UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    11 tipov ako sa zbaviť strachu z lietania

     - 1

    11 tipov ako sa zbaviť strachu z lietania - Obsah

    Viac ako 30% ľudí trpí fóbiou z lietania. Ak patríte medzi nich, prichádzate o množstvo zážitkov. Prekonať strach pritom nemusí byť nič zložité, lietadlo je najbezpečnejší dopravný prostriedok na svete. Máme pre vás 11 overených tipov.

    Čo je aviofóbia?

    Aviofóbia (panický strach z lietania) sa prejavuje stresom, podráždením, nechutenstvom či nočnými morami. Väčšinou sa objaví po nepríjemnej skúsenosti (zlý let) alebo sa spája s nepríjemným zážitkom, ktorý prekonal člen rodiny alebo kamarát. Aviofóbia často vzniká aj u ľudí s klaustrofóbiou – strachom z uzatvorených priestorov alebo akrofóbiou – strachom z výšok.

    Strach z lietania veľmi usilovne vyživujú aj médiá. Každé padnuté lietadlo sa rieši skoro týždeň a do správ sa dostane aj malé lietadlo, ktoré padlo niekde v Indii. Predstavte si, že by média mali informovať o každej autonehode, ktorá sa na svete udeje. Čakal by nás pekne dlhý zoznam. Médiá vytvárajú pocit, že v aute ste vo väčšom bezpečí (hoci vás môže v protismere nabrať opitý šófér) ako v lietadle (kde nemôžete nič ovplyvniť).

    Prečo je lietadlo najbezpečnejší dopravný prostriedok na svete?

    Let lietadlom patrí medzi najobľúbenejšie spôsoby dopravy na svete. Každoročne sa realizuje niekoľko miliónov letov a prepraví sa viac ako 700 miliónov cestujúcich. Štatistiky sú pritom veľmi priaznivé a v posledných rokoch sa neustále zlepšujú. Zvyšuje sa frekvencia letov a zároveň sa zlepšuje aj celková bezpečnosť. Aktuálne je let lietadlom asi 25 000 krát bezpečnejší ako jazda autom.

    Strach z lietania môžete jednoducho poraziť!

    Zbavte sa strachu a vyberte si tú najlepšiu dovolenku!

    Ako zvládnuť let lietadlom bez strachu?

    • Naštudujte si vopred čo najviac informácií o lietaní. Strach často pramení z nevedomosti.
    • Venujte pozornosť číslam. Faktom je, že pravdepodobnosť úmrtia pri leteckom nešťastí je 1 ku 11 miliónom. Myslite na to pri nástupe do lietadla.
    • Pripravte sa na turbulencie. Sú pomerne časté a je to iba malé znepríjemnenie cesty – niečo ako keď autom cestujete cez veľa zákrut alebo po hrboľatej ceste. Všimnite si, že ani letušky sa ich neboja.
    • Snažte sa počas letu spať. Vyberte si nočný let alebo si zaobstarajte masku na oči a štuple/slúchadlá do uší. Pustite si relaxačnú hudbu a snažte sa relaxovať.
    • Stiahnite si do mobilu aplikáciu s meditáciami. Veľmi dobrá  a plná špecifických návodov je napríklad Headspace.
    • Zvoľte si sedadlo čo najviac v prednej časti lietadla, kde je menej cítiť prípadné turbulencie. Ideálne je sedieť v uličke, kde je ten pocit neistoty, že letíte vysoko nad zemou, predsalen menší.

    strach z lietania môžete jednoducho poraziť

    • Ak sa vám nepodarí zaspať, skúste sa počas letu zabaviť – pozrite si film, čítajte knižku alebo lúštite krížovky.
    • Pohodlne sa oblečte. Naozaj, vykašlite sa na módne zásady a oblečte si niečo, čo vás nikde netlačí, neškriabe a bude sa vám príjemne cestovať.
    • Jedzte a pite veci, ktoré majú upokojujúce účinky na váš organizmus. Vhodná je polievka, tmavá čokoláda, čaj s medom alebo ovocie.
    • Zhlboka dýchajte. Správne dýchanie je jedna z najlepších techník ako sa upokojiť. Pomaly sa nadýchnite nosom do brucha a vydýchnite ústami. Výdych by mal byť o dve až tri sekundy dlhší ako nádych.
    • Ak máte pocit, že by vám žiadny z vyššie uvedených bodov nepriniesol úľavu, nehanbite sa a poraďte sa so svojim lekárom o vhodných medikamentoch.

    Nedovoľte strachu, aby vám zamedzil spoznať svet. Chorvátsko a Taliansku sú síce krásne ale nemali by ste tam každé leto chodiť iba z toho dôvodu, že sú dobre dostupné autom. Naša planéta je plná dychberúcich miest, ktoré by ste mali navštíviť. Tak smelo do toho!

    Strachu treba ísť oproti - dovolenka už čaká!

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Čo si zbaliť do mobilu? Užitočné aplikácie, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete! Margaréta Koklesová25.8.2019Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyDnes už na dovolenku asi nepôjdete s papierovou mapou a slovníkom. Mnohí si už so sebou nenosia ani foťák. Všetko máme pohodlne v smartfónoch. Avšak väčšina ľudí ani netuší, s čím všetkým nám šikovné telefóny na dovolenke môžu pomôcť. Dnes existuje naozaj kvantum (bezplatných) cestovateľských aplikácií,... Najčastejšie cestovateľské podvody a turistické pasce Margaréta Koklesová20.7.2019Užitočné dovolenkové tipyTuristi sú obľúbeným objektom (nielen) pouličných zlodejov. Pohybujú sa v novom prostredí a často nie sú dostatočne oboznámení s miestnymi zvykmi a spôsobom života. A k tomu všetkému so sebou nosia kopec hotovosti. Toto všetko z dovolenkárov robí magnet na rôzne kriminálne živly. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa vyvarovať najčastejším...