UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Letná dovolenka na Korfu: všetko, čo musíte vedieť!

     - 1
    Margaréta Koklesová
    16.5.2019

    Letná dovolenka na Korfu: všetko, čo musíte vedieť! - Obsah

    Korfu je nádherne zelený ostrov plný okúzľujúcich pláží, dokonalého gréckeho jedla, štvrkoliek a typickej miestnej pohody. Ide o pomerne malý ostrov, v najdlhšom bode má cca 60 kilometrov. Stačí vám týždeň/dva a môžete ho spoznať celý. Na svoje si prídu rodiny s deťmi, partie i mladý pár, ktorý sem pricestuje iba s ruksakom. Vyberať môžete z pokojných dediniek i rušných miest, z plytkých pieskových pláží i nádherných útesov. Aj napriek malej rozlohe je ostrov pripravený ponúknuť každému presne to, čo hľadá. V lete sa pripravte na naozaj vysoké teploty (okolo 40 stupňov), chladnejšia a veternejšia je oblasť Paleokastritsa. Vďaka ostrovnej klíme sa však stále budete cítiť príjemne.

    Cesta na ostrov

    Korfu má jedno malé letisko v Kerkyre (hlavnom meste). Pravidelne sa lieta z Bratislavy, Budapešti, Brna alebo Katowíc. Letenky viete zohnať aj za 50 €, v sezóne ale počítajte so sumou minimálne 130 € za spiatočnú letenku alebo využite služby cestovných kancelárií, kde už máte letenku v cene. Let trvá približne dve hodinky a pristávanie je naozaj zážitkom pre oči. Na ostrove je mínus jedna hodina. Vzhľadom na nízku cenu leteniek sa veľmi neoplatí riešiť iný spôsob dopravy (napríklad auto alebo autobus). Ak by ste si ale chceli urobiť cestu naozaj dobrodružnú, spísali sme pre vás kompletný návod ako sa dostanete Autom do Grécka.

    Korfu - najzelenší ostrov Grécka

    Ubytovanie

    Korfu ponúka možnosti ubytovania naozaj od výmyslu sveta. Väčšina z nich je iba kúsok od nádherných pláží. V ponuke nájdete all inclusiv hotel, menší rodinný hotel či ubytovanie v samostatných apartmánov alebo vilkách. Často sa stretnete s menšími hotelmi (cca 10 izieb), v ktorých pracujú priamo ich srdeční majitelia a sú vám celý deň k dispozícii - poradia výlet, spôsob dopravy alebo dobrú reštauráciu. Štandardom je bazén a obchod alebo reštaurácia, či každodenné upratanie izby - a to aj v tých najmenších hoteloch. Na Korfu teda naozaj záleží iba na vašich preferenciách. Ostrov je cenovo dostupný, vo všeobecnosti je na úrovni Talianska alebo iných gréckych ostrovov. Najznámejšie oblasti sú:

