UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Ako vybrať kvalitný a zdravý opaľovací krém pre seba a dieťa?

     - 1

    Ako vybrať kvalitný a zdravý opaľovací krém pre seba a dieťa? - Obsah

    Pred slnečnými lúčmi by sa najmä v lete mal chrániť každý, od najmenších cestovateľov až po seniorov. Výber správneho krému je veľmi dôležitá časť preddovolenkovej prípravy. Vo všeobecnosti platí, že čím bližšie k rovníku sa chystáte a čím svetlejšiu pokožku máte, tým vyšší by mal byť UV faktor vášho krému. Pri deťoch sa odporúča používať ten najvyšší ochranný faktor.

    Slniečko dodáva nášmu telu vitamín D, a preto by sme sa nemali celoročne mazať opaľovacím krémom. Vitamín D je potrebný pri stavbe kostných štruktúr, pomáha pri liečbe akné, znižuje pocit únavy a je pre naše telo veľmi dôležitý. Jednoducho ho doplníme práve pobytom na slniečku. Nič ale netreba prehánať a platí to i pre opaľovanie. Nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu, prípadne spálenie, môže byť spúšťačom vzniku rakoviny kože, spôsobiť alergiu, pľuzgiere alebo rýchlejšie starnutie pokožky. Dôležité je preto používať zdravý rozum a nebáť sa zainvestovať do kvalitného opaľovacieho krému. Najmä ak sa chystáte na hory alebo dovolenku pri mori.

    ako vybrať správny opaľovací krém?

    Faktor opaľovacieho krému zaleží od vášho fototypu

    Pravdepodobne ste slovíčko fototyp už niekde počuli. Každý z nás má vo svojej koži určité množstvo kožného pigmentu, ktorého úlohou je chrániť nás pred UV žiarením. A podľa množstva tohto pigmentu sa určuje fototyp. Existuje 6 skupín ľudí, každá reaguje na slnečné žiarené iným spôsobom. Fototyp viete určiť najmä na základe pigmentu, farby očí a vlasov, a na základe toho vybrať vhodný opaľovací prostriedok:

    • Fototyp I: veľmi svetlá koža, citlivá na slnečné žiarené. Má svetlé oči, ryšavé alebo blond vlasy. Časté sú pehy. Na slniečku sa spáli veľmi rýchlo. Ideálny je krém, ktorý má ochranný faktor 50+.
    • Fototyp II: svetlá koža, modré alebo zelené oči, väčšinou blond alebo svetlo hnedé vlasy. Na slniečku im pokožka sčervenie rýchlo. Vhodný je krém, ktorý má ochranný faktor 20-40.
    • Fototyp III: najčastejší fototyp v strednej Európe. Pokožka zvláda slnečné lúče pomerne dobre, zvyčajne nemajú pehy, vlasy sú hnedé a oči väčšinou tmavé. Vhodný je krém, ktorý má ochranný faktor 10-20.
    • Fototyp IV: pleť, ktorá nikdy nesčervenie a rýchlo po opálení zhnedne. Nemajú pehy, typické sú hnedé alebo čierne vlasy. Stačí im krém, ktorý má ochranný faktor 5-20.
    • Fototyp V a VI: má tmavú kožu, tmavé oči, tmavé vlasy a ich pokožka sa nikdy nespáli. Nie je citlivá na slnečné žiarenie. Do tejto skupiny patrí najmä africká časť populácie.

    vhodny opalovaci krem

    Čo znamenajú skratky SPF, UVA  UVB?

    • SPF (Sun protection faktor - slnečný ochranný faktor) - udáva, ako dlho je vaša pokožka chránená pred UVB žiarením. Ak máte napríklad opaľovací krém SPF 20 znamená to, že tento prípravok ochráni vašu kožu pred spálením 20x dlhšie ako keby ste ho nepoužili. Vo všeobecnosti platí, že čím svetlejšia pleť, tým vyššiu SPF potrebuje.
    • UVA žiarenie - nie je zachytávané atmosférou ani oblečením. Toto žiarenie preniká hlboko do kože a ak pôsobí dlhodobo koža starne, vznikajú vrásky a pigmentové škvrny.
    • UVB žiarenie - je blokované atmosférou, oblečením alebo slnečnými okuliarmi. Spôsobuje začervenie, spálenie alebo zhnednutie pokožky.

