UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    7 rád: Ako si vybrať exotickú dovolenku?

     - 1

    7 rád: Ako si vybrať exotickú dovolenku? - Obsah

    Kým pred rokmi sa za exotiku považoval Egypt či Turecko, dnes sa do popredia dostávajú atraktívnejšie miesta v Karibiku či Ázii. Ak sa ani vám nechce vymeniť vianočnú pohodu za bežný pracovný stereotyp, predĺžte si voľno jedinečnou dovolenkou!

    Priezračné more, nádherné pláže s bielym pieskom, čerstvé kokosy a netradičná kuchyňa. Exotické dovolenky sú medzi slovenskými turistami čoraz populárnejšie. Skrátiť si sivú a pochmúrnu zimu je lákavá ponuka. Pripravili sme pre vás návod, ako si vybrať tú pravú exotickú dovolenku presne podľa vašich predstáv.

    Kedy cestovať?

    Ak bažíte viac po pokoji a prázdnych plážach, siahnite po dovolenke mimo hlavnú sezónu. V exotických krajinách to je počas obdobia dažďov. Nemusíte sa však ľakať. Obdobie dažďov väčšinou znamená dážď 1x denne na cca hodinku, ktorý vás v tom teple príjemne osvieži a aj ten vzduch po daždi je jednoducho úžasný. V hlavnej sezóne sa musíte pripraviť na záplavu turistov ale i väčšiu ponuku všetkého – jedla, atrakcií, obchodov či výletov. Spoľahnúť sa môžete na krásne počasie a príjemné teploty.

    Exotická dovolenka

    Dĺžka letu

    Ak nechcete letieť viac ako 4 hodiny, najvhodnejšou voľbou bude Egypt či Tunisko alebo Maroko. Stredne dlhý let (cca 6 hodín) vás čaká do Dubaja, na Kapverské ostrovy či do Abu Dhabi. Pri ceste do Thajska, Dominikánskej republiky či na Maledivy si na palube lietadla posedíte približne 11 hodín. Čoraz populárnejšie Bali v Indonézii je od nás vzdialené letom dlhým 18 hodín.

    Dostupné ceny

    Cena zájazdu bude pravdepodobne jedným z kľúčových parametrov. Najlacnejší je určite Egypt. Ak chcete siahnuť po väčšej exotike, najprijateľnejšie je Thajsko. Ceny za potraviny a služby v tejto krajine sú veľmi priaznivé, najesť sa dokážete za tretiny cien u nás.

    Cenu je dobré zohľadniť už pri samotnom výbere dovolenky. Najčastejšou otázkou je, či sa oplatí kupovať v predstihu (tzv. First Minute) alebo počkať na tú pravú Last Minute ponuku (na poslednú chvíľu). Vo všeobecnosti sú zľavy na First Minute pobytoch ďaleko vyššie ako zľavy na poslednú chvíľu. Na výber máte stále tie najlepšie hotely, i rodinné izby (ktoré sa vždy vypredajú ako prvé). A hoci First Minute začína už v decembri, ešte stále je k dispozícii dostatok zaujímavých pobytov za veľmi priaznivé ceny.

    hotel pri mori Maledivy

    Vízová povinnosť

    Zaistenie víz je častokrát už v cene dovolenky a väčšinou ide iba o formalitu. Najčastejšie obdržíte 30 dňové turistické vízum. Bez nich však môžete cestovať do Thajska, na Seychely, či na exotické Bahamy.

    Exotické potraviny

    Práve netradičná kuchyňa býva jedným z najväčších lákadiel turistov. Preslávená je korenená indická kuchyňa či pouličný predaj v Thajsku. Tešiť sa môžete na rôzne svetové delikatesy, ktoré si zapamätáte do konca života – vyprážané chrobáky, šváby či mravce alebo polievka z vtáčích hniezd. Tieto exotické pochutiny sú však v dnešnej dobe využívané už iba ako lákadlo na turistov. Kuchyňa v exotických krajinách je vždy bohatá na úžasné čerstvé ovocie, ryžu alebo vajíčka.

    drink

    Kvalita služieb

    Ďaleká Ázia je v mysliach mnohých ľudí spájaná s nízkou úrovňou hygieny či poskytovaných služieb. Opak je však pravdou. V krajinách vyrástlo množstvo hotelových komplexov, ktoré sa približujú európskym štandardom a snažia sa čo najviac dbať na komfort a spokojnosť hostí. Čakajú na vás oveľa lepšie vybavené ubytovania ako napríklad na dovolenke v Taliansku. O ústretovosti personálu nehovoriac.

    Relax alebo spoznávanie?

