UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Kam na letnú dovolenku s deťmi v Chorvátsku?

     - 1

    Kam na letnú dovolenku s deťmi v Chorvátsku? - Obsah

    Dovolenka s deťmi je jeden z najlepších spôsobov ako stráviť leto. Najkrajšie pieskové pláže ponúka ostrov Rab, najobľúbenejšími destináciami sú Zaton a ostrov Pag.

    Rodinná dovolenka vyžaduje starostlivo vybranú lokalitu s vhodnou plážou, dobrou dostupnosťou aj s kočíkom, dostatkom obchodíkov, reštaurácií a možností na výlety. Cestovať s deťmi je niekedy naozaj náročné ale i krásne. A práve Chorvátsko je každoročne najobľúbenejšou destináciou pre rodiny. A máme na to 6 dôvodov:

    • Chorvátsko je blízko – stačí naložiť deti večer do auta a ráno sa už môžete kúpať v mori. Cestu viete zvládnuť za 6 – 8 hodín.
    • Dostanete sa tam aj autom – v aute majú deti svoje pohodlie a zvýšený komfort máte aj vy – viete kedykoľvek zastaviť, urobiť prestávku na jedlo alebo hru. Nelimituje vás ani váha batožiny alebo cena leteniek. Do auta zmestíte všetko, čo vy a vaše deti potrebujete.
    • Pláže podľa vkusu – každému vyhovuje niečo iné. Niekto preferuje kamienkovú pláž, čisté more a sledovanie podmorského sveta. Iný sa lepšie cíti na pláži pieskovej. Chorvátsko ponúka oba typy a aj s pozvoľným vstupom do mora – ideálnym na detské čľapkanie.
    • Ubytovanie podľa vkusu a finančných možností – pohodlné spanie, vybavená kuchyňa alebo all inclusive reštaurácie, terasa s výhľadom na more, množstvo atrakcií a animačného programu, detské bazény, blízkosť pláže,... aj v tomto prípade má každý z nás iné nároky a možnosti. Chorvátsko dokáže splniť požiadavky každého, ponúka ubytovanie v kempoch, v apartmánoch v súkromí i v hoteloch s komplexnou starostlivosťou.
    • Blízko na pláž – nikomu na nechce ťahať kočík, hračky, nafukovačky a jedlo kilometer. Oveľa pohodlnejšie je mať ubytovanie naozaj kúsok od pláže. Niektoré apartmány sú v Chorvátsku tak blízko pláže, že si môžete vychutnávať poobedňajšiu kávu na terase a pritom vidieť, ako sa deti hrajú v moru.
    • Letovisko živé i tiché – chcete byť v centre diania, vo veľkom letovisku, kde je množstvo reštaurácií, obchodov a atrakcií? Alebo vám viac vyhovuje pokojná zátoka a láskavosť domácich? Opäť si dokážete vybrať.
    • Dohovoríte aj sa po slovensky – množstvo ľudí ovláda češtinu alebo slovenčinu, dorozumiete sa aj bez znalosti cudzieho jazyka. V krajine žije množstvo Slovákov, jedálne lístky bývajú aj v našom jazyku, rovnako i ponuka výletov a atrakcií.

    Chorvátsko je teda naozaj ideálna dovolenková destinácia pre rodiny s deťmi. Ponúka viac ako 6 000 km pláží. Ako ale vybrať tú ideálnu aj pre deti?

    Ideálne oblasti na dovolenku

    K moru ideme z jedného hlavného dôvodu – pre more samotné. Jeho blízkosť a dostupnosť je teda ten najdôležitejší parameter. V letnej sezóne (júl a august) je pomerne ťažké nájsť pláž, na ktorej by nebolo veľa ľudí alebo by bola (ideálne) prázdna. Takéto miesta samozrejme existujú, ale cesta k nim je náročná a pre rodiny s deťmi (kočíkom, stanom, hračkami atď) aj veľmi nepohodlná. Pripravili sme zoznam oblastí, ktoré sú na malých návštevníkov pripravené.