    • Benitses - malé mestečko, ktoré sa nachádza 15 kilometrov južne od Kerkyry je plné obchodíkov, reštaurácií a malých hotelov. Je ideálnou destináciou pre ľudí, ktorí hľadajú pokojnú dovolenku. Hlavná pláž ide popri celom letovisku a ponúka aj možnosť prenájmu slnečníkov a lehátok, či širokú ponuku vodných športov. Voda je veľmi čistá, vstup pozvoľný a pláž kamienková. Pláž je ocenená modrou vlajkou za čistotu a za jasného počasia z nej uvidíte Albánsko alebo časť Grécka.
    • Paleokastritsa - asi najkrajšie miesto celého ostrova. Letovisko je včlenené do krásnej prírody západného pobrežia, iba 20 kilometrov od Kerkyry. Nákupné možnosti sú naozaj široké, oblasť poskytuje dostatok marketov a reštaurácií. Ak budete v tejto oblasti, určite si doprajte výlet loďou na nádherné a unikátne pláže, ktoré sú často dostupné iba z mora. Letovisko má niekoľko kamienkových pláží so širokou ponukou vodných športov. Najmä v lete sú však plne obsadené. Ak vám nevadia schody, určite choďte na pláž La Grotta.
    • Agios Georgios - sa nachádza na severe na začiatku 2,5 kilometrov širokého zeleného údolia, vedľa ktorého sa po celej dĺžke ťahá krásna piesková pláž. Údolie je lemované kopcami, zarastenými predovšetkým olivovníkmi. Stredisko je pomerne rušné, plné reštaurácií, marketov a obchodov. Vhodné je najmä pre rodiny s deťmi. Pláž je široká a vstup do vody pozvoľný. Vyžitie si nájdu aj staršie deti, na každom kroku ich čaká ponuka rôznych športov a aktivít. Pláž tu pravidelne získava modrú vlajku za čistotu pláže.
    • Dassia - obľúbené letovisko na východnom pobreží ostrova, cca 10 km severne od Kerkyry. Vyhľadávané stredisko mladých a ľudí, ktorí na dovolenke preferujú živý nočný život, zábavu a športové vyžitie. Centrum je obklopené reštauráciami, barmi a obchodmi. Hlavná pláž letoviska je čiastočne dláždená, vhodná je aj pre hendikepovaných návštevníkov. Vstup do mora je pozvoľný, voda je pokojná a čistá, plážový servis je dostupný na celej pláži. Pláž v Dassii nesie ocenenie za svoju čistotu.
    • Sidari - obľúbené letovisko, ktoré leží na severe ostrova, obklopené zelenými kopcami. Známe je najmä pre svoje zvláštne pieskovcové skalné útvary na pobreží i pre Kanál lásky. V centre je dostatok obchodov i marketov alebo reštaurácií. Nechýba zdravotné stredisko. Pláže sú v oblasti hneď tri. Veľká piesková pláž s plážovým servisom a dve vedľajšie, tiež pieskové pláže. Oblasť je vhodná aj pre rodiny s deťmi, v letovisku nechýba niekoľko detských ihrísk.
    • Gouvia - nachádza sa na východnom pobreží ostrova, cca 10 km od Kerkyry. Leží v modrej lagúne rovnakomenného zálivu a ide o veľmi živé a pekné letovisko s veľkým prístavom, do ktorého denne prichádzajú lode a jachty z celého sveta. V letovisku je široký výber reštaurácii a barov, k dispozícii je okrem miestnej kuchyne i tá talianska alebo čínska. Nezaostávajú ani obchody. Pláž v Gouvii má modrú vlajku za čistotu a kvalitu morskej vody.

    Jedlo a ceny

    Grécka strava je naozaj úžasná. Ak sa rozhodnete pre ubytovanie bez stravy, úžasne sa najete v akejkoľvek, aj tej najmenšej, taverne. Na každom kroku sú miniobchodíky, ktoré ale nesú honosný názov ako SUPERMARKET či MEGAMARKET. Kupujte si tam minimálne vodu, tá v kohútiku pitná nie je. Pre väčšie nákupy je najideálnejší Lidl (na ostrove je 3x), ceny i sortiment sú tam zhruba rovnaké ako u nás. Drahšie sú mliečne produkty, mäso a cereálie, ovocie, zelenina, pečivo ako u nás. Drahšie sú i sladené vody.

    Pri jedlách v reštaurácii voľte radšej ich miestnu kuchyňu, tá je výborná vždy. Palacinky, pizza alebo hamburger môžu byť v horšej kvalite ako u nás a drahšie ako lokálne jedlo. Ale nemusíte sa báť, grécka strava je naozaj znamenitá. Výborné kuracie souvlaky (špízy), šťavnaté jahňacie mäsko, grécky šalát s fetou, gyros, musaka, jedlá z rýb a morských tvorov a samozrejme úžasné tzaziky z jogurtu a uhoriek, či lahodná baklava (medovo-orechový koláč). Pri gréckej kuchyni jednoducho netrafíte vedľa.

    grécka kuchyňa výborná

    Cesta po ostrove

    Korfu je pomerne malý ostrov, za týždeň - dva ho viete spoznať celý. Cesty sú v dobrom stave, zapchatá býva väčšinou iba Kerkyra. Po ostrove sa môžete presúvať autom, autobusom alebo na požičanom mopede/štvorkolke.

