UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Ako zabaviť deti na dovolenke a dlhých cestách?

     - 1

    Ako zabaviť deti na dovolenke a dlhých cestách? - Obsah

    Čím skôr s deťmi vyrazíte objavovať svet, tým viac im bude cestovanie pripadať ako súčasť bežného života. Netreba hneď letieť do Ázie, i dovolenky a výlety po Slovensku a Európe sú fajn. Autom, vlakom alebo autobusom. Sú maminky-cestovateľky, ktoré so svojimi ratolesťami spoznávajú celý svet - napríklad Stáňa Stiborová alebo Maťka Magulová. Sú rodiny, ktoré na cestách žijú. A keď to zvládajú oni, zvládnete to aj vy. A ešte si to aj užijete!

    Najčastejšou starosťou rodičov, ktorí sa odhodlajú zobrať všetky svoje ratolesti na dovolenku, je otázka ako ich zabaviť. Cestou na dovolenku, na apartmáne i na pláží. Čo vymyslieť, aby sa prezabávali samé a vy ste si mohli čítať knihu, podriemkávať alebo popíjať miešaný drink? Máme pre vás kopec rýchlych a úderných tipov:

    1) S novými hračkami sa prezabávajú viac ako so starými

    Zoberte na dovolenku pár nových hračiek, ktoré deti nepoznajú. A vyťahujte ich z kufra postupne - jednu za pár dní. Novinky budú decká zaujímať viac a dlhšie ako autíčko/bábika, s ktorou sa hrali už stokrát. Neznamená to ale, že musíte pred dovolenkou nechať v hračkárstve majland. Postačia všeliaké drobnosti - malé autíčka, omaľovánky, knižka, doplnky pre bábiku, hlavolamy, bublifuk a podobne.

    ako zabaviť deti na dovolenke a dlhých cestách

    2) Tablet doma obmedzujte, na dovolenke vám ale môže zachrániť kožu!

    Jasné, treba mať pod kontrolou ako dlho a čo robia vaše deti na tabletoch. A kým v bežné dni môžete čas strávený hraním obmedziť na minimum, na dovolenke tieto pravidlá neplatia. Tablet môže byť veľký pomocník počas dní, kedy detičkám nie ste schopní zabezpečiť štandardný režim - čaká vás dlhý let, niekoľkohodinový prestup alebo cesta nocou. Dieťa nenapasujete na presné hodiny a niektorí drobci z toho môžu byť pekne nervózni. A práve namrzenosť alebo nudu jednoducho zaženiete práve tabletom. Dnes už existuje množstvo hier, ktoré podporujú logiku, matematiku alebo učia cudzí jazyk. Cestovanie je niekedy náročné i pre dospelákov, doprajte preto pokojne deťom trošku rozptýlenia.

    3) Mastite karty - v lietadle, na apartmáne i na pláži

    Kartové hry sa hodia do lietadla, na rozptýlenie počas daždivého dňa i na zábavu pod slnečníkom počas obeda, keď je slniečko najsilnejšie. Stačiť vám budú obyčajné sedmové karty s ktorými sa dá hrať hneď niekoľko hier. Ak však máte nejaké obľúbené (napríklad Čierny Peter), ktoré hrávate aj doma, určite si ich pribaľte. Deťom sa hry rátajú. A ak budete hrať napríklad o zmrzlinu, vydržia pri kartách sedieť pekne dlho. Okrem kartových hier sa hodí i pexeso, s ktorým sa prebavia i menšie detičky.

    ako zabaviť deti na dovolenke a dlhých cestách

    4) Dovolenka je ideálny čas naučiť deti hrať spoločenské hry

    Do kufra pribaľte jednu/dve spoločenské hry. Dnes už existuje množstvo cestovných balení alebo hier s magnetickými podložkami. Medzi najoverenejšie stále patria šachy, Človeče, nehnevaj sa alebo Hady a rebríky.

    5) Kreslite, vyfarbujte, tvorte

    Zabudnúť by ste nemali ani na pastelky, čisté papiere a omaľovánky. Z papierov si môžete skladať čiapky, loďky, nebo-peklo alebo origami zvieratká (návody nájdete na internete). Väčšie deti môžu papier použiť aj na písanie, a teda hry, v ktorých je hlavná úloha písanie:

    • Meno, mesto, zviera, vec,
    • nakresli domček, zvieratko, objekt jedným ťahom,
    • vymysli a napíš čo najviac slov na zadané písmenko,
    • piškvôrky.