    Na začiatok je ale dôležité zosumarizovať, čo by mala mať ideálna pláž:

    • Pozvoľný vstup do mora – vyhnúť by ste sa teda mali kamienkovým plážam, na ktorých je vstup do mora riešený po betónových platniach. Deti sa môžu spokojne čľapkať v plytkej a teplej vode.
    • Piesková pláž alebo jemná kamienková pláž – na ktorej sa môžu deti spokojne pohybovať (ideálne bez topánok do vody) a vy sa nemusíte báť, že stúpia napríklad na morského ježka.
    • Možnosť zakúpenia alebo umiestnenia lehátka, stanu pre deti i slnečníka.
    • Reštaurácie alebo bufety v blízkosti – na zakúpenie vody, jedla alebo zmrzliny.

    Tak a teraz je čas na konkrétne miesta.

    Zaton

    Zaton je dedinka, ktoré je vzdialená iba pár kilometrov od Zadaru. Je to miesto apartmánových domov. Asi desať metrov od pláže sa nachádza aj vstup do Zaton holiday resort, ktorý ponúka ubytovanie v apartmánových domoch, mobilných domoch alebo v kempe. Je tu množstvo obchodov, reštaurácií, pošta, bazény, zdravotnícke zariadenie a nechýba ani animačný program pre deti či široká ponuka vodných športov. Animátori sú deťom k dispozícii naozaj celý deň, robia spolu tvorivé dielne, majú plavecké kurzy, volejbalové turnaje alebo nácvik divadielok. More má pieskovú pláž s pozvoľným vstupom do mora. Stravovanie je možné riešiť formou polpenzie alebo all-inclusive priamo v rezorte i keď v ňom nie ste ubytovaní.

    Ostrov Pag

    Ostrov Pag má rozlohu skoro 300 km2 a dlho bol mimo pozornosti turistov. Dnes sa ale radí medzi najobľúbenejšie destinácie severnej časti chorvátskeho pobrežia. Medzi hlavné plusy ostrova patrí dobrá dostupnosť a najmä pláže s jemným pieskom či malými okruhliakmi. Najobľúbenejšie pieskové pláže sú v okolí letoviska Stará Novalja, konkrétne Planjka (má aj bezplatnú šmykľavku), Čista plaža (niekedy je piesková, inokedy tvorená zmesou piesku a okruhliakov), Potočnica a Povljana. Dobrou destináciou je aj oblasť letoviska Mandre. Poskytuje množstvo výhľadov na otvorené more, možností na skvelú zmrzlinu a jedlo či nafukovacie atrakcie na vode. S väčšími deťmi odporúčame navštíviť pláž Zrće, ktorá je tvorená hladkými okruhliakmi. Poskytuje množstvo možností na zábavu – vodné bicykle, vodné lyže, skútre a iné. Ak hľadáte pokojnejšie miesta, ideálna je pláž Casca alebo Vodice a Bošana.

    Zaton - ideálna destinácia pre rodinu s deťmi

    Zadarská riviéra

    Milovníci pieskových pláží majú svoj raj v okolí Ninu na Zadarskej riviére. Letoviská Privlaka, Sabunike a Nin majú dlhé a široké pláže s pozvoľným vstupom do mora. Ninska laguna svojim vzhľadom pripomína až Karibik.

    Ostrov Korčula

    Letovisko Lumbarda je známe pieskovými plážami Tatinja alebo Bilin Žal, ktoré majú pozvoľný vstup do mora. Kým sa malé deti zahrajú vo vode, vy sa môžete kochať výhľadom na protiľahlé ostrovčeky a horský chrbát poloostrova Pelješac. Kúsok na východ od Lumbardy je menej známa piesková pláž Pržina, ktorej prírodná atmosféra je nenahraditeľná.

    Ostrov Korčula

    Makarská riviéra

    Pláže sú tu okruhliakové alebo piesočnato-okruhliakové, s pozvoľným vstupom do mora. Na väčšine miest nebudete potrebovať topánky do vody. Letoviská v oblasti sú pokojné i rušné, ponúkajú množstvo reštaurácií, barov i vodných atrakcií. Vynechať by ste nemali ani výlety loďou na protiľahlé ostrovy Brač, Hvar alebo Korčulu. Nechýba ani nádherný výhľad na horský masív Biokovo.