    • Autom - auto si viete prenajať buď vopred alebo priamo na letisku. Ak chcete zažiť naozajstné dobrodružstvo, môžete na ostrov docestovať aj vlastným autom. Pripravte sa ale na cestu dlhú minimálne 1 300 km. Ceny pohodnných hmôt sú porovnateľné s tými u nás.
    • Moped/štvorkolka - je asi tá najlepšia možnosť. Menších požičovní je po celom ostrove neúrekom a vy sa môžete rozhodnúť, či si dopravný prostriedok požičiate iba na deň-dva alebo na celý pobyt. Za moped zaplatíte približne 15 € na deň. Samozrejme, čím dlhšie chcete moped mať, tým lepšiu cenu máte možnosť vyjednať. Väčšinou si za požičanie vypýtajú váš doklad a dajú vám prilbu, mapu a poradia tie najkrajšie miesta. Stav nádrže sa nerieši, väčšinou (najmä tie staršie) motorky ani pri vracaní nekontrolujú.
    • Autobus - autobusových zastávok je pomerne málo. Často sú zničené alebo umiestnené iba na jednej strane cesty. Zaujímavé je i čakanie na autobus. Na zastávke je totiž napísané iba kedy autobus vyrazil z Kerkyry (hlavného mesta), nie to, kedy príde na vašu zastávku. Pripravte si preto dostatok pokoja a trpezlivosti, a robte to rovnako ako samotní gréci - čakajte. Po ostrove chodia dva typy autobusov - modré a zelené. Modré chodia z Kerkyry iba v okruhu 10 - 15 kilometrov. Za lístok zaplatíte 1 až 3 € (v závislosti od dĺžky trasy). Kupujte ich ale radšej v automate pri väčších zastávkach, priamo u vodiča sú o 40% drahšie. Lístok treba pri vstupe do autobusu štiknúť. Zelené autobusy jazdia po celom ostrove. Lístky si môžete kúpiť priamo na stanici alebo u sprievodcu v autobuse. Pri zelených autobusoch sa cena za lístok odvíja od dĺžky trasy, zaplatíte od 2 do 5 €. Sprievodca v zelenom autobuse vás vždy usadí, označí lístok, zastaví autobus alebo vám dokonca povie, že už máte vystúpiť. Pamätáte si čarodejnícky autobus vo filme Harry Potter? Tak toto je niečo podobné. A aj ten štýl jazdy je skoro rovnaký. Na Korfu majú autobusy absolútnu prednosť (alebo tak aspoň chodia), do neprehľadných zákrut si to idú v plnej rýchlosti a trúbia - to aby autá oproti vedeli, že idú a zariadili sa. Je to poriadny adrenalín, ale nehodu na ceste asi neuvidíte.

    Čo na Korfu určite vidieť

    Prvú vec, ktorú musíte zažiť si všimnete pravdepodobne už z lietadla. Korfu má jednu z najkratších pristávacích dráh v Európe a kúsok pred ňou je úzke mólo, po ktorom sa môžete prechádzať, fotiť a pomyselne sa "dotknúť" pristávajúcich lietadiel. Nebojte sa, nie je to nič nebezpečné, ale zážitok je úžasný.

