UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Nočná mora dovolenkárov: Čo robiť, ak vám ukradnú/stratíte doklady a peňaženku?

     - 1
    Margaréta Koklesová
    15.3.2019

    Nočná mora dovolenkárov: Čo robiť, ak vám ukradnú/stratíte doklady a peňaženku? - Obsah

    Strata alebo krádež dokladov a peňaženky vie dovolenku poriadne skomplikovať. Je potrebné udalosť nahlásiť na polícii, vyplniť formulár a možno navštíviť aj ambasádu, aby vám vydala potvrdenie/dočasný doklad. Spísali sme pre vás podrobný návod.

    Zablokujte si karty

    Ak vám odcudzili peňaženku, myslite prioritne na zablokovanie kariet, aby ste náhodou neprišli o peknú sumu peňazí. Ešte pred dovolenkou si zapíšte číslo do banky na účely zablokovania karty (na volanie zo zahraničia sú často špeciálne). Pri nahlasovaní krádeže budete musieť prejsť identifikáciou, aby mohla byť karta zablokovaná. Potrebovať budete minimálne rodné číslo. Kartu môžete zablokovať iba dočasne a v prípade jej nájdenia ju opäť aktivovať. Alebo ju môžete zrušiť úplne a následne žiadať o vydanie novej.

    Ak vám ukradnú peňaženku, môžete prísť o pekný obnos peňazí.

    Kontaktujte svojho delegáta

    Ak cestujete cez cestovku, máte k dispozícii delegáta, ktorého úlohou je nielen dopraviť vás z a na letisko, ale i pomôcť vo chvíli, keď to potrebujete. Neváhajte a kontaktujte ho. Bude vám nápomocný počas celého procesu na miestnej ambasáde i polícii. Pravdepodobne takúto situáciu už zažil, vie kam ísť a čo povedať, bude vám tlmočiť a celú situáciu vám pomôže zvládnuť. Ak cestujete na vlastnú päsť, budete si musieť poradiť sami.

    Pomoc hľadajte na ambasáde

    Ak neovládate jazyk danej krajiny, prípadne si nie ste istí ani angličtinou, ambasádu potrebovať budete. Rovnako aj v prípade, že vám nezostal ani jeden doklad s fotografiou. Ak ste v exotike, v krajine kde Slovensko nemá ani svoj konzulát, sa situácia komplikuje. Pamätajte však, že ako občan Európskej únie máte právo požiadať v prípade núdze o pomoc akýkoľvek konzulát zo štátov únie.

    >>> Zoznam všetkých slovenských ambasád aj s kontaktnými údajmi nájdete tu.

    Choďte na políciu a spíšte zápisnicu

    Máte zablokované karty a boli ste na ambasáde (ak vám zostal aspoň jeden doklad s fotkou a ovládate cudzí jazyk môžete tento krok vynechať). Prišiel čas ísť na políciu. Na policajnom oddelení vám poskytnú papiere, ktoré budete musieť vyplniť. Popíšete čo najviac detailov z krádeže/straty i ukradnuté/stratené doklady a peňaženku. Nezabudnite požiadať o fotokópiu zápisnice/potvrdenia o strate alebo krádeži! Je veľmi dôležitá na to, aby ste mohli vycestovať z krajiny.

    Ak vám potvrdenie odmietnu vydať, zapíšte si adresu policajnej stanice, dátum, čas a ak sa to dá aj meno osoby, s ktorou ste hovorili. Na polícii máte tiež nárok na telefonát na slovenský zastupiteľský úrad.

    Krádež dokladov treba nahlásiť

    Získajte náhradný cestovný doklad

    Ambasáda/konzulát vám môže na základe fotokópie zápisnice z polície vydať potvrdenie o tom, že ste občanom našej republiky, no pozor, tento doklad nenahrádza občiansky preukaz. Vydajú vám náhradný cestovný doklad. Ide o doklad s územnou a časovou platnosťou, pomocou ktorého sa vrátite domov. Je platný vo všetkých krajinách, cez ktoré sa budete vracať. O vydanie náhradného cestovného dokladu musíte požiadať a zaplatiť konzulárny poplatok (cca 10 €).

