UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Exotika v zime - prečo ju neskúsiť? Prinášame niekoľko zaujímavých tipov a užitočných rád.

     - 1

    Exotika v zime - prečo ju neskúsiť? Prinášame niekoľko zaujímavých tipov a užitočných rád. - Obsah

    Dovolenka v exotike je veľmi vyhľadávanou formou oddychu, či relaxu, a to najmä počas zimných mesiacov. Zatiaľ, čo niektorí z nás sa na zimu a jej radovánky tešia, iní sa im snažia vyhnúť. Sú to najmä milovníci teplých krajín, pre ktorých je exotická dovolenka v zime akýmsi vyslobodením zo šedého a nie príliš vábneho počasia. Kam je teda práve v zime najlepšie letieť za slniečkom? Máme pre vás pár nápadov!

    Pripravili sme rebríček destinácií, ktoré sú jedinečné a zároveň cenovo dostupné - stačí si iba vybrať.

    1. Dominikánska republika

    Najvhodnejšou dobou na návštevu je hlavná sezóna, ktorá trvá od novembra do apríla.
    Priemerná celoročná denná teplota: 25 - 30 °C, v noci 20 °C.
    Voda: okolo 25 - 28 °C.
    Dĺžka letu: cca 11:30 hodín
    Najobľúbenejšie letoviská: Boca Chicav  blízkosti hlavného mesta Santo Domingo, Punta Cana, Juan Dolio, Bayahibe či Samana.

    Dominikánska republika, ktorú aj moreplavec Krištof Kolumbus nazval rajom na zemi, leží vo východnej časti ostrova Hispaniola (Haiti) v Karibskom mori. Je druhým najväčším ostrovom Veľkých Antíl, ktoré sa rozprestierajú západne od Portorika a východne od Kuby a Jamajky. Tento tropický ostrov ponúka turistom všetko od vysokých hôr až k romantickým plážam. Pobrežie ostrova lemujú nádherné biele pláže s jemným pieskom a azúrovo čisté more s pestrofarebným podmorským svetom. V krajine vyrástli hotelové komplexy s nadštandardnými službami, ktoré splnia požiadavky aj najnáročnejšieho klienta. Na druhej strane, vo vnútrozemí, nájdeme nedotknutú prírodu, 3000 m vysokú horu Pico Duarte a nespočetné množstvo endemických druhov rastlín a živočíchov, typických len pre túto oblasť.

    Pre vstup na územie Dominikánskej republiky nepotrebujete víza, po prílete si musíte kúpiť tzv. Turistickú kartu (10 USD).

    Dovolenka v Dominikánskej republika - pozrite si výhodnú ponuku

    dominikánska republika

    dominikánska republika pláž

    2. Maledivy

    Maledivy sú zárukou teplého a slnečného počasia počas celého roku. Najteplejším mesiacom je apríl, najchladnejším december.
    Priemerná celoročná denná teplota: 27 °C, v najteplejších mesiacoch vystúpi na 31 až 33 °C.
    Dĺžka letu: cca 12 hodín.
    Najobľúbenejšie letoviská: Atol Ari, južný Atol Male, Kaafu Atol, Lhaviyani Atol,

    Maledivy, ríša tisícov ostrovov a atolov, ležia juhozápadne od Srí Lanky a Indie. Tvorí ich 1 192 koralových ostrovov roztrúsených v Indickom oceáne na 26 atoloch. Najväčším lákadlom dovolenky na Maledivách je všadeprítomný luxus, priezračné lagúny, jemným bielym pieskom pokryté pláže, pestrofarebný podmorský život koralových útesov, nezabudnuteľné západy slnka, komfortné bývanie a diskrétnosť personálu starajúceho sa o vaše maximálne pohodlie. Maledivy zodpovedajú presne našim predstavám o tropickom raji s výnimočnými podmienkami pre potápačov. Doporučujeme do kufra pribaliť „šnorchel“. Rezorty vyššej kategórie majú v ponuke aj tenisové kurty, fitness centrum. Na ostrove je zakázaný nudizmus. Pri pobyte na ostrovoch a v styku s miestnymi obyvateľmi je potrebné mať aspoň tričko, krátke nohavice a pokrývku hlavy.

    Pre vstup do krajiny je potrebné mať platný cestovný pas s dobou platnosti dlhšou ako plánovaný pobyt a potvrdenú spiatočnú letenku. Vízum je možné dostať priamo na letisku po prílete, na ostrovy sa ale dostanete aj lodným spojením s Indiou alebo Srí Lankou. V prípade, že vás pobyt neprekročí 30 dní, získate víza bezplatne. Pri predĺžení pobytu je potrebné zaplatiť poplatok 10 USD/deň. Žiadosť o predĺženie víza sa podáva na Department of Immigration. Pred cestou odporúčame uzavrieť zdravotné pripoistenie a konzultovať zásobu liekov so svojím lekárom. Zdravotná starostlivosť je tu totiž na pomerne nízkej úrovni, náročnejšie zákroky sa na Maledivách neuskutočňujú.