    Hlavné a najväčšie mesto ostrova - Kerkyra. jeho historické centrum je zapísané do Svetového dedičstva UNESCO. Na prvý pohľad vám bude možno pripomínať taliansku Veronu a budete tipovať správne. Ostrov bol dlho pod nadvládov Talianov a ich kultúra v starom meste ešte stále ostala. Na výhodnej časti mesta stojí Stará pevnosť (Paleo Frourio) zo 16. storočia, ktorú od zvyšku mesta delí priekopa. Vstupné je 4 € na osobu. Západne od pevnosti je upravená Esplanáda - veľký park a námestie, ktoré je údajne najkrajšie v celom Grécku. Stojí pred palácom sv. Michala a sv. Juraja. Vynechať by ste nemali ani nádherný jachtársky klub.

    Kúsok od Kerkyry je ostrov Vido, kde bola počas vojny nemocnica pre vojakov. Traduje sa, že ostrov bol veľmi malý a tak mŕtvych hádzali do mora. Šnorchľovanie v tejto oblasti je preto naozaj iba pre fajnšmekrov, ktorých omrzeli rybičky a klasický podmorský svet.

    Medzi najznámejšie pamiatky patrí určite aj palác Achilleion, letné sídlo rakúskej cisárovnej Sisi. Nachádza sa asi 10 km juhozápadne od mesta Korfu, v dedinke Gastouri. V dnešnom múzeu tu možno obdivovať mnoho sôch a krásne cisárske záhrady.

    Kassiopi je dedinka na severe ostrova, ktorá má dlhú rybársku tradíciu. Ešte aj dnes tam nájdete prístav plný drevených lodí či množtvo reštaurácií, v ktorých môžete ochutnať morské plody.

    Vynechať by ste nemali ani najkrajšiu pláž ostrova. Glyfada ponúka najdlhší úsek jemnej pieskovej pláže.

    Ak ste milovníci vodných atrakci, alebo máte deti, ktoré sa radi vyšantia, navštívte Vodný park Aqualand pri dedinke Agiod Ioanis, ktoré sa radí medzi európsku špičku. Adresa je. Agios Ioannis Corfu, Agios Ioannis Parelion 491 00, Grécko. Vstupné je 39€ pre dospelých a 26€ pre deti do 12 rokov. Deti do 4 rokov majú vstup zdarma.

    Praktické tipy a triky, ktoré v bedekri nenájdete

    • Toaletný papier sa nesplachuje do záchoda, ale hádže do koša pri toalete. Na ostrove je príliš úzke potrubie, ktoré sa rýchlo upchá. Je to trošku nezvyk ale štandardne chodí aspoň raz denne upratovačka, ktorá príde obsah koša vysypať.
    • Pripravte sa na komáre. Najmä v lete je ich na ostrove veľa. Zoberte si z domu sprej a preventívne ho použite aspoň večer.
    • Na značenie ciest sa nie vždy dá spoľahnúť. Hovorí sa, že všetky cesty vedú do Ríma, no na Korfu vedú všetky do Kerkyry. Je úplne normálne, že zastanete na križovatke a vpravo sa ide do Kerkyry a vľavo sa ide tiež do Kerkyry. V praxi je jedno, ktorou z ciest sa vyberiete, rozdiel je iba v tom, aké prekážky budete mať na ceste. Použite preto radšej navigáciu (napríklad v mobile) alebo starú dobrú mapu.
    • Na rady domácich o ceste sa nie vždy dá spoľahnúť. Gréci sú naozaj srdeční a poradia vám. Aj keď sami nevedia. Radšej poradia zle, hlavne, že poradili. Ak si nebudete istí, overte si radšej informáciu u viacerých alebo na internete.
    • Zabudnite na bedekre a túlajte sa. Nájdete naozaj nádherné a dychberúce miesta, pláže na ktorých budete sami (v letnej sezóne), či reštauracie, kam by ste najradšej chodili každý deň. Turistické miesta sú krásne, ale tie naozajstné špecialitky sú väčšinou skryté v ich tieni. Tak ich skúste objaviť. :)

    Chcem v lete dovolenkovať na Korfu

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...