UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Čo robiť, ak letecká spoločnosť stratí váš kufor?

     - 1

    Čo robiť, ak letecká spoločnosť stratí váš kufor? - Obsah

    Batožina sa jednoducho stráca, hoci letisko i letecké spoločnosti robia množstvo opatrení, aby sa to nestávalo. V čisto matematickom jazyku sa stratí 7,3 tašky na 1 000 pasažierov. 95 % sa vráti svojmu majiteľovi, viac ako 80 % do 36 hodín.

    Postup pri strate batožiny

    • Ubezpečte sa, že kufor naozaj neprišiel. Počkajte si pri páse, kým odídu všetci ľudia a je isté, že tá vaša batožina sa už neobjaví.
    • Zamierte k okienku leteckej spoločnosti (baggage services), ktorá vám let sprostredkovala, prípadne k takto označenému okienku letiska. S pracovníkom spíšte reklamačný formulár. Trvajte na tom, že chcete vypísať sťažnosť. Dostanete tzv. Property Irregularity Report (PIR) formulár, vyplňte ho hneď na mieste a požadujte kópiu. Tú si (aj spolu s potvrdenkou o batožine) uschovajte. PIR však sám o sebe nie je žiadosťou, je to iba potvrdenie letiska o strate vašej batožiny. Žiadosť musíte vypísať osobitne a doručiť prepravnej spoločnosti do siedmich dní.
    • Údaje z PIR sa zadávajú do celosvetového vyhľadávacieho programe World Tracer, v ktorom sa porovnávajú chýbajúce batožiny s batožinami, ktoré boli na letiskách vo svete nájdené bez majiteľa. Keď dôjde ku zhode, je táto batožina doručená.
    • Väčšinou je možné pomerne rýchlo zistiť, kde sa stratený kufor nachádza a kedy ho budete mať pri sebe. Pri check-ine vždy dostane čiarový kód, ktorý zamestnanci letiska/leteckej spoločnosti naskenujú na každom úseku.

    batožina na letisku

    • Do formulára napíšte adresu (domov alebo do hotela) a telefónne číslo, aby vám ho dokázali korektne doručiť. Ak bývate v hoteli, nezabudnite na recepcii povedať, že čakáte na kufor, ktorý vám na letisku stratili.
    • Niekedy má batožina iba meškanie - bola zaslaná neskorším letom a vy by ste sa k nej mali dostať do niekoľkých hodín. Inokedy ale nastane chyba a kufor cestuje do inej destinácie ako vy – vtedy treba na jeho návrat čakať niekoľko dní. Dobrá správa je, že veľká väčšina kufrov sa (síce s meškaním) svojim majiteľom vráti.
    TIP: Existuje webová stránka Where is my luggage, na ktorej si môžete pravidelne kontrolovať, kde presne sa vaša batožina nachádza.

    Prečo sa batožina na letisku stráca?

    Chyba systému na letisku. Každé letisko má svoj systém pásov, po ktorých kufre putujú do jednotlivých lietadiel. Stačí, že váš kufor v tomto bludisku zablúdi a odbočí na iný pás. V tej chvíli je stratený až kým niekto nenaskenuje čiarový kód, ktorý je na ňom pripevnený. V najhoršom prípade sa dostane do iného lietadla, väčšinou však zostáva na letisku.

    Máte príliš krátky prestup. Väčšina batožiny sa stráca pri lete s prestupom. V prípade, že je váš prestup naozaj krátky (napríklad hodinka, dva), váš kufor to na 90% s vami nestihne a dajú ho až do ďalšieho letu. Jednoducho majú málo času. Pri krátkych prestupoch často na svojich kufroch uvidíte nápis RUSH. Je to správa pre ľudí, ktorí budú batožinu vykladať z lietadla – aby sa poponáhľali.

    Váš kufor je označený ako podozrivý. Možno skenery na letisku niečo našli, preto musí bezpečnostná kontrola pozrieť dnu. A keďže je takýchto kufrov vždy viac a času málo stane sa, že to do vášho odletu nestihnú.

    Odškodnenie za stratu/meškanie batožiny

    Kým požiadate o odškodnenie za meškanie batožiny, naštudujte si podmienky leteckej spoločnosti. Najčastejšie požadujú zaslať potvrdenie o tom, že kufor mešká (to si žiadajte vždy) spolu s bločkami, ktoré chcete preplatiť. V prípade, že sa kufor nájde ale je poškodený, máte právo na reklamáciu.

    Na stratu batožiny sa pripravte

    Kufre sa jednoducho strácajú. Čím dlhší a komplikovanejší let (niekoľko prestupov) váš čaká, tým vyššie je šanca, že sa aj tá vaša batožina omešká. Rozumné je preto s touto možnosťou rátať a pripraviť sa na ňu:

    • Okrem kufrov, ktoré idú do podpalubia máte nárok aj na príručnú batožinu, ktorá je po celý čas s vami. Zbaľte si do nej všetky dôležité veci ako mobil, nabíjačka, fotoaparát (alebo inú cennú elektrotechniku), peniaze, doklady či kreditné karty. Ideálne všetky nevyhnutné veci na prvých 48 hodín. Ak sa vám kufor stratí, nezostanete s prázdnymi rukami. Na letisku vám bezplatne dajú základný hygienický balíček.
    • Označte si kufor. Svoje meno a adresu napíšte na etiketu a pripevnite na kufor. Zvážte aj pridanie adresy hotela, v ktorom budete bývať.
    • Uistite sa, že sa vaše cestovné poistenie vzťahuje aj na stratu batožiny či jej meškanie.
    • Ak je to možné, vyhnite sa letom s krátkym prestupom.
    • Najmenej reklamované sú látkové kufre. Čím viac strapcov, úchytiek či popruhov batožina má, tým náchylnejšia na stratu je.
    • Na ochranu batožiny stále pomáha stará dobrá fólia.
    • Pre ľahšiu identifikáciu svojej batožiny použite nejakú špecifickú vec (napríklad farebnú stužku). Často sa stane, že na pás pristanú aj tri úplne rovnaké kufre. V prípade straty nezabudnite toto poznávacie znamenie uviesť aj v tlačive PIR.

    Dobrá správa je, že 95 % kufrov si svojho majiteľa nakoniec nájde. O svoj majetok sa teda nemusíte báť. Nenechajte si prípadnými komplikáciami zo strany leteckej spoločnosti pokaziť dovolenku.

    stratená batožina

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...