    Ak máte ozaj maličké deti, ktoré ešte nepíšu a nekreslia, zoberte namiesto papiera magnetickú tabuľu s perom. Detičky si môžu dookola kresliť.

    Najlepšie rodinné dovolenky sú na Destinácie.sk

    ako zabaviť deti na dovolenke a dlhých cestách

    6) Pocvičte rozumčeky knižkami a logickými úlohami

    Krížovky, maľované krížovky, osemsmerovky alebo sudoku zabavia väčšie deti, ktoré už vedia čítať a písať. Čudovali by ste sa, ale lúštiť ich vydržia aj niekoľko hodín. Čo je ale dôležitejšie sú knižky! Dnes už trošku zanedbávaná oblasť, ale nie je nič lepšie, ako podporovať v deťoch lásku k príbehom. Na dovolenku vám budú stačiť dve/tri knižky, samozrejme adekvátne veku dieťatka. Menšie sa potešia interaktívnym knižkám alebo knižkám s nálepkami. Väčšie deti sa už môžu pohrúžiť do príbehov. Záleží od preferencií konkrétneho dieťatka.

    7) Kreatívne i spavé počúvanie rozprávok a pesničiek

    Rozprávky a pesničky v mobile. Púšťať ich môžete cez slúchatká, aby deti zaspali (napríklad v lietadle, či na pláži) alebo sa opäť môžete hrať. Pustíte úryvok pesničky/rozprávky a necháte deti hádať jej názov.

    ako zabaviť deti na dovolenke a dlhých cestách

    8) Slovné hry

    Inšpirovať sa môžete u našich rodičov, ktorí cestovali s deťmi bez hračiek a tabletov. Naša starká mala vždy plnú hlavu nápadov na slovné hry, ktoré sa dali hrať kdekoľvek (na pláži, v aute, v lietadle, pri čakaní na obed,...) a nás ako deti neuveriteľne bavili. Tu sú niektoré z nich:

    • Počítanie – koľko detí prešlo po pláži, koľko červených áut sme predbehli, koľko žien a koľko mužov je v lietadle,... fantázii sa medze nekladú. Konkrétnu úlohu (čo sa bude počítať) vždy vymyslíte podľa situácie.
    • Rýmovanie – povedzte slovo a dieťa naň musí vymyslieť rým.
    • Hádaj na čo myslím? Klasika, asi nie je potrebné nič dodávať.
    • Obyčajné hádanky a logické úlohy.
    • Slovný ping-pong – vy poviete slovo a dieťa musí povedať ďalšie slovo na písmeno, ktorým končilo to vaše. Slová sa nesmú opakovať a prehrá ten, kto už nové slovo nevymyslí. Napríklad: auto-opica-automat-tréner-nožnice.
    • Vymyslite rozprávku. Tejto hry sa nemusíte báť ani v prípade, že nie ste práve najschopnejší textár. Čím šialenejšia rozprávka bude, tým viac sa deťom bude páčiť. Super je, ak deťom dovolíte, aby sa do tvorby deja i aktívne zapájali.

    9) Umelecké diela z piesku

    Zapojte aj iné deti na pláži a tvorte - hrady, delfínov, morské panny, bunkre, postavy,... čokoľvek vás napadne. Zo stavania vecí z piesku môžete pokojne urobiť aj súťaž a výhercovi kúpiť darček. Budete prekvapení aké úžasné veci dokážu deti z piesku vytvoriť.

    ako zabaviť deti na dovolenke a dlhých cestách

    10) Využite športové možnosti ponúkané hotelom

    Ak ste ubytovaní v hoteli, nebojte sa deti odovzdať do rúk animátorom a užívať si. Budú šťastné. Alebo môžete ako rodina využiť športové možnosti, ktoré vaše ubytovanie ponúka - tradičné loptové hry ako plážový volejbal, hádzaná, vybíjaná či plážový futbal. Skúste i skupinové cvičenia zumby, aqua aerobiku alebo jógy. Živšie deti sa určite potešia hádzaniu bemurangu alebo frisbee.

    11) Hrajte sa vo vode

    Vodný volejbal, striekanie z vodnej pištole, šnorchlovanie, potápanie a objavovanie morského sveta, zdokonaľovanie ratoslestí v plávaní alebo skákaní šípky, robenie stojky a kotrmelcov vo vode, naháňačka vo vode, vodné "bitky," vozenie na nafukovačke. Deckám sa ráta čokoľvek. Najmä ak kvôli práci na ne nemáte počas roka až toľko času.

    ako zabaviť deti na dovolenke a dlhých cestách

    Najlepšie rodinné dovolenky sú na Destinácie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...