    O náhradný cestovný doklad musíte žiadať priamo na ambasáde a vyplniť si Žiadosť o vydanie náhradného cestovného dokladu. Priložíte 2 farebné fotografie pasového formátu, doklad, ktorým preukážete totožnosť, pravdivosť a úplnosť údajov v žiadosti, dôkaz o kúpení letenky a okrem správy z polície aj Oznámenie o strate dokladu.

    Cestu domov môže skomplikovať letecký prepravca

    Ak máte domov cestovať lietadlom je nutné, aby ste mali aspoň vodičský preukaz. Bez jediného dokladu s fotografiou vás nepustia cez letiskovú kontrolu a vy nebudete môcť odletieť.

    Situáciu uľahčí, ak si už doma urobíte online check-in. Vtedy stačí iba zatelefonovať alebo kontaktovať leteckú spoločnosť cez online centrum. Vysvetlíte váš problém, nadiktujete číslo rezervácie, miesto, identifikačné údaje, stav dokladov (ktoré ukradli) a niekoľko ďalších otázok. Následne pár hodín počkáte, potom vás kontaktuje zamestnanec leteckej spoločnosti s informáciou, či vám odobrili let. Na letisku sa preukážete vodičským preukazom (ak vám zostal) alebo náhradným cestovným dokladom. Aj v tomto prípade vie veľmi výrazne pomôcť delegát alebo cestovka, ktorá vám sprostredkovala zájazd.

    Strata dokladov vám môže skomplikovať odlet domov

    Vždy je to najmä o ľuďoch

    Všade narazíte na ľudí, ktorí budú ochotnejší, ak na nich budete milí. Častokrát pomôžu aj nad rámec svojich kompetencií a urobia všetko preto, aby ste sa v pohodlí dostali domov. Je samozrejmé, že po krádeži asi nebudete mať práve spokojnú dovolenkovú náladu, ale pokúste sa to vydržať. Oplatí sa to.

    Urobte bezpečnostné opatrenia proti krádeži

    Zoberte si so sebou minimálne občiansky preukaz a cestovný pas. Oba si ešte pred cestou prefoťte a kópie uložte na bezpečné miesto. Von noste iba jeden originálny doklad a druhý uzamknite do trezoru na izbe alebo ukryte. Zvážte tiež možnosť mať cestovné pasy dva – naša krajina to umožňuje. Pri krádeži jedného vám zostane ešte druhý. Tak isto si rozdeľte aj bankomatové karty a noste iba tie, ktoré nevyhnutne potrebujete.

    Cestujte bezpečne - cestujte s nami.

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Čo si zbaliť do mobilu? Užitočné aplikácie, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete! Margaréta Koklesová25.8.2019Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyDnes už na dovolenku asi nepôjdete s papierovou mapou a slovníkom. Mnohí si už so sebou nenosia ani foťák. Všetko máme pohodlne v smartfónoch. Avšak väčšina ľudí ani netuší, s čím všetkým nám šikovné telefóny na dovolenke môžu pomôcť. Dnes existuje naozaj kvantum (bezplatných) cestovateľských aplikácií,... Najčastejšie cestovateľské podvody a turistické pasce Margaréta Koklesová20.7.2019Užitočné dovolenkové tipyTuristi sú obľúbeným objektom (nielen) pouličných zlodejov. Pohybujú sa v novom prostredí a často nie sú dostatočne oboznámení s miestnymi zvykmi a spôsobom života. A k tomu všetkému so sebou nosia kopec hotovosti. Toto všetko z dovolenkárov robí magnet na rôzne kriminálne živly. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa vyvarovať najčastejším...