UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Ako na skvelé fotky z dovolenky? Postačí aj mobil!

     - 1

    Ako na skvelé fotky z dovolenky? Postačí aj mobil! - Obsah

    Kvalitné dovolenkové fotky už dnes dokážete urobiť aj smartfónom. Dôležité je myslieť na správnu kompozíciu, svetlo a manuálne doostrenie. A áno, základné pravidlo pri fotení mobilom je nezoomovať a nepoužívať blesk. Ale poďme pekne poporiadku.

    1) Syndróm japonského turistu

    Dnes už nemáme foťák na film, ktorý by sme museli šetriť, a tak cvakáme ostošesť. Všetko, bez prípravy a bez akejkoľvek kompozície. Po návrate z dovolenky máme v mobile 500 fotiek, ktoré za veľa nestoja. Opakujúca sa rodinná fotka na pláži, jedlo, mušľa, na ktorú sme stúpili, 20 fotiek katedrály, 50 fotiek dieťaťa, ktoré sa hrá v mori,... nikomu sa fotky nechce triediť, a tak zostávajú zabudnuté v mobile. A to je obrovská škoda. Doprajte si čas a popremýšľajte, kým stlačíte spúšť. Digitálny minimalizmus je na toto ako stvorený. Radšej si z dovolenky doneste pár desiatok fotiek, ktoré budete milovať ako kopu rozmazaných, nepodarených a rovnakých, ktoré vás nebudú baviť.

    2) Svetlo je dôležité a protisvetlo už nie je tabu

    Osvetlenie má na kvalitu fotografie veľmi veľký vplyv. A to najlepšie svetlo robí slniečko. Sledujte jeho polohu na oblohe. Ak chcete vytvárať naozaj špecifické zábery, nainštalujte si aplikáciu PhotoPills. Dokáže pomocou rozšírenej reality odhadovať pohyb slniečka, vďaka čomu môžete plánovať svoje fotografické výlety. Báť sa nemusíte ani protisvetla. Dnešné mobily si už dokážu poradiť aj so zložitou svetelnou scénou. Tento strašiak patrí do minulosti, keď mali foťáky ešte jednoduché meranie expozície.

    3) Kompozícia, kompozícia, kompozícia

    Fotografovanie z rovnakého miesta sa postará o to, že jedna vaša dovolenková fotka bude ako druhá. Buďte nekonvenční, prejdite sa a skúšajte fotiť z rôznych miest a uhlov. Ak si to chcete trošku uľahčiť, vyhľadajte si vašu lokalitu na Instagrame alebo Pixabay a inšpirujte sa fotkami, ktoré vytvoril už niekto pred vami. Častou chybou dovolenkárov je i snaha zachytiť všetko do jednej fotky. Obrovská katedrála aj s celou rodinkou, ktorá stojí pred ňou, je typický príklad. Na svete je fotka, na ktorej nevynikne absolútne nič. Platí, že menej je viac. Zameriavajte sa na jeden objekt alebo detail a výsledok bude podstatne lepší.

    Kopec užitočných tipov ako fotiť mobilom (nielen) na dovolenke nájdete aj v tomto videu:

    4) Perspektíva, ktorá má perspektívu

    To, v akej výške budete mať pri fotení mobil dokáže zázraky. Z podhľadu pôsobia ľudia majestátnejšie. Z nadhľadu im zase jednoducho urobíte pomerne nelichotivú fotku. Ideálna výška je minimálne na úrovni očí.

    5) Poznáte pravidlo tretín alebo pravidlo zlatého rezu?

    Zlatý rez je geometrický a umelecký štandard, ktorý používal už aj Leonardo da Vinci. V zásade ide o to, aby ste si predtým, ako na mobile stlačíte gombík, rozdelili svoj záber na tretiny. A potom hlavný objekt umiestnili do jednej z tretín alebo do priesečníka dvoch tretín. Vďaka tomu, že objekt bude na spodku, hore, či v rohoch, budú vaše fotky oveľa zaujímavejšie, ako keby ste vždy fotili objekty iba v strede záberu. A nebojte sa, mobil vám so správnym rozdelením kompozície pomôže. V nastaveniach fotoaparátu si môžete zapnúť funkciu mriežka.

    TIP od Destinácie.sk: Ak robíte plážovú fotku, vyvážte piesok, vodu aj oblohu. Ak fotíte krajinu, nechajte si na oblohu aspoň 1/3 priestoru.

    6) Selfie fotka? Iba ak vám nenapadne nič lepšie!

    Urobiť selfie fotku sa na prvý pohľad zdá ako veľmi jednoduchá úloha. Opak je však pravdou. Ak sa bavíme o naozaj pekných dovolenkových fotkách, tak... selfie nemajú žiadnu umeleckú hodnotu. Jediné, čo na takúto fotku dokážete zachytiť je vlastná tvár. Jasné, sem-tam si nejakú selfie urobiť môžete, ale nepreháňajte to. Radšej poproste o fotku okoloidúcich.

    Už viete, v ktorej destinácii sa budete fotiť tento rok?

    7) Zabudnite na ZOOM

    Láka to, ale digitálny zoom kvalitu fotky neuveriteľne znižuje. Na rozdiel od zrkadloviek, mobilný zoom funguje na princípe jednoduchého digitálneho zväčšenia. Kvalita rozlíšenia je tým pádom výrazne znížená. Ak teda potrebujete odfotiť vzdialenejší objekt, urobte fotku bez zoomu a až následne ju orežte. Alebo urobte pár krokov a skúste sa k objektu priblížiť.

    8) Nenechajte zaostrenie na mobil

    Smartfóny sú dnes už šikovné a dokážu pomerne dobre zaostriť. Kvalitu snímky ale zvýšite tým, že ju manuálne doostríte. Tento proces je veľmi jednoduchý. Prstom kliknite na objekt, na ktorý chcete zaostriť a chvíľočku počkajte. Mobil doostrí sám. Potom už iba stačí stlačiť spúšť.

    9) Nepoužívajte blesk

    Aj keď sa nachádzate v prostredí s výrazne horšími svetelnými podmienkami. Blesk si s touto situáciou až tak neporadí. Získate pomerne hrôzostrašnú fotku, červené oči a mnoho ďalších nedostatkov, ktoré i tak v konečnom dôsledku urobia fotku nepoužiteľnou.

    10) Pomôžte si predvoleným režimom a aplikáciami.

    Dnešné smartfóny sú vybavené kopou prednastavených režimov, ktorých úlohou je uľahčiť vám fotografovanie v takmer každej situácii – západ/východ slniečka, šport, hmla alebo noc. Je ale dobré si týchto pomocníkov vyskúšať a spoznať – napríklad v pohodlí domova. Aby ste ich na dovolenke vedeli ovládať a využívať.

    Okrem funkcií, ktoré už v mobile máte, si viete pomôcť aj fotografickými aplikáciami. Väčšina z nich je zdarma a dokáže zmeniť obyčajnú fotku na naozaj výnimočnú. Najjednoduchšie je zadať do vyhľadávača v App Store alebo v Google slovné spojenie photo editor a potom si už vybrať podľa vlastného uváženia.

    Nech sú Vaše tohtoročné dovolenkové fotky naozaj výnimočné! :)

    Tak, kde dovolenkujete tento rok?

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...