UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Ako výhodne platiť a vyberať z bankomatu na dovolenke v zahraničí?

     - 1

    Ako výhodne platiť a vyberať z bankomatu na dovolenke v zahraničí? - Obsah

    Na dovolenke používajte radšej debetnú kartu. Pri použití kreditky sú účtované oveľa vyššie poplatky. Snažte sa peniaze vyberať v lokálnej mene a z bankomatu finančnej skupiny, do ktorej spadá vaša banka. Nenoste veľa hotovosti, láka to vreckárov. Poďme ale pekne poporiadku.

    Neznáma krajina, neznáma reč, neznámy bankomat a neznáma mena. Mnohí dovolenkári sú často zmätení a nevedia, či si peniaze zameniť ešte na Slovensku, kde vyberať peniaze a akou kartou platiť. Je bezpečné platiť kartou alebo radšej nosiť hotovosť? Chyby môžu znamenať kopu peňazí, ktoré si zbytočne zoberie banka za poplatky a kurzy. A sú vôbec bankomaty bezpečné? Pravdepodobne vám v hlave behajú podobné otázky. 

    Koľko zaplatím za výber z bankomatu?

    Vo všeobecnosti platí, že na platenie i výber z bankomatu v zahraničí je výhodnejšie používať debetnú, nie kreditnú kartu. Každá karta má na sebe uvedené, či je kreditná (credit) alebo debetná (debit), takže ich od seba rozlíšite naozaj jednoducho.

    Pomocou debetnej karty sa snažte vyberať peniažky z bankomatov finančnej skupiny, do ktorej patrí vaša banka. Orientujte sa vždy podľa loga:

    • VÚB banka – výbery zdarma máte v bankomatoch skupiny Intesa,
    • UniCredit bank – neplatíte za výbery (kdekoľvek na svete),
    • Slovenská sporiteľňa – bez poplatkov vyberiete v bankomatoch banky Erste,
    • Tatra banka – v cene balíka Tatra Personal máte neobmedzený počet výberov z bankomatov Raiffeisen,
    • ČSOB – ušetríte pri výbere v bankomatoch KBC Group (za výber zaplatíte 20 centov).

    Pri výbere z bankomatu platíte dva poplatky – jeden banke a druhý bankomatu. Poplatok banke je vždy individuálny a musíte si ho zistiť sami. Záleží od typu konta, ktoré v banke máte a i od druhu banky. Druhý poplatok sa platí bankomatu. Ten vždy upozorní, či bude váš výber zdarma alebo bude spoplatnený (a akou sumou). Pozor si dajte napríklad na bankomaty EURONET alebo tie, ktoré nie sú prepojené s konkrétnou bankou. Väčšinou účtujú oveľa vyššie poplatky. Ak vyberáte v cudzej krajine sumu v eurách (v rámci eurozóny), platíte iba bankomatu.

    ako vyberať peniaze na dovolenke?

    Ako správne vybrať peniaze?

    Ak ste v krajine, kde je iná mena ako euro, zvoľte pri použití karty lokálnu menu, teda výber BEZ KONVERZIE. Kurz, ktorý používa lokálna banka je výhodnejší ako ten, ktorý by na prepočet použila banka v cudzine.

    Je lepšie zameniť peniaze tu alebo v zahraničí?

    Je to individuálne. Ak je v krajine dosť bankomatov a poplatky nie sú vysoké, vyberajte si lokálnu menu priamo tam. Nebudete chodiť s veľkou hotovosťou (čo nemusí byť práve najbezpečnejšie) a možno aj ušetríte. K takémuto riešeniu ste niekedy dokonca donútení, pretože nie všetky meny u nás v zmenárňach zoženiete. Vždy si skontrolujte kurz. Niekedy je horší v zahraničí, inokedy u nás. Ak cestujete do krajín ako Bulharsko alebo Chorvátsko, môžete si pokojne vybrať a zameniť časť hotovosti už na Slovensku a ak bude treba, vyberiete si zvyšok z bankomatu priamo v dovolenkovej destinácii. Snažte sa výhýbať zmenárňam na letiskách. Ak je to nevyhnutné, vyberte tam iba sumu, ktorú nutne potrebujete a zvyšok potom v meste. Na letiskách majú oveľa nevýhodnejší kurz. V zmenárni (tu i v zahraničí) si pri výmene vždy dôsledne prepočítajte peniažky ešte predtým ako od okienka odídete. 