    Dovolenka na Maledivoch - pozrite si výhodnú ponuku

    Maledivy - pláž

    Maledivy - bohatý podmorský svet

    3. Maurícius

    Hlavná sezóna začína v novembri a najteplejšie obdobie pretrváva až do marca.
    Priemerná celoročná denná teplota: 28 - 31 °C, teplota vody sa v januári vyšplhá až na 27°C.
    Dĺžka letu: cca 12 hodín
    Najobľúbenejšie letoviská: Belle Mare, Flic en Flac, Grand Baie, Grand Gaube, Grand Riviere, Le Morne, Mauritius, Tamarin, Trou aux Biches

    Tropický zelený ostrov vulkanického pôvodu je súčasťou súostrovia Maskarén, v západnej časti Indického oceánu, na juh od Seychellských ostrovov a na východ od Madagaskaru. Veľkou výhodou ostrova je vysoká kvalita služieb za jedny z najnižších cien v oblasti Indického oceánu. Ostrov je obľúbený milovníkmi opaľovania, obdivovateľmi prírodných krás, plavcami, vodnými lyžiarmi, potápačmi, surfermi, rybármi, jachtármi, hráčmi golfu, gurmánmi aj milovníkmi nočného života. Na veternej východnej časti ostrova panujú skvelé podmienky pre surfistov, naopak na západnej strane si môžu prísť na svoje milovníci potápania a koralových útesov. Pre golfistov je na ostrove pripravených niekoľko špičkových golfových ihrísk, ktoré spĺňajú tie najprísnejšie parametre. Vyhlásená je tiež jeho kuchyňa zložená najmä z morských plodov a tiež špeciality z cukrovej trstiny, ktorá je pre Maurícius hlavným vývozným artiklom. To všetko si môžete užívať na krásnych piesočných plážach a v luxusných hotelových rezortoch. Na juhozápadnom cípe ostrova sa navyše nachádzajú nádherné vodopády pod vodnou hladinou, skutočný svetový unikát, ktorý vám vyrazí dych, je zapísaný aj do svetového dedičstva UNESCO. Aj keď sa jedná iba o ilúziu (vodopády môžeme vidieť len z oblohy), sú takzvané podvodné vodopády miestom, ktoré obdivujú tisíce ľudí po celom svete. Maurícius sa stal jednou z najvyhľadávanejších exotických destinácií pre zamilované páry.

    Pre vstup do krajiny je potrebný platný cestovný pas ešte najmenej 6 mesiacov po dátume predpokladaného odchodu z krajiny. Pred cestou do Maurícijskej republiky sa nevyžaduje žiadne špeciálne očkovanie, odporúča sa očkovanie proti tetanu, hepatitíde A a B a proti týfusu.

    Dovolenka Maurícius - pozrite si výhodnú ponuku

    Maurícius - rozprávkové pláže

    Maurícius - ideálne miesto pre milovníkov golfu

    4. Thajsko

    Vhodné obdobie na návštevu krajiny je od novembra do februára - nie je ani veľmi horúco, ani vlhko. Juh krajiny sa oplatí navštíviť hlavne počas mesiacov marec až máj.  Bangkok je nepríjemný v horúcom apríli a vo vlhkom októbri.
    Priemerné celoročné denné teploty: 20 – 38 °C, vlhkosť vzduchu je v hraniciach od 70 do 85 %.
    Dĺžka letu: cca 11 hodín
    Najznámejšie a zároveň najrušnejšie letoviska sú: Phuket, Pattaya či ostrov Phi Phi.

    Thajsko leží v juhovýchodnej Ázii a je situované do stredu polostrova Zadná India a výbežku Malajského polostrova. Siamské kráľovstvo láka milióny turistov na najkrajšie pláže juhovýchodnej Ázie a úžasnú kuchyňu. Očaria vás neuveriteľné scenérie, piesočné pláže, tyrkysovo čisté more, teplá klíma a preslávený nočný život. V Thajsku si vyberie každý - priaznivci historických pamiatok, nedotknutej prírody aj vyznávači nočného života a zábavy. Krajina ponúka výber z viacerých ostrovov, ktoré sa vám naveky vryjú do pamäti. Či už sa vyberiete na pokojný Ko Chang alebo rušnejší Ko Sumai, Thajsko vás očarí kvalitou služieb a prívetivosťou miestnych ľudí. Hádam najznámejším thajským ostrovom je Phuket. Nájdete tu luxus vo všetkých jeho podobách. Nečakajte však prázdne pláže. Nočnému životu v Thajsku jednoznačne kraľuje Pataya. Za návštevu stojí aj hlavné mesto Thajska Bangkok, mesto anjelov, v ktorom na vás číha exotika na každom kroku, a jeho trhovisko, kráľovský palác či niektoré z ďalších budhistických pamiatok. Na uliciach sa stretnete s budhistickými mníchmi, večer môžete navštíviť niektorú z množstva reštaurácií, barov, nočných klubov, či salónov thajskej masáže. Jednoducho, Thajsko je krásna krajina s bohatou históriou a výnimočne kvalitnými službami a je cenovo veľmi dostupnou exotickou lokalitou.