    Krk – Punat

    Dlhá pláž a teplé more, ktoré bude vyhovovať aj ľuďom, ktorí pri vstupe do vody štandardne drkocú zubami. Za plážou je chodník/promenáda, ktorý je ideálny na bicyklovanie, prechádzku alebo kočíkovanie. Popri promenáde je množstvo barov, zmrzlinární, reštaurácií a pekární. Miesto býva plné rodín z deťmi a je tomu prispôsobené. Kočíkom sa dostanete až priamo na pláž.

    Krk-Punat

    Ostrov Rab

    Pre Chorvátsko sú typické kamenné pláže a čisté more. Nie každému ale kamienky vyhovujú a chce radšej nájsť tie pieskové. A jedny z najkrajších sú na ostrove Rab. Ostrov je prispôsobený pre deti, najobľúbenejšie sú pieskové pláže Rajska plaža (ocenená Modrou vlajkou), Paradise Beach alebo Ciganka.

    Ostrov Susak

    Ďalší ostrov s pieskovými plážami. Určite je to miesto, ktoré odporúčame zažiť. Nejazdí tu ani jedno auto, na ostrov sa dostanete iba loďou alebo katamaránom. Okrem pláží tu nájdete aj dostatok reštaurácií a podnikov. A nemusíte sa báť, hoci sem autá nesmú, cesty sú asfaltové a pohodlne sa poprechádzate aj s kočíkom. Miesto ešte nie je objavené turistami, vďaka čomu tu viete nájsť svoju oázu pokoja.

    Istria - Medulin pri Pule

    Táto najjužnejšia oblasť Istrie sa už niekoľko rokov teší pozornosti Slovákov a Čechov. Vyrástli tu nové podniky, atrakcie i ubytovacie zariadenia. Pláž je piesková i kamienková, more teplé a plytké (ideálne pre rodiny s deťmi). Oblasť ponúka množstvo možností na výlety do okolia – NP Kamenjak, Brijuni, Pula, Fažana alebo Rovinj a veľa ďalšieho. Vynechať by ste nemali ani výlet loďou na ostrov Levan, na ktorom je krásna piesková pláž.

    Ostrov Rab

    Ďalšie odporúčania na pláže v Chorvátsku:

    • Pláž Lovrečina (ostrov Brač) - má jemný piesok.
    • Letovisko Jelsa (ostrov Hvar) – piesočná pláž.
    • Ostrov Dugi otok a pláž Sakarun je považovaná za jednu z najkrajších v krajine. Často je prirovnávaná k tým v Karibiku.
    • Omišská riviéra – na pevninskej časti a predsa s pieskovou plážou.
    • Letovisko Orebič – nachádza sa na južnej strane polostrova Pelješac, oplýva krásnymi plážami, napríklad piesočná pláž Trstenica.

    Na čo myslieť pri dovolenke s deťmi v Chorvátsku?

    • Zarezervujte si ubytovanie s nástupom v iný deň ako v sobotu. Vyhnete sa kolónam. Návod ako zvládnuť cestu autom do Chorvátska nájdete tu.
    • Ak nemáte pobyt so stravou, ideálne je nachystať si jedlo z domu. Aspoň na prvé dni. V autochladničke to tých pár hodín zvládnu bez ujmy i vajíčka alebo jogurty. Ceny v miestnych obchodíkoch sú približne rovnaké ako u nás, rovnako i sortiment. Určite aspoň raz alebo dvakrát vyskúšajte aj miestnu kuchyňu. Kompletný zoznam aj s jedálnym lístkom pre celú rodinu sme spísali v tomto článku.
    • Nepodceňte silu slniečka a zabezpečte si kvalitné opaľovacie krémy s vysokým UV faktorom a dobrú pokrývku hlavy. Vyhnite sa priamemu slniečku cez obed a nezabudnite ani na kvalitné krémy po opaľovaní.
    • Lekárska starostlivosť v krajine je na veľmi dobrej úrovni. Zdravotné stredisko je v každom väčšom meste. Pri prípadnej návšteve lekára vám pomôže váš delegát, ktorý pretlmočí všetko potrebné. Zabudnúť by ste nemali ani na komplexné cestovné poistenie.
    • Väčšina ubytovacích zariadení má na oknách sieťky proti hmyzu, pre istotu si ale pribaľte repelent a chladivý gél na poštípané miesta. V Chorvátsku nie je veľa hmyzu, ale najmä večer sa môže stať, že vás nejaký komár poštípe.

    Plitvice

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...