UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    19 najlepších webov, ktoré vám na dovolenke ušetria čas i peniaze

     - 1
    Margaréta Koklesová
    5.12.2018

    19 najlepších webov, ktoré vám na dovolenke ušetria čas i peniaze - Obsah

    Všetci si pred dovolenkou chceme zistiť čo najviac informácií – aké bude počasie, koľko stojí jedlo v danej krajine, ktoré miesta sa oplatí vidieť, či koľko by stál prenájom auta na výlety. Nie vždy nám odpoveď na takéto otázky dokážu ponúknuť slovenské a české stránky. Spísali sme preto zoznam svetových webov, ktoré cestovateľom šetria čas i peniaze.

    Plánujte už pred dovolenkou

    Nestihli ste si kúpiť knižný bedeker o vašej tohtoročnej destinácii? Nevadí, i tak by pravdepodobne väčšinu času preležal v hotelovej izbe. Siahnite na weby, ktoré sú neustále aktualizované a zdarma.

    Asi najznámejší svetový sprievodca je LonelyPlanet, konkuruje mu i Arrivalguides.com, kde je spracovaných viac ako 550 destinácií. Oba weby vám povedia niečo o histórii krajiny, mentalite obyvateľov, tradičných zvykoch, jedlách či o najkrajších miestach.

    Dobré je preveriť, aké sú životné náklady v krajine, do ktorej cestujete. Koľko bude stáť večera, oblečenie, benzín, aké sú priemerné ceny ubytovania či verejnej dopravy. Dokonalá je na to stránka Numbeo.com, na ktorej nájdete životné náklady v jednotlivých krajinách.

    Overte si počasie

    Pred zbalením kufra a odchodom z domu si skontrolujte predpoveď počasia počas vášho pobytu. Na kontrolu počasia kdekoľvek na svete môžete využiť opäť Lonely Planet. Do pár sekúnd máte výsledok, stačí do linku doplniť krajinu: www.lonelyplanet.com/nazovkrajinykamidete/weather, čiže napr. https://www.lonelyplanet.com/slovakia/weather

    Druhá spoľahlivá stránka je AccuWeather. Opäť si viete zadať akúkoľvek lokalitu a pozrieť poveternostné podmienky. Napríklad my sme to nastavili na talianske mestečko Bergamo - https://www.accuweather.com/sk/it/bergamo/214040/weather-forecast/214040 .

    Zbaľte sa ako profesionálny cestovateľ

    Aj vy stojíte nad kufrom a neviete, čo treba zbaliť? Alebo balíte naozaj všetko, a potom chodíte celú dovolenku v jedných plavkách? Stránka Onebag.com je sprievodca balením kufrov. Ukáže vám, ako si vybrať oblečenie, čo nesmiete zabudnúť i ďalšie rady, ktoré vás zasvätia do umenia toho, ako sa zabaliť dobre a cestovať naľahko.

    Nepodceňte cestu a možné komplikácie

    Nie vždy je čas príletu a odletu nastavený ideálne. Pomerne často sa pritrafí i meškanie. Ani nezbadáte a budete musieť na letisku stráviť niekoľko hodín, možno tam dokonca aj nocovať. Nie je to veru ideálny začiatok alebo koniec dovolenky, ale s pomocou niekoľkých webov to viete pohodlne zvládnuť.

    Mapa s heslami na wifi - na všetkých letiskách. Nie je nič lepšie ako strčiť unudenému dieťaťu mobil do ruky a pustiť nejaké video. Či sa zabaviť rolovaním sociálnymi sieťami.

    Sleepinginairports.net je jednoduchý a veľmi prehľadný web, kde nájdete skúsenosti so spaním na letiskách i hodnotenia jednotlivých letísk – či je tam sprcha, postele, či je letisko otvorené nonstop a podobne.

    V prípade, že vás v letiskovej hale nečaká delegátka, musíte vyriešiť, ako sa po prílete dostanete do hotela. Takáto situácia je priam dokonalá pre miestnych špekulantov, ktorých životný cieľ je zarobiť na turistoch. Pomocou stránky www.toandfromtheairport.com im ale poriadne klepnete po prstoch. Odmyslite si jej vzhľad ako z minulého tisícročia, faktom je, že sa dostanete z a na letiská po celom svete a za správne ceny.

    Užite si dovolenku

    Ak náhodou za oddychom letíte cez niekoľko časových pásiem, oceníte Jetlagrooster. Opäť veľmi jednoduchá stránka, ktorá vám ale po dlhom lete navrhne optimálny harmonogram spánku (aby sa vaše telo čo najrýchlejšie dostalo do normálneho režimu a mohli ste si dovolenku naozaj užívať).