    Chcete oddychovať pod slnečníkom s dobrou knižkou v ruke? Alebo vás láka spoznávanie chrámov, pamiatok a histórie mesta? Ponuka je dnes naozaj neobmedzená a ak máte pred exotikou stále trošku rešpekt, spokojne siahnite po dovolenke s delegátom, ktorý vás prevedie všetkými zaujímavými miestami aj s výkladom a službami. Ostrieľaní cestovatelia sa nemusia báť cestovať do krajiny aj na vlastnú päsť a prípadné výlety si dohodnúť priamo na mieste.

    dobrodružná dovolenka - vodopád

    Tak, a poďme na konkrétne destinácie:

    MALEDIVY

    Rozprávková dovolenka v Indickom oceáne. Pláže s jemným, bielym pieskom. Úžasný podmorský svet a hotel, ktorý je pripravený vás rozmaznávať. Maledivy uspokoja aj toho najnáročnejšieho turistu. Skladájú sa z 19-tich koralových atolov a každý z nich je jedinečný – pre zamilované páry, pre oddych v súkromí či pre rodiny s deťmi. Vďaka rovníkovej polohe si nemusíte robiť starosti ani s výberom správneho obdobia - v tejto oblasti je celoročne príjemná denná teplota okolo 30°C.

    Ponuka dovoleniek - Maledivy

    Maledivy

    Maldivy jedlo

    MAURÍCIUS

    Ďalší ostrov priam stvorený na romantickú dovolenku či medové týždne. Okrem nádherných pláží vás uchváti dažďovým pralesom, vodopádmi či sopečným kráterom. Pôvodne vulkanický ostrov je obklopený koralovými útesmi a je rajom pre surfistov či milovníkov potápania. Okrem sladkostí (Maurícius je tiež prezývaný ostrovom sladkej vône pre vôňu z cukrovej trstiny) si môžete vychutnať miestny rum, úžasné ovocie či gurmánske špeciality od výmyslu sveta.

    Ponuka dovoleniek - Maurícius

    Maurícius pláž

    Maurícius príroda

    DOMINIKÁNSKA REPUBLIKA

    Krajina sa teší obľube najmä v posledných rokoch. Ostrov Karibiku sa prezýva aj Raj na zemi. Toto oslovenie mu dal samotný Krištof Kolumbus. Z jednej strany ho obmýva Atlantický oceán a z druhej Karibské more. Teploty sa celoročne držia okolo 30 °C, strieda sa obdobie sucha a dažďov. Okrem až gýčovitých pláží na vás čakajú nádherné vodopády, Cuevas Maravillosas – jaskyňa s nástennými maľbami pôvodných indiánov Taino či preslávené jedlo. Pochutnať si môžete na grilovaných rebierkach, vyprážaných banánoch či yucach.

    Ponuka dovoleniek - Dominikánska republika

    Dominikánska republika pláž

    Dominikánska republika

    KUBA

    Kuba sa vlní v rytme salsy, pohody, lahodného rumu a vône preslávených cigár. Ak hľadáte nekonečné biele pláže, ako vystrihnuté z katalógu, Kuba bude to pravé pre vás. Kuba je krajinou kontrastov, svoje si nájdu aj pokojnejšie a romantické povahy i ostrieľaní cestovatelia, ktorí chcú ochutnať pravú Latinskú Ameriku. Nech sa radíte do ktorejkoľvek skupiny, určite nevynechajte hlavné mesto Havana. Prejdite sa jeho historickým centrom či zavítajte do pravej výrobne cigár a rumu. Na Kube vás od novembra do apríla privíta príjemná teplota okolo 25°C a takmer žiadne zrážky. Od mája do októbra je v krajine obdobie dažďov, teploty ale stúpajú až k 30°C.

    Ponuka dovoleniek - Kuba

    Kuba

    Kuba - pláž

    SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY

    Ideálne miesto na exotickú dovolenku počas zimných mesiacov sú Spojené arabské emiráty. V kozmopolitnej krajine plnej kontrastov sa stretáva svet ultramoderný i tradičný, svet západu i východu. Kochať sa môžete architektúrou ale i starými mešitami, prekvapia vás moderné nákupné centrá i pravé orientálne trhy. Okrem luxusu vás čaká i krásna zeleň, piesočnaté pláže a bohatý podmorský svet. Nechýbajú moderné umelé ostrovy či svetové giganty. Najnavštevovanejší je Dubaj, či Abú Dhabí – jedny z najbohatších miest na svete.

    Ponuka dovoleniek - Spojené arabské emiráty

    Dubaj záhrada

    Niekto v lete dovolenkovať nestihol, niekto nechcel a niekto vie, že neexistuje nič lepšie ako skrátiť si tú našu zimu v exotike. Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, v ďalekej cudzine vás čaká niekoľko dokonalých dní plných relaxu a dobrodružstva.

    Pozrite do ponuku exotických dovoleniek na Destinácie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...