    Pre vstup do krajiny sa vyžaduje cestovný pas platný najmenej 6 mesiacov od dátumu vstupu. Pre vstup do Thajska už neplatí vízová povinnosť. V prípade pobytu dlhšieho ako 30 dní  potrebujete príslušné vízum, ktoré je potrebné vybaviť si osobne na konzuláte. Odporúčame vám náš podrobný článok Čo treba vedieť pred cestou do Thajska.

    Dovolenka v Thajsku - pozrite si výhodnú ponuku

    Thajsko - krajina plná krásnych chrámov

    Thajsko - nádherné pláže

    5. Spojené Arabské Emiráty

    Odporúčaným obdobím na dovolenku sú mesiace október až apríl. Teploty v letných mesiacoch sa totiž pohybujú v tieni okolo 40 °C a na slnku dosahujú až 50 °C.
    Priemerné denné teploty: 24 °C - 31 °C, teplota vody sa v januári vyšplhá až na 28 °C.
    Dĺžka letu: cca 7 hodín
    Najobľúbenejšie mestá: Dubaj alebo Abu Zabí - dve najbohatšie mesta SAE.

    Na východe Arabského polostrova (na pobreží Perzského zálivu) leží jedna z najbohatších krajín sveta, Spojené Arabské Emiráty. Rozprávková krajina, federácia siedmych nezávislých štátov (Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah a Umm al Qaiwain). Tie sú v poslednom čase častým cieľom dovolenky v zime, hlavne preto, že zájazdy možno zohnať pomerne lacno a ponuka aktivít je obrovská. Tešiť sa môžete na luxusné ulice, nakupovanie, biele pláže, návštevu najvyššieho mrakodrapu na svete i na krytý lyžiarsky svah. Navyše, v krajine je bezcolná zóna - oplatí sa zobrať poloprázdny kufor a plnú peňaženku.

    Pre vstup do SAE je potrebný cestovný pas s minimálnou dobou platnosti 2 mesiace a vízum, ktoré je možné získať na ZÚ vo Viedni. Väčšinou sa ale vystavuje prostredníctvom miestnych CK, ktoré ho pripravujú tak, aby bolo k dispozícii pri prílete do krajiny.

    Dovolenka v Spojených Arabských Emirátoch - pozrite si výhodnú ponuku

    Dubajň

    Dubaj - miesto, kde sa spája tradičné a supermoderné

    6. Kuba

    Dovolenka na Kube je vyhľadávaná najmä od januára do marca, kedy v krajine vrcholí sezóna. Najteplejšie obdobie je od mája do októbra, teploty stúpajú v priemere na 26 °C. Mesiace ako je september a október sú známe ako obdobie hurikánov, preto sa v tom čase neodporúča ostrov navštevovať.
    Priemerné denné teploty: 30 °C a teplota vody 25 - 28°C.
    Dĺžka letu: cca 12 hodín
    Turistiky najvýznamnejším miestom je Havana a letovisko Varadero.

    Kuba, perla Karibiku, je najväčším a najzápadnejším ostrovom súostrovia Veľké Antily. Je akýmsi tropickým rajom, ktorý každoročne láka milióny turistov z celého sveta. Nájdete tu dlhé kilometre pláží, jedinečnú ostrovnú flóru a faunu i krásne koralové útesy. Turistický a kultúrny život je sústredený predovšetkým do hlavného mesta Havany. V krajine plnej kontrastov, kde vedľa seba existujú luxusné hotely v moderných mestských častiach a slumy chudobného obyvateľstva, môže človek ochutnať pravú chuť Latinskej Ameriky. Čaká vás povestná vôňa cigár a kubánskeho rumu, tanec a hudba v uliciach, chudobní, no šťastní ľudia a nádherné pláže.

    Na vstup do krajiny je potrebný platný cestovný pas a príslušné vízum, o ktoré možno požiadať na Veľvyslanectve Kuby v Bratislave. Pri cestách za účelom turistiky stačí tzv. turistická karta (tarjeta del turista).