    Veľmi dôležitým parametrom kvalitnej dovolenky je dobre sa najesť. Niekedy je to v cudzej krajine celkom risk, preto stavte na OpenTable.com, kde pomocou jednoduchého vyhľadávania nájdete  reštaurácie, bary a kaviarne vo vašom okolí. Viete si urobiť online rezerváciu, pozrieť fotky podniku, či preštudovať menu a prečítať referencie ľudí, ktorý tam už boli. 

    V prípade, že sa počas dovolenky potrebujete presúvať z jedného miesta na druhé, kliknite na Rome2Rio.com. Na základný prehľad o tom, ako sa čo najjednoduchšie dostať do cieľového miesta je to ideálne. Lístky ale už radšej kupujte priamo na mieste (v autobuse, na zastávke a podobne), vyjde vás to lacnejšie.

    Ak sa nechcete presúvať po destinácii hromadnou dopravou, využite možnosť požičať si auto. Najlepší pomer kvalita – cena ponúka Billiger Mietwagen. Ak neviete po nemecky, alebo máte špeciálne požiadavky na auto, či čas jeho preberania/odovzdávania, siahnite po RentalCars. Sú trošku drahší, ale flexibilnejší a autíčko si viete zarezervovať v slovenčine.

    Inšpirujte sa obľúbenými travel blogmi

    Na záver sme vybrali niekoľko perfektný zahraničných blogov o cestovaní. Ak ste zdatní v angličtine, určite si príbehy ich autorov z rôznych destinácií obľúbite. Prinášajú úplne iný pohľad na svet a cestu, ako naši (slovenskí a českí) blogeri.

    Nomadicmatt.com – Matt je na cestách už viac ako 10 rokov. Je to autor New York Time Bestselleru a každý mesiac si jeho cestovateľské rady číta viac ako milión ľudí. Jeho web je plný konkrétnych tipov na pohodlné cestovanie – čo vidieť v danej krajine, čo robiť na Panenských ostrovoch, Ako prežiť Októberfest a ďalšie.

    Thesavvybackpacker.com – blog dvoch batôžkárov o čo najlacnejšom cestovaní po Európe. Naozaj kopa tipov na výlety, jedlo, bezpečnosť, pamiatky či trasy ale i efektívne balenie.

    Crazy Sexy Fun Traveler – Alex je Slovenka, ktorá ale bloguje po Anglicky. A ako jednu z mála ju blogovanie naozaj živí. Cestuje po celom svete a testuje jeden hotel za druhým. Tešiť sa môžete na naozaj kvalitné referencie, krásne fotky, tipy na výlety či články o živote jednej šikovnej ženy, ktorá je stále na cestách.

    The Blondie Abroad  – vyhral cenu za najlepší blog sólo cestovateľky na svete. A svoje si tam nájde nielen každá žena, ktorá momentálne nemá s kým cestovať a možno sa tak trošku bojí vyraziť do sveta sama.

    A Broken BackpackMel je na cestách už od júna 2014. Píše o pomalom cestovaní, o cestovaní lacnom i luxusnom. Prejdený má skoro celý svet a jej blogy sú jednoducho dokonalé. Ako jedna z mála totiž nepíše iba optimisticky, ale predstaví vám dlhodobé cestovanie naozaj také ako je.

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Čo si zbaliť do mobilu? Užitočné aplikácie, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete! Margaréta Koklesová25.8.2019Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyDnes už na dovolenku asi nepôjdete s papierovou mapou a slovníkom. Mnohí si už so sebou nenosia ani foťák. Všetko máme pohodlne v smartfónoch. Avšak väčšina ľudí ani netuší, s čím všetkým nám šikovné telefóny na dovolenke môžu pomôcť. Dnes existuje naozaj kvantum (bezplatných) cestovateľských aplikácií,... Najčastejšie cestovateľské podvody a turistické pasce Margaréta Koklesová20.7.2019Užitočné dovolenkové tipyTuristi sú obľúbeným objektom (nielen) pouličných zlodejov. Pohybujú sa v novom prostredí a často nie sú dostatočne oboznámení s miestnymi zvykmi a spôsobom života. A k tomu všetkému so sebou nosia kopec hotovosti. Toto všetko z dovolenkárov robí magnet na rôzne kriminálne živly. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa vyvarovať najčastejším...