    Prírodné opaľovacie krémy alebo tie z obchodu?

    Každý z nás je iný a nemá cenu biť sa tu do pŕs, že existuje iba jeden jediný dobrý opaľovací krém. Neexistuje. Niekomu vyhovujú viac tie z obchodu, iný rád siahne po prírodnejších možnostiach. Nech ale patríte do ktorejkoľvek skupiny, myslite na pár vecí:

    • Ak sa rozhodnete kúpiť krém v obchode, siahnite po overených značkách. Venujte trošku času naštudovaniu zloženia a ak máte citlivejšiu pokožku, otestujte krém ešte pred dovolenkou. Nie každému sadne každá značka.
    • Prírodné oleje (olivový, mandľový a kokosový) dokážu poskytnúť ochranu proti škodlivému UV žiareniu. Nie je však veľmi jednoduché zistiť ochranný faktor. Náročné je i ich správne dávkovanie tak, aby ste sa nespálili. Ak teda patríte medzi fototyp I a II, na naozaj silnom slniečku siahnite radšej po inom prípravku. Vhodnou alternatívou sú prírodné opaľovacie krémy.
    • Prírodné opaľovacie prípravky sa nevstrebávajú do kože ako tie ostatné. Ich úlohou je vytvoriť na koži film, ktorý slnečné lúče odráža. Rozumné je siahnuť po preverených ekologických značkách, ktoré majú dlhú tradíciu a disponujú certifikátom. Často na svojich fľaštičkách uvádzajú napríklad EcoCert.

    ako vybrať správny opaľovací krém

    Základné pravidlá pre zdravý pobyt na slniečku

    • Je veľmi dôležité kedy a ako si na pokožku nanesiete opaľovací krém. Odporúča sa, aby ste to stihli cca 20 minút predtým, ako vystavíte svoje telo slniečku. Nezabúdajte aj na pery, vhodný je balzam s UV filtrom.
    • Optimálne množstvo na jedno natretie pokožky je zhruba 36 gramov pre dospelého jedinca (6 čajových lyžičiek).
    • Opaľovacím prípravkom sa natierajte aj keď sa práve nechystáte na pláž - plavba loďou, turistika alebo celodenný víkend po pamiatkach či prímorskom mestečku je pre pokožku rovnako únavný.
    • Nezabudnite na kozmetiku, ktorá sa stará o pleť po opaľovaní - hydratačné telové mlieko, krém na ošetrenie spálenej pohožky alebo štandardný krém po opaľovaní. Vhodnými zložkami sú panthenol, aloe vera, jojobový olej, bambucké maslo, kokos - majú na pokožku upokojojúce účinky.
    • Snažte sa nechodiť na priame slnko medzi 11-tou a 15-tou hodinou, vtedy je najsilnejšie. Aj miestni majú v tomto čase siestu a v uliciach ich veľmi neuvidíte.
    • Nezabúdajte sa po každom okúpaní opäť natrieť.
    • Pre deti existujú rôzne typy plaviek, tričiek a pokrývok hlavy s UV filtrom. Ak sa radi hrajú celý deň v mori alebo hotelovom bazéne, bude to pre vás dobrá investícia. Pokrývka hlavy by ale pri silnom slniečku mala byť samozrejmosť pre každého.
    • Nezabúdajte na dostatok tekutín - vody, studené čaje, ovocné šťavy.

    správny opaľovací krém pre deti

    Správne opaľovanie detí

    Detská pokožka je na slniečko oveľa citlivejšia ako dospelá. Neobsahuje dostatočné množstvo pigmentu a proti slnečnému žiareniu je v podstate bezbranná. Na dovolenke preto detičky chráňte krémom s vysokým ochranným faktorom SPF 50+, pokrývkou hlavy a ideálne aj oblečením, ktoré chráni pred UV žiarenín. Na obed ich vždy pre istotu schovajte na izbu alebo aspoň pod slnečník. Vyhnete sa tak riziku prehriatia alebo úpalu. Nezabudnite detičkám podávať i dostatok tekutín.

    opalovaci krem pre deti

    Užite si krásne leto!

    Vyberte si letnú dovolenku na Destinacie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...