    Pozrite si video plné šikovných tipov od Janky Travelhackerky o platení v zahraničí ↓↓↓

    Platiť radšej kartou alebo hotovosťou?

    V prípade, že váhate, či platiť kartou aj mále nákupy ako napríklad večerný drink, nemusíte sa obávať. Platby kartou u obchodníka sú väčšinou bezplatné (skontrolujte si však svoj balík služieb) a ich počet môže byť neobmedzený. Jediným obmedzením môže byť obchodník, ktorý môže mať limitovanú platbu kartou až od nejakej sumy (napríklad od 30 €). Najideálnejšie je nosiť so sebou pár drobných (pre istotu) a aspoň dve platobné karty.

    Ďalšou výhodou platby kartou je bezpečnosť. Kartu môžete v prípade krádeže zablokovať a peniaze na účte si tak ochrániť. Pri hotovosti takúto možnosť nemáte a ukradnuté peniažky nemáte ako zachrániť. Šikovné je nastaviť si SMS notifikáciu. Budete tak mať pod kontrolou každú platbu, ktorá na vašom účte prebehne.

    Nemajte všetku hotovosť na jednom mieste

    Nenoste všetku hotovosť so sebou. Rozdeľte si ju. Časť nechajte v trezore na izbe a časť si dajte do vaku/peňaženky. Ideálne tak, aby pre vreckárov nebolo jednoduché vám ju ukradnúť. 

    na dovolenke plaťte radšej kartou

    Majte so sebou viac bankomatových kariet

    Môže sa stať, že vám počas dovolenky príde správa o neznámej platbe – zneužití karty. Aby vám z účtu neodišlo príliš veľa peňazí, okamžite si ju zablokujte. Neznámu transakciu vyriešite s bankou po návrate domov. Druhým dôvodom, prečo mať so sebou viac bankomatových kariet je možnosť, že vaša karta v zahraničí fungovať nebude. Ak by ste nemali záložnú kartu, zostali by ste pravdepodobne bez peňazí. Preto sa odporúča mať so sebou aspoň dve karty (ideálne jednu debetnú a druhú kreditnú). Keď jedna nebude fungovať/bude blokovaná, stále môžete používať druhú.

    Na čo nezabudnúť pred odchodom na dovolenku?

    • Do mobilu si uložte číslo zákazníckej podpory vašej banky – budete ho v prípade straty alebo zneužitia karty potrebovať.
    • Prečítajte si náš článok o tom, čo robiť, keď vám na dovolenke ukradnú doklady a peniaze.
    • Skontrolujte si, či vašim platobným kartám nekončí platnosť práve v čase dovolenky.
    • Overte si v banke alebo v Internet bankingu denný limit, ktorý máte na svojej karte nastavený. Ak je príliš nízky alebo vysoký, upravte si ho.
    • Zoberte si so sebou malú hotovosť na drobné výdavky.
    • Zoberte si aspoň dve rôzne platobné karty – nie všetci obchodníci akceptujú všetky druhy kariet.
    • Zistite, či nemáte k vašej platobnej karte aj automatické cestovné poistenie a prípadne i jeho podmienky.
    • Ak na osobnom účte držíte väčšiu sumu, prepošlite ju pred dovolenkou napríklad na sporiaci účet. Pri zneužití karty aspoň neprídete o príliš veľa peňazí. Nechajte si tam iba toľko peňazí, koľko plánujete na dovolenke minúť + malú rezervu.
    • Ak naopak máte na účte menej peniažkov, strážte si limit, aby ste sa kvôli dovolenke nedostali zbytočne do mínusu.
    • Nastavte si SMS notifikácie. Budete mať vďaka tomu prehľad o všetkých transakciách na vašom účte.

    užitočné tipy na peniaze na dovolenke

    Pozrite si ponuku dovoleniek na Destinácie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...