    Exotická Kuba - pozrite si výhodnú ponuku

    Kuba

    Kuba

    7. Bali

    Hlavná turistická sezóna pripadá na júl a august, Veľkonočné sviatky, Vianoce a Silvester. Dobrým obdobím na dovolenku sú aj mesiace apríl – jún a september, kedy je stále obdobie sucha, ale ceny hotelových izieb klesnú aj o 30 – 50 %
    Priemerná celoročná teplota: 26 – 27 °C s relatívnou vlhkosťou vzduchu 85 – 90 %.
    Dĺžka letu: cca 16 hodín
    K turisticky najviac rozvinutým regiónom na Bali patria Tuban, Kuta a Legian. Kuta Beach je ideálne miesto pre surfovanie.

    Bali, ostrov bohov, je najzápadnejší ostrov súostrovia Malé Sundy patriaceho k Indonézii. Je to najvyhľadávanejšie a najviac navštevované miesto v Indonézii. Bali je ideálnym miestom pre trávenie idylickej dovolenky na kvalitných piesočných plážach obmývaných azúrovým morom a poznávanie krás podmorského sveta s rôznorodými živočíchmi a koralmi. Nájdete tu aj  najkrajšie chrámy, vynikajúcu kuchyňu, tropické ovocie a korenie, cibetkovú kávu, sopečné jazerá, termálne pramene, ryžové polia. Na svoje si prídu milovníci hinduistickej kultúry, v početných starobylých kamenných chrámoch si prezrú obety bohom či chrámové slávnosti. Pre turistov máme tip na dobrodružstvo - výstup na sopku Gunung Agung s nádherným výhľadom na krajinu. Ostrov je obľúbený aj u milovníkov wellness pobytov pre množstvo rezortov zameraných na nerušený relax v lone prírody. Neodmysliteľnou súčasťou Bali je aj hudba a tanec.

    Odporúča sa očkovanie proti žltačke / hepatitíde A. Pozor si treba dať aj na zvýšený výskyt HIV na Bali. Do cestovnej lekárničky je dobré pribaliť lieky proti hnačke. Od októbra 2015 nepotrebujú občania SR pri turistických pobytoch v Indonézii víza. Podmienkou je, že pobyt nesmie byť dlhší ako 30 dní. Víza je možné predĺžiť za poplatok.

    Dovolenka na Bali - pozrite si výhodnú ponuku

    Bali - krajina bohov

    Bali - nádherné chrámy

    8. Kapverdské ostrovy

    Počas celého roku je v krajine slnečné počasie, možno s výnimkou augusta až októbra, keď občas zaprší.
    Priemerná celoročná teplota: 22 – 25 °C, teplota mora tu nie je nikdy nižšia ako 20 °C a to sa kúpete v otvorenom oceáne
    Dĺžka letu: cca 6:30 hodín
    Najobľúbenejšie ostrovy: Ostrov Boavista,  Ostrov Sal, Ostrov Santiago, Ostrov Sao Vicente.

    Toto prekrásne, a pre väčšinu z nás neznáme, tropické súostrovie sa nachádza uprostred Atlantického oceánu, 450 km západne od Senegalu. Je novým dovolenkovým rajom a skladá sa z deviatich obývaných ostrovov a rady malých ostrovčekov. Každý z ostrovov je iný - na jednom nájdete prekrásne biele nekonečné pláže s jemným pieskom a tyrkysovo čistú vodu, inde vyprahlú mesačnú krajinu, na ďalšom zase úrodnú bohatú vulkanickú pôdu s množstvom tropického ovocia, čajových a kávových plantáží. Ostrovy majú svoju špecifickú atmosféru a ponúkajú možnosť prežiť dovolenku buď na jednom ostrove a urobiť si výlet i na ďalšie ostrovy alebo ísť na okružnú cestu po ostrovoch. Na Kapverdy sa však chodí najmä za slnkom, morom a priaznivým vetrom. Najväčšie letovisko je na ostrovčeku Sal a volá sa Santa Maria. Zaujímavosťou ostrova Sal sú morské korytnačky. Na pláže ostrova chodia klásť svoje vajíčka. Inak je fauna ostrovov pomerne chudobná, žijú tu ešte gekony a jeden druh jašteríc. Kapverdské ostrovy sú ideálnym miestom nielen pre tých, ktorí chcú stráviť dovolenku opaľovaním a kúpaním sa v Atlantickom oceáne, ale aj pre milovníkov potápania a surfovania.

    Pre vstup do zeme je potrebný platný cestovný pas na viac ako 6 mesiacov a turistické vízum.

    Jedinečné Kapverdské ostrovy - pozrite si výhodnú ponuku

    Kapverdy - zaujímavé miesto na exotickú dovolenku

    Kapverdy - zaujímavé miesto na exotickú dovolenku

    Pozrite si ponuku exotických dovoleniek na Destinácie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...