UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Ako si vybaviť cestovný pas pre seba aj dieťa – bez zbytočných stresov

     - 1

    Ako si vybaviť cestovný pas pre seba aj dieťa – bez zbytočných stresov - Obsah

    Cestovný pas je najdôležitejší doklad každého cestovateľa. Jeho vybavenie nie je nič zložité, stačí si pripraviť potrebné dokumenty a dostatok času. Dospelí zaplatí za vydanie do 30 dní poplatok 33 €, dieťa podľa veku od 8 do 13 €.

    Pred vycestovaním do zahraničia si radšej skontrolujte dobu platnosti cestovného pasu. Niektoré krajiny vyžadujú, aby bol cestovný pas platný aj po vycestovaní z ich územia, a to minimálne 6 mesiacov od ukončenia pobytu. Ideálne je myslieť na to skôr, ako sa priblíži letná sezóna a pred okienkom na polícii sa začnú zväčšovať rady ľudí, ktorí pas potrebujú na poslednú chvíľu.

    Kde a ako vybaviť cestovný pas

    Cestovný pas vám vydá okresné riaditeľstvo Policajného zboru v mieste vášho trvalého alebo prechodného pobytu – teda tam, kde sa najčastejšie zdržiavate. O vybavení vašej žiadosti budete informovaní SMSkou. Ak žijete v zahraničí, môžete podať žiadosť o vydanie cestovného pasu aj na príslušnom zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky.

    vybavenie pasu

    Pri podaní žiadosti o vydanie cestovného pasu musíte byť osobne prítomný a poskytnúť svoje biometrické údaje. Pracovníci na oddelení dokladov nasnímajú vašu tvár a podpis v elektronickej forme. Dnes už nie je potrebné priniesť fotografiu.

    Ak ide o dieťa (mladšie ako 15 rokov), žiadosť o vydanie cestovného pasu podáva zákonný zástupca. K žiadosti sa predkladá aj rodný list. Ak má mladý človek od 15 do 18 rokov, vypisuje žiadosť sám, ale pripája k nej písomný súhlas zákonného zástupcu. Overenie podpisu sa nevyžaduje v prípade, že táto osoba súhlas podpíše priamo pred orgánom, ktorý cestovný doklad vydáva.

    Dôležitou informáciou je, že vo vydaných cestovných pasoch sa nevykonávajú žiadne dodatočné zmeny údajov. Ak budete požadovať zapísanie zmeny priezviska alebo titulu, je potrebné požiadať o vydanie nového cestovného pasu.

    Čo potrebujete na vydanie cestovného pasu

    • občiansky preukaz
    • rodný list (ak občan nie je držiteľom občianskeho preukazu, napr. dieťa)
    • skôr vydaný cestovný pas (ak máte)
    • uhradiť správny poplatok

    žiadosť o vydanie cestovného pasu

    Koľko zaplatíte za vydanie pasu

    Vydanie pasu do 30 dní:

    • deti do 6 rokov – 8 €
    • deti od 6 do 16 rokov – 13 €
    • občania nad 16 rokov – 33 €

    Vydanie pasu do 10 dní:

    • deti do 6 rokov – 16 €
    • deti od 6 do 16 rokov – 26 €
    • občania nad 16 rokov – 66 €

    Vydanie pasu do 2 dní:

    • deti do 6 rokov – 24 €
    • deti od 6 do 16 rokov – 39 €
    • občania nad 16 rokov – 99 €

    Pozor si dajte aj na zvýšené poplatky pri strate alebo poškodení cestovného pasu. Pri prvej strate (odcudzení alebo poškodení) pasu v dobe jeho platnosti sa vyberá dvojnásobok príslušnej sadzby. Pri druhej strate je to päťnásobokpri tretej a ďalšej strate dokonca desaťnásobok príslušnej sadzby.

    Kto za cestovný pas neplatí?

