktorá niesla meno Talaiot. Lokalita sa nachádza blízko mesta Llucmajor.

    Marineland - zábavný park, ktorý sa nachádza kúsok od Puerto Portals. Okrem vodného parku môžu deti obdivovať aj predstavenie delfínov a tučniakov. V súčasnosti je park domovom i tuleňov, papagájov, jedovatých žiab, leguánov, hadov a plameniakov. Užite si určite aj pirátsku šou v podaní šikovných papagájov. Cenník, program a všetky ďalšie informácie nájdete na stránke parku.

    Dračie jaskyne (Ceuvas del Drach) - nachádzajú sa na okraji mesta porto Cristo. Podzemný systém tvoria 4 jaskyne - Čierna jaskyňa, Biela jaskyňa, Francúzska jaskyňa a Jaskyňa Louisa Salvadora. Celý systém má dĺžku 2,4 kilometra a klesá do hĺbky 25 metrov. Jaskyňou vás bude sprevádzať sprievodca, ktorý vám vysvetlí všetky úchvatné kvapľové útvary i farby jaskyne. K jaskyni patria i Dianine kúpele alebo Divadlo víl. Hodinová prehliadka sa končí husľovým koncertom na najväčšom európskom podzemnom jazere Martel

    Praktické tipy a triky, ktoré v bedekri nenájdete

    • Prekvapí vás pravdepodobne pomerne riedka sieť potravín. Žiadne minimarkety alebo večierky, aké sú štandardom v iných turistických destináciách.
    • Väčšina reštaurácií nemá nápojový lístok.
    • Na ostrove sa počas roka konajú rôzne oslavy a festivaly. Jeden z najpopulárnejších sa volá Noc ohňa. Prebieha 23. júna, počas obdobia letného slnovratu. Tešiť sa môžete na obrovské ohňostroje, hudbu a miestne delikatesy.
    • Miestnou atrakciou je turistický vláčik, ktorý premáva z hlavného mesta Palma do Sóller. Historické vozne a trasa, ktorá ide krásnou krajinou sú naozaj lákadlom. Za lístok zaplatíte cca 12,5 € jednosmerne alebo 19,5 € spiatočne. Pozor, ide ale o naozaj obľúbenú atrakciu. Najmä v letnej sezóne vám zážitok môžu pokaziť davy turistov.

    Na Malorku s Destinacie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...