    Osoby, ktorým sa vydáva cestovný pas ako náhrada za platný cestovný pas pri zmene nezavinenej občanom, alebo ak bola v cestovnom pase zistená chyba zapríčinená výrobcom pasu či orgánom, ktorý pas vydal. Oslobodený od poplatku sú aj ľudia, ktorým sa vydáva nový cestovný pas ako náhrada za existujúci (platný) pri obmedzení spôsobilosti na právne úkony alebo pozbavení spôsobilosti na právne úkony.

    pas a letenka

    Cestovný pas pre dieťa

    V prípade, že ste sa rozhodli cestovať s dieťaťom, je potrebné vybaviť mu vlastný cestovný pas aj do členských štátov EÚ, ak ešte nedovŕšilo vek 15 rokov (a teda nie je držiteľom občianskeho preukazu). Voľakedy stačil zápis dieťaťa do pasu rodiča, dnes musí mať každé dieťa už vlastný cestovný pas. Aj maličké bábätko.

    • Za dieťa mladšie ako 15 rokov podáva žiadosť o vydanie cestovného pasu zákonný zástupca. Pri žiadosti je potrebné predložiť rodný list.
    • Odtlačky prstov sa snímajú deťom, ktoré sú staršie ako 12 rokov.
    • Podpis sa na pas uvádza od veku, v ktorom sa dieťa dokáže samé podpísať.

    dieťa na letisku

    TIP pre rodičov 1: Niektoré krajiny vyžadujú pri vstupe na ich územie súhlas druhého rodiča s vycestovaním (v prípade, že s dieťaťom cestuje iba jeden rodič). Súhlas musí byť v anglickom jazyku a prípadne i s notársky overeným podpisom. Viac si prečítate na tomto linku Ministerstva zahraničných vecí! 
    • Doba platnosti pasu vždy závisí od veku dieťaťa. Dieťaťu mladšiemu ako 6 rokov sa vydáva pas s platnosťou 2 roky. Dieťaťu mladšiemu ako 16 rokov sa vydáva pas s platnosťou na 5 rokov a dieťaťu po dovŕšení 16 rokov sa vydáva pas s platnosťou na 10 rokov.
    • Ak je dieťatko príliš maličké (bábätko) alebo z nejakého dôvodu nie je shopné samostatne sedieť, môžete mu na fotke podržať hlavičku, prípadne ho držať podľa pokynov úradníka.
    Tip pre rodičov 2: Ak rodičia nežijú spolu, ktorýkoľvek z rodičov môže (ak súd neurčí inak) požiadať o vydanie pasu pre dieťa a rovnako ho i vyzdvihnúť. Dieťa môže mať dokonca dva cestovné pasy. Každý rodič tak môže mať pri sebe jeden. Dva pasy ale môže mať aj dieťa, ktorého rodičia žijú v spoločnej domácnosti. Na vydanie druhého pasu sa nevyžaduje uvedenie dôvodu.

    Vydanie pasu je väčšinou formalita, ktorá vám zaberie iba pár minút. Je ale dobré nenechať si ju na poslednú chvíľu. Aby vašu dovolenku zbytočne neoddialila či nepokazila.

    Pozrite si ponuku dovoleniek na Destinácie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Čo si zbaliť do mobilu? Užitočné aplikácie, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete! Margaréta Koklesová25.8.2019Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyDnes už na dovolenku asi nepôjdete s papierovou mapou a slovníkom. Mnohí si už so sebou nenosia ani foťák. Všetko máme pohodlne v smartfónoch. Avšak väčšina ľudí ani netuší, s čím všetkým nám šikovné telefóny na dovolenke môžu pomôcť. Dnes existuje naozaj kvantum (bezplatných) cestovateľských aplikácií,... Najčastejšie cestovateľské podvody a turistické pasce Margaréta Koklesová20.7.2019Užitočné dovolenkové tipyTuristi sú obľúbeným objektom (nielen) pouličných zlodejov. Pohybujú sa v novom prostredí a často nie sú dostatočne oboznámení s miestnymi zvykmi a spôsobom života. A k tomu všetkému so sebou nosia kopec hotovosti. Toto všetko z dovolenkárov robí magnet na rôzne kriminálne živly. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa vyvarovať najčastejším...